NHL:n ja Petterssonin erottaa fysiikka: ”Onko NHL:ssä painoraja?”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Elias Pettersson on yksi turnauksen taitavimpia hyökkääjiä.
Ruotsin hyökkääjä Elias Pettersson lukeutuu nuorten MM-kisojen kovimpiin pelaajiin. Ruotsalaishyökkääjä on monelta ominaisuudelta NHL-tasoa, mutta fysiikassa on vielä kehittämistä.

Elias Pettersson sai kesällä 2017 NHL-varauksen Vancouver Canucksiin. Kahden suunnan hyökkääjäksi kuvailtu Pettersson taitaa kummatkin pelin osa-alueet varsin mainiosti.

NHL-jäille Pettersson ei kuitenkaan suunnannut vielä täksi kaudeksi. Hän palasi takaisin Ruotsiin pelaamaan SHL:ää, jossa jälki on ollut alkukauden aikana varsin vakuuttavaa. 19-vuotias ruotsalainen on viimeistellyt 26 pelaamassaan ottelussa 35 tehopistettä, joista 11 ovat maaleja.

Lukema oli yhdessä välissä niin kova, että nuorukainen johti myös koko Ruotsin pääsarjan pistepörssiä. Tahti on sittemmin hitusen hyytynyt, mutta edelleenkin hän on SHL:n pistepörssin kolmonen. Lisäksi hän on MM-kiireiden vuoksi antanut viisi ottelua eteen muille tässä kilpailussa, joten hän voisi pistepörssiä edelleen johtaa.

"Tiedän, että minun täytyy tehdä vielä paljon töitä fysiikkani kanssa"

Petterssonin joukkue Ruotsissa on Växjö Lakers, joka johtaa tällä hetkellä SHL:ää melko selkeällä 12 pisteen erolla toisena olevaan Djurgårdens IF:ään.

Vaikka syyskausi oli mieheltä varsin mainio, ei hän koe, että kaikki asiat olisivat menneet täysin nappiin.

- Alkukaudesta olin ehkä hieman hermostunut, enkä onnistunut hyödyntämään koko potentiaaliani. Kauden edetessä sain enemmän ja enemmän itseluottamusta, jonka kautta peli lähti toimimaan, Pettersson analysoi.

Vielä viime vuonna Pettersson edusti Timrå IK:ta SHL:ssä. Kauden aikana nuorukainen pelasi tuolloin 43 ottelua, joiden aikana syntyi 41 tehopistettä. Tahti on siis pisteiden valossa viime vuotta kovempi. Myös hän itse kokee kehittyneensä verrattuna viime vuoteen.

- On siinä iso ero. Olen saanut paljon lisää itseluottamusta tekemiseeni. Olen tullut vahvemmaksi, nopeammaksi ja pystyn hallitsemaan liikettäni paremmin jäällä ja saan parempia laukauksia. Uskon, että peli kehittyy askel askeleelta, hän näkee.

Petterssonista on puhuttu lähes valmiina NHL-tason pelaajana, mutta fysiikassa on vielä hieman parantamisen varaa. Ånge IK:n kasvatin tulee kehittyä vielä hieman vahvemmaksi ja saada massaa, että hän voi hyödyntää muita ominaisuuksiaan NHL-kaukaloissa eikä jää jyrän alle.

Kysyttäessä asiasta, ottaa Pettersson asian huumorilla:

- Onko NHL:ssä painorajoitus?

Hän kuitenkin myöntää, että fysiikka on osa-alue, jonka eteen mies on painanut hommia kuluvan kauden aikana.

- Tiedän, että minun täytyy tehdä vielä paljon töitä fysiikkani kanssa. Teen sen eteen joka päivä töitä, koska haluan pelata NHL:ssä vielä joku päivä, hän sanoo.

Nuorten MM-kisoissa mies kertoo viihtyneensä hyvin. Alkulohkon aikana hän on viimeistellyt tehot 4+2, joka oikeuttaa kärkipaikkoihin MM-kisojen pistepörssissä. Mikäli Ruotsi menee pitkälle turnauksessa, voi Pettersson hyvinkin nousta koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle