Murhaavaa ylivoimaa - "Uskalsimme tulla paviaanikiekon alta pois"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Mäenpää uskoo JYPin mestaruuteen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
JYPin ja Bluesin välisen puolivälieräsarjan odotettiin venyvän seitsemän pelin mittaiseksi. Toisin kuitenkin kävi, kun jyväskyläläisten tehokas ylivoimapeli auttoi JYPin välieriin suoraan neljässä ottelussa. JYP-puolustaja Mikko Mäenpää uskoo jyväskyläläisten mestaruusmahdollisuuksiin.

Etukäteisarvioissa juuri JYPin ja Bluesin kohtaamisesta odotettiin puolivälierien tasaisinta. JYP oli kuitenkin läpi ottelusarjan kliinisen varma ja ratkaisuhetkillä suorastaan tyly. JYPin tiivis viisikkopeli näytti pieniä haavoittumisen merkkejä ainoastaan sarjan viimeisessä ottelussa. 

"MEILLÄ ON TUOLLA KOPISSA TÄYSI POTENTIAALI VOITTAA MESTARUUS, JA SITÄ TAVOITELLAAN."

− Niin, nämä ovat pudotuspelejä: nyt taas nähtiin, että näiden sarjojen lopputuloksia on vaikea arvioida etukäteen. Meidän kannalta tämä meni erinomaisesti. Kolmesta ensimmäistä pelistä ansaitsimme voiton. Tämän päivän peli olikin sitten todella erikoinen, Mikko Mäenpää kommentoi.

− Yhteenvetona voi todeta, että jos ottaa neljä voittoa, niin se ei ole enää vahinko. Mielestäni oikea joukkue meni jatkoon. Tämä meni meidän suunnitelmien mukaan.

Mäenpään mukaan ottelusarjan kannalta ratkaisevaa oli, että JYP selvisi ensimmäisessä pelissä Bluesin vahvasta karvauksesta ja taklauspelistä.

− Me pääsimme niskan päälle ensimmäisessä ottelussa. Se oli tärkeä asia, sen myötä sarja oli tämän näköinen. Saimme käännettyä pelin virtauksen heti ensimmäisessä pelissä meidän eduksemme.

− Blues tuli kunnon paviaanikiekolla ensimmäiseen peliin. Ja haluan korostaa, siinä ei ole todellakaan mitään väärää. Se on yksi hyvä tapa pelata tätä peliä. Tärkeää oli, että me uskalsimme tulla paviaanikiekon alta pois. Toisinkin olisi voinut käydä, jos olisimme paskoneet housuun, kun isot pojat tulivat päälle tuhatta ja sataa.

JYPin huikea ylivoima

Ennakolta Bluesin suurimmaksi vahvuudeksi povattiin ylivoimapeliä. Ylivoimapeli nousikin ottelusarjan ratkaisutekijäksi, mutta espoolaisten sijaan ylivoimalla juhlivat jyväskyläläiset. Neljäs puolivälierä tiivisti pelin kuvan: Blues joutui alivoimalle neljä kertaa, ja JYP iski ylivoimalla kolme maalia.

− Ylivoima on toiminut hyvin. Kaikki tietävät ylivoimapelin merkityksen, tässä sarjassa erikoistilanteet vielä korostuivat. Meidän ketjun ylivoima ei toiminut tänään kovin hyvin, mutta samalla toinen YV-kenttä nosti tasoaan. Sen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

− Alivoimalla puolestaan suurin tekijä on se, että meillä on aivan jäätävä veskari! Kävimme paljon läpi Bluesin ylivoimapelaamista ennen ottelusarjaa, heillä on kiiltävällä kypärällä [Kim Hirschovits] niin jäätävä vire, että se on pakko katsoa videoita. Meillä on myös hurjat miehet alivoimalle, jotka lyövät vaikka hampaansa kiekkojen eteen, Mäenpää hehkutti. 

Ennen neljättä kohtaamista Blues ei ollut tehnyt tasakentin maaliakaan koko ottelusarjan aikana. Torstaina JYPin erinomainen puolustuspeli kuitenkin rakoili. Ensimmäisessä kolmessa ottelussa Blues teki yhteensä vain yhden maalin, mutta torstain ottelussa sinipaidat mättivät peräti neljä maalia.

− Tänään pelattiin todella mielenkiintoinen jääkiekkopeli. Ihmisen mieli on omituinen kapistus, miksi tämmöinen peli on muka niin vaikea? Toinen taistelee hengestään, ja meille sen pitäisi olla vain yksi jääkiekkopeli. Niin vain teimme tästä pelistä itsellemme vaikean.

− Me menimme kaukaloon katselemaan ja odottamaan. Minulla ja monella muulla on vielä paljon oppimista henkisen puolen kanssa, siitä että saa itsensä tilaan, missä ei ole katkaisupeliä tai 3−0-tilannetta, on vain yksi jääkiekkopeli, jota mennään voittamaan niin kuin jokaista jääkiekkopeliä, JYP-puolustaja ihmetteli joukkueensa lepsua puolustuspelaamista. 

Tavoitteena "voittaa koko paska"

Mäenpää itse loukkaantui joulukuussa ja oli pitkään poissa kaukalosta. JYP-puolustaja palasi peleihin maaliskuun alussa ja ehti pelata loukkaantumisensa jälkeen viisi runkosarjaottelua ennen pudotuspelejä. Pelivire puolustajalla on kuitenkin erinomainen.

− Yllättävän nopeasti olen päässyt pelirytmiin. Luvalla sanoen odotin, että se olisi vaikeampaa. Tauko oli pitkä, mutta samalla minulla oli aikaa valmistautua henkisesti ja fyysisesti. Onhan minulla jo muutama kilometri jo vyöllä uran varrelta, sen pitääkin näissä tilanteissa näkyä. En itse asiassa edes kaukalossa huomaa, että minulla olisi tauko alla.

JYP saa merkittävän edun välieriin, sillä muut ottelusarjat jatkuvat. JYPin mahdollisista vastustajista Kärpät pääsee lepotauolle aikaisintaan lauantaina, muut pelaavat vielä ensi viikolla. Mäenpään mukaan jyväskyläläiset kääntävät tauon edukseen.

− Totta kai me selitämme sen itsellemme parhain päin. Otamme tästä meille edun. Siellä on menossa tiukkoja sarjoja, jotka voivat kääntyä miten päin vain. Nyt huilataan pari päivää, ja sitten treenataan pari päivää sekä parannallaan kolhuja, joita on itse kullakin on.

Puolivälieräsarja osoitti, että JYPin peli on erinomaisessa iskussa. Jyväskyläläiset ovat nousseet mestarisuosikkien joukkoon. Mäenpää uskaltaa sanoa joukkueen kovat tavoitteet ääneen.

− Ei tässä vaiheessa millään joukkueella voi olla muuta tavoitetta kuin voittaa "koko paska", siis tämä sarja. Ei se ole mikään salaisuus, sitä varten täällä ollaan. Meillä on tuolla kopissa täysi potentiaali voittaa mestaruus, ja sitä tavoitellaan, Mäenpää vakuutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle