Nöyrä, mutta ei nöyristelevä – Eemeli Räsänen on matkalla kotimaisten puolustajien eliittiin

KHL / Haastattelu
Eemeli Räsänen on edustanut Suomen juniorimaajoukkueita läpi kaikkien ikäluokkien.
Nuoren joensuulaispuolustajan ihailtavasta asenteesta voivat monet juniorit ottaa mallia. Eemeli Räsänen pelaa ensimmäistä kauttaan jääkiekkoammattilaisena.

Usein nuorten ammattilaispelaajien hatuissa on havaittavissa hienoinen määrä nestepitoista ainetta ja painekäyrät onnistumisen pakosta ovat korkealla. Raamikas puolustaja Eemeli Räsänen on ammattilaisuransa alkutaipaleella täysin toista maata.

Mies puhuu fiksusti ja ymmärtää nykyajan jääkiekkoilijana menestymiseen vaadittavat seikat. Harjoitustunteja ei ole säästelty ja joensuulaislähtöisen kiekkoilijan olemuksesta paistavatkin nöyrä, mutta ei nöyristelevä onnistumisen tahto sekä halu päästä uralla eteenpäin ja kehittyä jääkiekkoilijana.

Räsänen aloitti jääkiekkoilun vasta kymmenvuotiaana. Sitä ennen hän harrasti urheilua ja liikuntaa laajasti. Nyt hän on KHL-joukkue Helsingin Jokereita edustava ja ammatikseen jääkiekkoa pelaava nuori puolustaja, joka on valmis miesten peleihin. Vasta 19-vuotiaan kiekkoilijan uran varrelle on jo tähän saakka mahtunut paljon tapahtumia ja suuria valintoja.

Joensuussa kiekko-oppinsa saanut Jokipoikien kasvatti siirtyi Pohjois-Karjalan kotikonnuiltaan Porin Ässien riveihin jo B-juniorina. Porissa kaikki ei miehen sanojen mukaan mennyt täysin nappiin, mikä omalta osaltaan edisti miehen uran siihen asti suurinta valintaa. Suuntana oli nimittäin Kanadan legendaarinen juniorisarja Ontario Hockey League, jossa mies vietti kaksi edellistä kautta.

Pohjois-Amerikka kasvatti ja kehitti

Kingston Frontenacsin organisaatio oli Porista Kanadaan siirtyneen puolustajalupauksen mukaan loistava paikka olla ja mainio alusta kehittyä. Kaksi kautta, joiden aikana pelattuja otteluita kerääntyi 127, tarjosivat unohtumattoman urakokemuksen. Nuoren kiekkoilijan tilille otteluissa kertyi tehopisteitä puolustajan paikalta 72 (11+61).

– Todella hyvät muistot jäi reissusta myös kaukalon ulkopuolella. Kasvoin henkisesti ja aikuistuin todella paljon sillä matkalla. Kingstonin kaupunki muistutti paljon Joensuuta. Se oli loistava ja kaunis paikka järven rannalla, muistelee puolustaja Räsänen viimeisimpiä junioriuransa kausia.

Puolustajan suureen uravalintaan – päätökseen lähteä kauas kotoa – vaikuttivat useammat tekijät. Kiekkoilija mainitsee ketään syyttelemättä, että Porissa ei ollut hyvä olla ja asiat siellä eivät toimineet. Lisäksi hän toteaa Pohjois-Amerikan pelityylin ja kapean kaukalon sopineen myös itselleen paremmin kotimaan juniorisarjojen erilaisen tyylin sijaan.

– Suomessa oli junioreissa vähän varovaista se peli ja siellä puolestaan todella fyysistä ja sai mennä joka vaihtoon ja jokaiseen tilanteeseen niin täysiä kuin jaksoi. Taklattiin kovaa.

Jokipoikien kasvatti kertoo tyytyväisenä myös kehittyneensä pelillisissä asioissa enemmän kuin koskaan aiemmin urallaan. Erityisesti hän kertoo saaneensa pelaamiseensa rohkeutta, varmuutta ja kiekollista taitoa, mitä ei aiemmin ollut. Liikkumisessa ja erityisesti luistelussa hän kertoo myös ottaneensa suuria harppauksia eteenpäin.

Jokereihin siirtyminen oli uusi askel lähemmäs unelmaa

19-vuotias puolustaja on Toronto Maple Leafsin vuoden 2017 toisen kierroksen varaus.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Helsinkiläisseuraan siirtyminen täksi kaudeksi kahden ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oli Räsäsen uralle luonnollinen jatkumo. Hänen asenteensa on peliaikaan ja pelaamiseen sama kuin muuhunkin tekemiseen: nöyrä, mutta ei nöyristelevä.

– Kaikki peliaika, mitä saa on kotiinpäin. Tietysti noita jätkiä lähdin haastamaan. Tiedostan, että olen altavastaaja siinä. Toki tiesin, että alle 20-vuotiaana pelaajana on mahdollisuus pelata seiskapakkina ja sitä kautta onkin nyt saanut minuutteja, kertoo joensuulainen viitaten KHL-sääntöön, joka takaa mahdollisuuden ylimääräiseen nuoreen pelaajaan kokoonpanossa.

Kesän aikana mies kertoo ottaneensa vahvoja askelia eteenpäin. Kauden aikanakin Räsänen tekee jatkuvasti ylimääräistä työtä ja mainitsee, että fysiikkavalmentaja Hero Malin johdolla tehtävät lisäharjoitteet tähtäävät henkilökohtaiseen kehitykseen.

– Ei sitä olisi itsekään pystynyt kuvittelemaan, että näin korkealla tasolla pystyy heti pelaamaan

Työmäärä on konkretisoitunut myös kentän puolella, vaikka peliaika ei ole päätä huimannut. Mieheltä on nähty rohkeaa kiekollista pelaamista ja ylipäätään poikkeuksellisen kypsää tekemistä nuoresta iästä huolimatta.

– Omassa päässä vahvat box outit ja vastustajan irrottaminen kiekosta ovat omia vahvuuksia, viittaa Räsänen oman maalinedustan puhtaana pitämiseen ja fyysiseen alakerran pelaamiseen, joita häneltä on nähty.

– Ei sitä olisi itsekään pystynyt kuvittelemaan, että näin korkealla tasolla pystyy heti pelaamaan. Pelaaminen on tuntunut todella hyvältä ja vahvuuksia on saanut hyvin esiin.

Nyt keskittyminen on täysillä Jokerien KHL-kaudessa, mutta tulevaisuuden tavoite ja unelma on pelata maailman kovinta kiekkoliigaa. Oikea käsi alhaalla operoiva puolustaja on tulevaisuudessa erittäin todennäköisesti myös suuri palanen maajoukkuetta. 

– Kun on tällaisessa ammattilaisympäristössä, joka päivä oppii enemmän, mitä se pro on. Tavoitteena on kasvaa, ei täydelliseksi, mutta parhaaksi versioksi itsestä tässä vuosien aikana.

– Joka päivä teen täysillä töitä ja sen sitten näkee myöhemmin, mihin se riittää. Tavoitteet ovat tottakai korkealla, päättää Räsänen.

» Lähetä palautetta toimitukselle