MM-kisat on loistava NHL:n näyteikkuna − "Silloin, kun minut käsketään sinne, minä menen"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Säteri on pelannut tämän vuoden MM-kisoissa vakuuttavasti.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Leijonat jatkaa maalivahtirulettiaan miesten MM-kisoissa, kun Ville Husso torjuu sunnuntaisen Saksa-ottelun. Varalla oleva Harri Säteri on kopannut kolme voittoa, ja johtaa turnauksen maalivahtitilastoja. Paikasta maailmantähtien joukkoon kamppaileva Säteri kertoi, miten pitää fiilistä yllä ollessaan luukkuvahtina.

Harri Säteri on kivunnut orjuntatilastoissa sekä prosenteissa että päästettyjen maalien keskiarvossa ykköstilalle. Hänen päästettyjen maalien keskiarvonsa on 0,67 maalia/ottelu. Torjuntaprosentti Säterillä on tasan 96. Kyseinen tieto yllätti veskarin itsensäkin.

− Jahas, sehän on aina kiva homma. Hyvin on kyllä mennytkin, kun kolme voittoa on tullut. Mikään muu ei oikeastaan merkkaa.

Saksaa vastaan Säteri on luukkuvahtina, kun Ville Husso asettuu tolppien väliin. Päävalmentaja Lauri Marjamäki on kierrättänyt torjuntavastuuta pitkin alkusarjaa. Se ei paljon nähnyttä kopparia haittaa.

− Se on suunnitelma, ja sen kanssa eletään. Ihan hyvin se on toiminut ainakin tähän asti. Koutsit päättävät, milloin menen maalille. Silloin, kun minut käsketään sinne, minä menen, Säteri heittää.

Vaikka pelaavala ja luukulla päivystävän maalivahdilla on hyvin erilainen työnkuva, pyrkii Säteri toimimaan pelipäivänä mahdollisimman rutiininomaisesti. Ottelun alkaessa hän ottaa vaihtoaition haltuunsa omalla tavallaan.

− Ihan samalla tavalla valmistaudun peliin kuin torjuntavuoroinanikin. Varmaankin tänään roolini on antaa joukkueelle kaikki mahdollinen tuki, vaikken puhukaan paljon. Enemmän se on sitä taputtelua ja tsemppaamista. Tietysti pidän myös itseni hereillä, jos jotain käy.

Työvuoroa odotellessa − ura Pohjois-Amerikassa yhä kiikarissa

Silloin, kun kellokortti leimataan, on Säterillä selvät sävelet siitä, miten hän tutustuu kullloinkin kentän toiseen päähän luistelevaan joukkueeseen ja sen pelaajstoon.

− Vähän käyn läpi vastustajia, että mitä sieltä on tulossa − kokoonpanoista käyn läpi, että millaisia ukkoja sieltä on tulossa. Pelin aikana pystyy myös jonkun verran seuraamaan, että kuka hyökkäämään on tulossa − kenellä kiekko on, ja ketkä ovat jäällä.

Saman pelipaikan tekijämiehiä hän ei kuitenkaan vahtaa kesken MM-kinkereiden.

− En uhraa hirveästi ajatuksiani muiden maalivahtien tekemisten seuraamiseen. Pysyn vain tässä omassa hommassani, naurahtaa Säteri.

28-vuotias vahti on päässyt näyttämään kyntensä jo taalajäilläkin, ja veri vetää takaisin maailman parhaimaan liigaan.

 Toki se on tavoitteena. Ei ehkä tämän turnauksen aikana, mutta hyvä näyteikkuna tämä on kaikesta huolimatta, tammikuussa Florida Panthersin paidassa ensimmäisen NHL-ottelunsa torjunut Säteri virkkoo.

Floridassa on Säteri mukaan ihmisen hyvä olla, kun Aurinko paistaa. Kesänsä hän aikoo viettää kotikaupungissaan Tampereella. Panthersin farmijoukkue AHL:ssä pelaa ottelunsa Springfieldin kaupungissa.

Paikallinen Thunderbirds oli hyvä paikka pelata, mutta kaupungista jäi toisenlainen kutina, vaikka siellä suomalaisseuraa Henrik Haapalan ja Juho Lammikon muodossa olikin.

− Aika raffi kaupunki, jos näin voi sanoa. Ei ihan mikään niistä hehkeimmistä paikoista. Jääkiekollisesti hyvät tilat ja halli. Meillä oli hyvä porukka äijiä. Kaikki tulivat hyvin toimeen keskenään.

» Lähetä palautetta toimitukselle