Nikkanen palasi kotiin - yliopistopolku vaihtui liigapaikan tavoitteluun

LIIGA / Haastattelu
Nikkanen palasi kasvattajaseuraansa muutaman vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Tero Liikanen
Hyökkääjälupaus Henri Nikkanen teki paluun kasvattajaseuraansa Jukureihin kolmen Jyväskylässä vietetyn kauden jälkeen. 17-vuotiaan hyökkääjän suunnitelmat olivat alunperin valtameren takana, mutta lopulta hän päätyi jatkamaan kotimaan kaukaloissa.

Henri Nikkanen siirtyi kasvattajaseuransa riveihin kaksivuotisella sopimuksella. Päätös Suomeen jäämisestä syntyi melko nopealla aikataululla, sillä vielä kauden päätyttyä hänellä oli toinenkin polku mietinnässä: hyökkääjän ajatuksena oli siirtyä Pohjois-Amerikan yliopistosarjaan.

− Tein päätöksen, että pelaan kauden päätökseen ja rupean vasta sitten miettimään seuraavaa kautta. Pidin siihen asti yliopistomahdollisuudenkin avoinna, mutta päätin sitten lähteä liigapolulle, Nikkanen kertoi.

Yliopistosarjaan mielivällä pelaajalla ei saa olla pelattuna ainuttakaan ottelua ammattilaissarjoissa, joihin lukeutuvat muun muassa Liiga ja Mestis. Tämän vuoksi Nikkanenkaan ei ole voinut debyyttiään miesten sarjoissa vielä tehdä.

− Kyllä sitä asiaa aika paljon puntaroitiin. Yliopistoon lähteminen olisi tarkoittanut sitä, että minulla olisi pitänyt olla ylioppilastodistus, jotta olisin sinne päässyt. Se olisi ottanut minulta ainakin vuoden ja tarkoittanut, että olisi vielä yksi kausi tarvinnut pelata A-nuorissa kokonaan, avasi Nikkanen ratkaisunsa syitä.

− Uskon, että hän olisi pelannut aikuisten pelejä jo aiemmin, jos tilanne olisi ollut toinen. Yliopistopolku toi sen esteen, ettei Liiga tai – Mestis-pelejä ole jo takataskussa, Jukureiden urheilutoimenjohtaja Mikko Hakkarainen lisäsi.

Jukureissa oltiin myös hyvin tyytyväisiä, että oma kasvatti saatiin kotiutettua joukkueeseen.

− Erittäin tyytyväisiä ollaan seurana, että saatiin "Henkka" kotiutettua ja että hän itsekin näkee sen isona mahdollisuutena omalla urallaan. Hänellä tavoitteet ovat kuitenkin korkeammalla kuin kotimaan Liigassa. Todella hienoa, että saadaan tälläiset supertalentit kotiin ottamaan seuraava askel uralla, Hakkarainen summasi.

Vuonna 2001 syntynyt Nikkanen kuuluu ikäryhmänsä lupaavimpiin pelaajiin. Alle 16 ja- 17-vuotiaiden maajoukkueessakin tehokkaasti esiintynyt hyökkääjä pelasi päättyneellä kaudella JYPin A-nuorissa vahvan kauden iskemällä 50 ottelussa 38 tehopistettä. 

Lupaava hyökkääjä herätti kiinnostusta monissa liigajoukkueissa ja vakavasti otettavia vaihtoehtoja hänellä oli useampia. JYPissä jatkaminenkin oli yksi mahdollisuuksista, mutta hän näki kuitenkin paluun kasvattajaseuraan parhaana vaihtoehtona tähän hetkeen.

− Näin, että tässä olisi hyvä paikka lähteä tavoittelemaan liigapaikkaa. Suomessa on kuitenkin hyvätasoinen pääsarja ja Mikkelissä hyvät puitteet sekä voiton ja- menestyksenhaluinen joukkue. Se oli mielestäni paras ratkaisu tähän paikkaan, totesi Nikkanen.

Nikkasella onkin selvänä tavoitteena tulevalle kaudelle lunastaa paikka liigajoukkueesta.

− Tietysti liigapaikkaa lähdetään tosissaan tavoittelemaan. En minä tänne muuten olisi tullut, jos minä en sitä realistisena näkisi, hyökkääjä linjasi.

Jukureissa kiekkoilee tulevalla kaudella myös toinen 2001 syntynyt lupaus, kun Nikkasen kanssa juniorivuosina ja maajoukkuepeleissä yhdessä pelannut Mikko Kokkonen kamppailee myös liigapaikasta. Hakkaraisen mukaan odotuksia molempien suhteen seuralla on, mutta hän korosti myös kärsivällisyyden merkitystä.

− Isona tavoitteena on, että hän ottaa pelipaikan joukkueesta. Samat odotukset kuin Kokkosen Mikosta. Molemmat ovat ikäryhmänsä top 3-pelaajia, joten odotusarvo on kova, Hakkarainen kommentoi.

− Kyllähän meillä on hyviä esimerkkejä Liigasta saman profiilin pelaajista, kuten Jesperi Kotkaniemi ja muut jotka löivät itsensä läpi. Heidän kanssaan pitää vain olla kärsivällinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle