MM-vastustajia tarkkaileva Ruotsin U20-päävalmentaja Monten: "Aho on mahtava pelaaja"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Ruotsin alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Tomas Monten on auttamassa Tre Kronoria MM-kisoissa. Valmentaja kertoi näkemyksiään alkulohkoista, säkenöivimmistä pelaajista ja Ruotsin nuorten maajoukkueen tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Ruotsin alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Tomas Monten oli paikan päällä Pariisissa seuraamassa MM-kisojen alkulohkon loppuhuipennusta. Työnkuvastaan mies kertoi seuraavaa.

− Yritän auttaa Ruotsin miesten joukkuetta. Olen normaalisti liiton hommissa, mutta meillä ei ole mitään meneillään alle 20-vuotiaiden joukkueen kanssa, joten olen täällä. Tarkkailen vastustajiamme täällä ja Kölnissä.

Kun Ruotsi on pelannut alkulohkon otteluitaan Kölnissä, on Monten ollut myös paikalla auttamassa Tre Kronoria.

− Meidän otteluissamme olen mikrofonin välityksellä yhteydessä valmennusjohtoon katsomosta käsin, kertoi Monten Kölnin-kuvioistaan.

Aivan kisojen alusta asti ruotsalainen ei ole Ranskan pääkaupungissa ollut kovin kauan aikaa ehtinyt viettää.

− Olen ollut Pariisissa nyt kolme päivää ja olen nähnyt kaikki joukkueet kahdesti. Nyt tiedämme, että kohtaamme Sveitsin puolivälierissä, joten heidän seuraamisensa on minulle ykkösprioriteetti. Heillä on hyvä nippu ja he ovat voittaneet kovia joukkueita.

Puolivälierät määrittävät turnauksen kuin turnauksen

Tulevasta vastustajastaan Monten tiesi jo jonkin verran. Oma pelitapa muokkautuu tarpeen mukaan.

− Heillä on hyviä hyökkääjiä, joten meidän täytyy pystyä painamaan heidät mahdollisimman pitkiksi ajoiksi omalle puolustusalueelleen. Puolivälierät ovat aina oma juttunsa − jos häviät, turnaus on paska. Toisaalta voitolla kaiken voi sanoa onnistuneen.

Kisaisäntänä Pariisissa pelaava Ranska on yllättänyt Montenin pirteillä peliesityksillään. Myös muut maat, kuten Sveitsi ja toinen isäntämaa Saksa ovat olleet 39-vuotiaan valmentajan mieleen.

Ranska painoi monet vastustajat mattoon. Myös Suomelle kävi kalpaten.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

− Näin Ranskalta itse asiassa vain yhden ottelun, mutta heille kotiyleisön edessä pelaaminen tuntui merkitsevän paljon. Sekä Ranska että Saksa saivat parhaat pelaajansa kotiturnaukseen. Niin kiekkomaailma toimii nykypäivänä. Jääkiekko kasvaa, ja se tarkoittaa sitä, että isojen maiden on oltava varpaillaan, sillä takaa tulee muita maita, pohdiskeli Monten.

Kisojen kahdessa jäähallissa on Montenin mielestä molemmissa hyvä tunnelma, joskin Pariisin atmosfääri on hieman erilainen kuin Kölnin pyhätössä. Myös Pariisia piinanneet terrori-iskut näkyvät kaupungin katukuvassa. Kölnissä vastaavia järjestelyjä ei ole.

− Pariisissa on ollut ihailtavan paljon kannattajia paikalla, etenkin Ranskan otteluissa. Kaupunkina Pariisi on suurempi; enemmän ihmisiä ja turvajärjestelyjä. Kölnissä on käynnissä kunnon fanijuhla, eikä täällä ole ollut aivan samanlainen tunnelma. Ranskan onnistuminen nosti tämän lohkon tunnelmaa.

Huippupelaajatkin tarvitsevat huippujoukkueen ympärilleen

Yksittäisiä pelaajia ruotiessaan Monten nostaa ensimmäisenä esiin nuoren Leijonat-sankarin.

Sebastian Aho on mahtava pelaaja. Pidän hänen tyylistään paljon. Suomi oli hyvä Sveitsiä vastaan vaikeasta alustaan huolimatta. He voivat olla vaarallisia lopputurnauksesta.

Aho ei ole ainut NHL-tulokas, joka on vakuuttanut ruotsalaisen.

Sebastian Aho keräsi ruotsalaisvalmentajan kehut.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

− Myös Sveitsin Denis Malgin on taitava nuori kaveri. Häntä meidän on varottava puolivälierissä.

Maailmanmestaruuteen tarvitaan kuitenkin joka vuosi yhtenäisen joukkueen tasapainoinen esitys. Nuorten ruotsalaisten pääkäskijän mielestä Kölnin-lohkosta löytyy tällä hetkellä varteenotettavampia joukkueita, vaikka Pariisinkaan parhaimmisto ei paljon kalpene.

− Yhdysvallat voitti Kölnissä ja Kanada täällä Pariisissa. Lohkovoittajat ovat aina vahvoilla, mutta Venäjä oli myös loistava. Myös meillä on sellainen joukkue, jolla voidaan mielestäni olla neljän joukossa.

Tre Kronorilla parannettavaa − hurjalle NHL-tähdistölle tulossa seuraajia

Oman joukkueensa tekemiseen Monten ei ole vielä täysin tyytyväinen, vaan hän odottaa Tre Kronorilta ratkaisupeleissä parempia näyttöjä.

− Emme ole pelanneet top-4-joukkueen tavalla, joten meidän on parannettava peliämme. Täytyy valmistautua tarkasti ja harjoitella terävästi torstaita varten.

Omasta leipätyöstään alle 20-vuotiaiden valmentajana Monten kertoi sen verran, että yksi tietty ikäluokka nousee ylitse muiden. Jos Suomessa on 1998 syntyneitä tähtiä, kuten Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi, on länsinaapurissa pinnalla muutaman vuoden nuoremmat pelimiehet.

− Vuonna 2000 syntynyt Rasmus Dahlin on varauskelpoinen vasta ensi vuonna, joten hänestä tulee varmasti jotain suurta. Muutenkin meidän "kaksitonniset" ovat mahtavia. Meillä oli hyvä joukkue edellisissä nuorten MM-kisoissa Montrealissa. Myös -98- ja -99-ikäluokat nostavat päätään. Vuonna 2000 syntyneet ovat silti kaikkein kovimpia, tuumasi Monten.

Dahlin on erittäin lahjakas nuori ruotsalaispuolustaja.

Ruotsilla on tämän vuoden MM-kisoissa hurja nippu rapakon takaa saapuneita maailmantähtiä. Monten näki selvän syyn virtaukselle.

− Meillä on ollut muutamana viime vuonna paljon kieltäytymisiä. Jääkiekkoliittomme teki paljon töitä saadakseen pelaajia tähän turnaukseen. He juttelivat heille ja yrittivät järjestää lentoja ja hotelleja hyvissä ajoin. Liitto auttoi myös NHL-miehiä tuomaan perheitään mukaan Eurooppaan.

Ruotsi jäi World Cupissa kolmanneksi, eikä maan jääkiekkopiireissä oltu tyytyväisiä suoritukseen.

− Kaikkien mielestä World Cup oli suuri epäonnistuminen meiltä. Vähän sama juttu, kun epäonnistuimme olympialaisissa, niin sen jälkeen MM-kisoissa oli tavallista enemmän tähtipelaajiamme. Menestymättömyys World Cupissa oli iso syy NHL-miesten tulvaan.

Ruotsi kohtaa torstaina puolivälierässä Sveitsin. Alppimaa oli Pariisin-lohkon kakkonen, kun taas Tre Kronor oli Kölnissä pelatussa lohkossa kolmas Yhdysvaltojen ja Venäjän jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle