HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

Mestaruuksia voittanut ja pettymyksiä kokenut Ketterä-ikoni haluaa nähdä imatralaisen kiekon tulevaisuuden: "Kukaan ei odottanut mitään"

MESTIS / Haastattelu
Mikko Kettunen haluaa nähdä, mihin Ketterän toiminta kehittyy tulevaisuudessa.
Kuva © Topi Lainio
Mikko Kettunen ei ehkä isolle kiekkoyleisölle sano nimenä juurikaan. Peruspuolustaja, oman roolinsa nöyrästi hoitava 28−vuotias imatralaislähtöinen Ketterä-kasvatti ei otsikoissa loista, mutta paikallisille hän on taatusti iso nimi.

Tällä kaudella runkosarjan 30 ottelussa yhden syöttöpinnan saalistanut ja kahdessa pudotuspelissäkin viilettänyt pakki on pelannut koko uransa Imatralla, lukuunottamatta Suomi-sarjan Titaaneissa kulunutta kautta 2012−13. Kettunen oli talvella Ketterän tavoin ennakkoluuloton. Joukkue pääsi Mestikseen takaportin kautta, kun viime kevään karsintasarja ei mennyt aivan putkeen.

Sarjanousija ei Mestiksessä kuitenkaan ollut mikään turistipoppoo, sillä Ketterä rynni runkosarjan kolmanneksi ja aina puolivälieriin ennakkoluulottomasti. Puolustipa Kettunen talvella omiaan nyrkein Peliittojen Niko Kivelän kanssa.

− Ennakkoluulottomuus kuvaa oikeastaan aika hyvin tätä hommaa. Lähdettiin ihan alusta, kukaan ei odottanut Ketterältä yhtään mitään ja lähdettiin tekemään omaa hommaa. Homma on toiminut ihan hyvin muutamia viimeisiä pelejä lukuunottamatta, Kettunen miettii.

− Ennakkoluulottomuus kuvaa oikeastaan aika hyvin tätä hommaa.

Ketterä ei tullut Mestikseen kumartelemaan. Mitään tai ketään.

− Kukaan ei odottanut mitään. Jos et jää sarjajumboksi - mitä suurin osa odotti - niin kaikki sitä parempi ovat plussaa, Kettunen pohtii.

Eteenpäin on menty

Mikko Kettusen nimi on imatralaisille taatusti tuttu. Pakki on pelannut Ketterässä kaikki uran edustus- ja junnupelit huomioiden yhteensä lähes 400 ottelua. Mikä on pitänyt puolustajan Imatralla?

− Ihmisen on hyvä olla täällä, mihin sitä lähtemäänkään, Suomi-sarjassa kahdesti mestaruutta juhlinut ja kerran hopealle taipunut puolustaja hymähtää.

Ketterässä on hyvä olla, vaikka Imatralla on tapahtunut viime vuosina paljon. Eikä aina välttämättä niin positiiviseen suuntaan - joukkue oli syvällä vielä pari vuotta sitten.

− Paljon on menty eteenpäin niistä, kun minä aloitin edustuksessa, 10 vuotta tulee täyteen, Kettunen myöntää.

− Olosuhteet ja koko organisaatio ovat menneet eteenpäin. Halua on katsoa jo tulevaan, että mihin tämä kehittyy vielä.

Ketterä oli tuloksellisesti syvällä Suomi-sarjassa kaudella 2012−13. Mutta kun tekeminen muuttui toimistoa myöten, alkoi joukkue menestymään. Esimerkiksi yleisömäärät nousivat ja kasvutarina huipentui lopulta kevääseen 2017. Suomi-sarjan mestari nousi Mestikseen.

− Paljon on asioita tapahtunut. Varmaan jossain vaiheessa tuli nuorennusleikkausta, panostettu urheilullisuuteen ja sitä kautta lähdetty rakentamaan uutta. Jäähyttelijöitä on heitelty pois, ja otettu tuoretta verta sisään joukkueeseen, Kettunen laskee.

Entä tulevaisuudessa? Mitä Kettunen uralta haluaa?

− Ei sitä oikeastaan mieti. Moni tulee Imatralle sinänsä ponnahduslautaa käyttäen, isompaa vastuuta hakemaan.

- Moni tulee Imatralle sinänsä ponnahduslautaa käyttäen.

− Pyrin pelaamaan mahdollisimman korkealla tasolla, mihin taidot riittävät. Tykkään pelata kiekkoa, olisi ollut vaikka Suomi-sarjassa Ketterä, niin olisin jatkanut. Tämä on mennyt paikkakuntakeskeiseksi, painottaa Kettunen, joka listaa uransa hienoimmiksi saavutuksiksi keväiden 2009 ja 2017 Suomi-sarjan mestaruudet.

Pettymykset opettavat

Ensi kauteen Ketterä lähtee täysipäiväisen Maso Lehtosen alaisuudessa. Kettusen tulevaisuus joukkueessa on auki, sillä sopimus päättyi jo imatralaisten osalta loppuneeseen kauteen 2017−18.

Tapahtui Kettuselle mitä hyvänsä, tietää hän, mistä Ketterä voi ammentaa jatkossa. Kuten päävalmentaja Maso Lehtonen filosofoi haastattelussa, on urheilu mahdollisuus. Tappiostakin voi ammentaa.

Mikko Kettusen mukaan Maso Lehtonen on kaukana "normaalista valmentajasta".
Kuva © Topi Lainio

− Ainahan ne ovat yksittäisiä pettymyksiä, mutta ne opettavat tulevaisuuden varalle, Kettunen miettii viitaten esimerkiksi viime kevään Mestiksen karsintasarjaan, jossa Ketterä ei nousuun oikeuttaville sijoille yltänyt.

Ketterä on hyvissä käsissä, kun alle kolmekymppinen Lehtonen on penkin takana.

− Maso on kaukana normaalista (valmentajasta). Hän on ihmisläheinen, Maso on opintiellä ja halu kehittyä on kova.

− Maso on pelaajaläheinen. Pystyy heittämään vitsiä, eikä ole normaali pelaaja-valmentaja -suhde, missä on yksi herra ja hidalgo, joka on aina oikeassa ja päättää, miten tehdään, Kettunen kehuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle