Maskimies ja syötönkatkoja − kaikkien voimien Ruotsalainen kokee hyötyvänsä uudesta aloitussäännöstä

LIIGA / Haastattelu
Ruotsalainen ja ketjukaveri Juho Liuksiala käynnistämässä Ilves-hyökkäystä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilveksessä vahvaa tekemistä pitkin kautta ylläpitänyt Ruotsalainen nauttii monipuolisesta vastuustaan eikä kaihda pienikokoisena pelaajana maalinedustilanteitakaan. Tupsukorvien kolmosketjun keskushyökkääjä kokee saavansa etua aloituksiin uuden säännön myötä.

Ilves oli menettää kahden maalin johtonsa KooKoota vastaan perjantai-illan kotiottelussa, kun Mark Flood ja Joe Piskula ottivat kaksiminuuttiset mieheen. Kouvolalaiset kavensivat pelin vielä 3−2:een pelatessaan kuudella kolmea vastaan, mutta tamperelaisten johto piti loppuun asti.

Tupsukorvien hyökkääjä Arttu Ruotsalainen ei KooKoota vastaan pisteitä tehnyt, mutta oli aika ajoin näkyvässä roolissa joukkueensa kolmen pisteen suorituksessa.

− Otimme lopussa pari hölmöä jäähyä ja päästimme vastustajan kaventamaan. Hyvin onnistuimme lopulta hoitamaan johtoaseman siten, että kahden maalin johto supistui vain yhteen maaliin.

Avauserä näytti paikoin sekavalta, eikä kumpikaan joukkue saanut kontrolloituja syöttöketjuja keskialueen yli kuin muutamia kertoja. Ruotsalaista asia ei tuntunut painavan, vaan hän nautti kamppailun tiimellyksessä.

− Mielestäni ensimmäinen erä oli tiukkaa ja tasaista vääntöä, jossa molemmilla oli vähän pidempiä myllyjä. En kiinnittänyt syöttöihin ja sen semmoisiin niin paljon huomiota.

Ilveksellä on 15 pisteen ero kurottavanaan, mikäli joukkue aikoo pelata keväällä pudotuspelejä. Matemaattinen ikkuna näyttää tamperelaisten kannalta melko kiperältä, mutta oululaissyntyinen hyökkääjä on luottavainen loppukauden osalta.

− Juuri tällaisella pelillä, jota tänään pelasimme. Annamme vastustajalle mahdollisimman vähän paikkoja, ja iskemme omistamme. On myös tärkeää pystyä pysymään kiekossa. Tässä ottelussa tehokkuus olisi voinut olla parempi.

Ruotsalainen kaikilla voimilla

Ruotsalainen tuntuu olevan päävalmentaja Karri Kivelle eräänlainen luottoratsu, sillä 20-vuotias pelaa illasta toiseen paljon sekä tasakentin että erikoistilanteissa. Nuori mies oli jäällä myös KooKoo-ottelun viime hetkillä.

− Olen päässyt pelaamaan niin ali- kuin ylivoimaakin, Pysyy tuntuma yllä, kun pääsee kentälle usein. Neloskentässä pienillä minuuteilla on hankalampi pysyä vireessä. 

Yksi Ruotsalaisen rooleista on olla ylivoimatilanteissa maalin edessä. 173-senttinen hyökkääjä viihtyy kyseisellä tontilla.

− Olen pelannut tuolla paikalla paljon ylivoimaa. Ei se minulle uusi paikka ole. Alivoimalla pyrin lukemaan peliä omassa päässä. Pystyn katkomaan syöttöjä, kun näen, mitä kaveri aikoo seuraavaksi tehdä. Minulla on myös hyvä liike, jonka avulla pysyn kiekossa ja pelaan sekunteja meille.

Aloitukset tuovat peliin oman tärkeän mausteensa

Ruotsalainen on aloittanut tällä kaudella kokonaisuudessaan 48,3 prosentin tehokkuudella. Kun tarkastellaan hänen aloitustilastojaan eri kenttäpäädyissä huomataan, että keskushyökkääjän hyökkäyspään prosentit ovat 46,4, keskialueen 56,1 ja puolustuspään 42,1 − aikamoista hajontaa siis.

Ruotsalainen ei kuitenkaan itse erittele eri kenttäalueilla tulevia aloitustilanteita, vaan suhtautuu kaikkiin melko samalla pieteetillä.

− Ei niissä hirveästi eroja ole. Hyökkäyspäässä on joitain juttuja, joita yritämme. Omassa päässä on tärkeää saada kiekko vain omille, jotta pääsemme puolustusalueelta pois, Ruotsalainen ruotii.

Joukkueet hiovat aloituskuvioita harjoituksissa, palavereissa ja joskus jopa aikalisän aikana ennen ottelun ratkaisuhetkiä.

−  Aloitustilanteiden rakentaminen on tietenkin kunkin ketjun asia. Yhdessä puhumme paljon ja kokeilemme erilaisia juttuja. Tässä pari peliä olemme yrittäneet kahta miestä keskellä, jotta saisimme heti aloituksen jälkeen myllyn käyntiin.

Liigassa siirryttiin vastikään uudenlaisen aloitussäännön piiriin. Ennen kuin linjatuomari on pudottanut kiekon, muut kuin aloittajat eivät saa olla aloitusympyrän sisäpuolella. Ruotsalainen kokee saaavansa pienen kokonsa ansioista hieman etua tarkentuneista tulkinnoista.

KooKoo-ottelussa vieraiden Michael Keränen sai päätöserässä kaksiminuuttisen rikkeestä aloitustilanteessa, ja kyseisen jäähyn aikana Ville Meskanen vei Ilveksen 2−1-johtoon.

− Uusi aloitussääntö ei ole aiheuttanut päänvaivaa − päinvastoin, sillä vastassa on usein paljon vahvempia jätkiä. Minun on helpompi ottaa tarkentuneilla säännöillä aloituksia.

Ilveksen ottelut jatkuvat heti lauantaina, kun tamperelaiset matkustavat Vaasaan. Ottelusta Sportia vastaan sopii odottaa myös hurjaa taistelua pisteistä alemman pudotuspeliviivan tuntumassa.

− Tulee varmasti tiukka ja fyysinen peli. Vaasassa on aina lauantaina hyvä meininki, ja kotijoukkuekin tarvitsee pisteitä, tiivistää Ruotsalainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle