Mikko Manner: "Me valmistauduimme siten, että Hakanpää joko pelaa tai ei pelaa"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Manner oli ottelun jälkeen jälleen herrasmies – vastustajaa, tuomareita ja omia kehuttiin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen
Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerin kommenteista on turha etsiä syytöksiä mihinkään suuntaan. Keskittyminen oman joukkueen tekemiseen on esimerkillistä.

Edellisen ottelun jälkeen HIFK teki pyynnön tutkia Jani Hakanpään taklaus. Pelipäivän aikana uutisoitiin, että Hakanpää saa pelata. Hakanpää kuittasi HIFK:lle tekemällä ottelun avausmaalin ja syöttämällä Kärppien voittomaalin. Mikko Manner otti tyynesti vastaan tutkintapyynnön. Kysymykseen, minkälaisia tuntemuksia Hakanpään tapauksen tutkinta herätti, Manner vastasi tyynesti.

– Ei minkäänlaisia. Valmentajana tehtävänäni on valmentaa omaa joukkuettani. Me valmistauduimme siten, että Hakanpää joko pelaa tai ei pelaa.

Jatkoerässä puhutti HIFK:n puolustaja Miro Heiskasen selästä taklaaminen, jonka seurauksena Otto Karvinen lensi päin laitaa. Heiskanen sai teostaan 2+10 minuutin jäähyn. Taklauksesta olisi joku tuomari voinut antaa ulosajon. Manner kommentoi tätäkin tapausta rauhallisesti.

– Eiköhän ne aina mene oikein, tuolla on ammattimiehet viheltämässä. Me valmentajat valmennetaan ja tuomarit viheltää. Jokainen joukkue ja valmentaja on tietenkin aina omanväristen puolella, ei se ole sen kummallisempaa.

Otteluvalvoja kertoi pelin jälkeen, ettei ole viemässä asiaa eteenpäin.

Kärppien erikoistilanteiden erikoisuudet

Kärppien erikoisuus on ollut viime aikoina se, että ylivoimalla on ollut jopa kolme puolustajaa jäällä. Eikä se toisaalta ole ihme, sillä ennen tänään Mikael Ruohomaan tekemää jatkoaikamaalia Kärpät oli pelannut lähes 200 minuuttia ilman hyökkääjän tekemää maalia.

– Ylivoimalla Kärpiltä oli kolme puolustajaa jäällä, koska Hakanpää on niin hyvässä vireessä, että hänet on hyvä pitää siellä kentällä. Hän on siellä maskissa. Kukkosen Lasse on tehnyt meidän joukkueesta pudotuspeleissä varmaan eniten maaleja ylivoimalla neliön keskeltä, joten hänetkin on hyvä pitää kaukalossa. Shaun Heshka on sitten meidän hyvä viivamies.

Kärppien kannalta kriittisin hetki tapahtui 46 minuutin pelin jälkeen, kun Julius Junttila sai jäähyn nostettuaan kiekon katsomoon. Jäähyllä jo ennestään istunut Sami Anttila sai seuraa ja HIFK sai minuutti ja 39 sekunnin ajan yrittää johtomaalia kahden miehen ylivoimalla. Kärpät asetti jäälle kolmikon Hakanpää, Kukkonen ja Nicklas Lasu. Samat miehet pysyivät jäällä koko kahden minuutin alivoiman ajan.

– Jos se on mahdollista, niin samat pelaajat pelaavat koko 5–3-alivoiman. Yleensähän siinä tilanteessa vastustaja tekee maalin, mutta jos maalia ei ihan heti tulekaan, niin sillä kolmikolla kasvaa yhteishenki suhteessa ylivoimaviisikkoa vastaan, ja silloin alivoimapelaajat voivat saada pienen yliotteen, joten turha heitä on silloin vaihtaa. Kahden miehen alivoima on pelkkää sijoittumista ja sovittujen asioiden tekemistä. Silloin ei niin paljoa väsy.

Erikoista runkosarjaan verrrattuna on ollut se, ettei ykkösketju ole ollut enää pääosassa ainakaan pelillisesti. Kärppien nelosketju pyöritti jälleen kerran peliä vastustajan päädyssä. Manner ei säästellyt kehuja heitä, eikä muitakaan pelaajia kohtaan.

– Tällä hetkellä kenttämme [Jari] Sailio, [Jasse] Ikonen ja [Otto] Karvinen on ihan huikea kenttä, se on ollut ihan uskomattomassa pudotuspelivireessä. Muutkin ketjut tekevät kovasti töitä. Haemme yhtenäisyyttä sinnekin ja kierrätämme pelaajia. Tässä vaiheessa omat egot ovat siirtyneet hienosti tietyllä tapaa sivuun, ja kaikki tekevät aidosti hyvää työtä joukkueemme eteen. Tämä on urheilijoiden ja jääkiekkoilijoiden parasta aikaa, on suuri kunnia olla tämmöisessä taistelussa mukana.

Jatkoerä oli Kärppien hallintaa

Jatkoerässä Kärpät piti kiekkoa. Kärpät oli valmistautunut jatkoeräänkin mikkomannermaisen tyynesti.

– Ennen jatkoaikaa sovittiin, että käy miten käy, niin kirkkain silmin mennään kohti seuraavaa peliä.

Ottelun ratkaisu tapahtui 77 minuutin pelaamisen jälkeen.

– Jatkoajalla hyödyimme siitä, että vaihtoväli oli niin lyhyt. Sen avulla me saimme enemmän pitkiä hyökkäyksiä. Ja ehkä alivoimat hieman väsyttivät HIFK:ta. Vastustajamme avaa peliä täällä niin hyvin, ettemme meinaa millään saada varsinkaan ensimmäisissä ja kolmansissa erissä keskialuetta ja hyökkäysaluetta karvattua.

Manner kunnioittaa vastustajajoukkuetta ja jatkoi kehujaan HIFK:lle.

– HIFK:n pelaajat ovat lähellä toisiaan. He avaavat peliä hyvin, käyttävät hyvin koko kaukalon leveyttä. Heillä on keskilinja hallussa ja sitä kautta heidän puolustusvalmiutensa on korkea. Näiden syiden takia meidän maalipaikkamme ovat erittäin harvassa. Me olemme pikku hiljaa sopeutuneet paremmin heidän peliinsä, mutta vielä meidän pitää pystyä ottamaan seuraava askel, jos me tästä jatkoon halutaan. Kyse on siitä, että kumpi pystyy parantamaan huomiseen peliin.

Jatkoa Manner kommentoi lyhyesti. Seuraava peli alkaa alle vuorokauden päästä edellisen ottelun päättymisestä.

– Meillä on 3–9 peliä tätä jääkiekkokautta jäljellä, ja siitä me otetaan ilo irti, Manner päätti.