Marko Virtanen ei keksi pyörää uudestaan: "Pelissämme ei muutu mikään"

LIIGA / Haastattelu
Marko Virtanen ei jäänyt kaipaamaan lähteneitä pelaajia
Kuva © Timo Savela
JYPin päävalmentaja Marko Virtanen lähtee tulevaan kauteen luottavaisin mielin. Vaikka joukkueen kirkkain tähti Eric Perrin poistui riveistä, uskoo Virtanen joukkoihinsa kuin vuoreen.

Kanada voitti viime keväänä jääkiekkon MM-kisoissa kultaa niin sanotulla pystysuunnan kontrollijääkiekolla. Samankaltaista ideologiaa on aistittavissa JYPin pelissä, ja tämän allekirjoitti JYP-luotsi Marko Virtanen.

- Ei minua sinänsä kiinnosta millä termillä pelitapaa kutsutaan, mutta haluamme pelata nopeasti ylöspäin kiekkokontrollin avulla.

- On ollut huomattavissa, että kyseinen suuntaus on tulossa trendiksi myös kansainvälisessä jääkiekossa, Virtanen tuumii.

Kysyttäessä onko jokin valmentajan ideologiassa pelitavan suhteen muuttunut kesän aikana, vastaus on jyrkkä ei.

- Ei pelissä mikään ole muuttunut. Aiomme vain tehdä tällä kaudella asiat joka osa-alueella paremmin kuin viime kaudella.

- Tarkoituksemme on saada tästä joukkueesta kaikki irti. Meillä on tällä kaudella nähdäkseni tasaisempi joukkue viime vuoteen verrattuna, Virtanen pohtii.

Uusia hankintoja, ei korvaajia

JYPin joukkueeseen liittyivät kesän aikana Janne Tavi, Nolan Yonkman, Janne Kolehmainen ja Joonas Nättinen. Päävalmentaja Virtanen kehuu estoitta uusia hankintoja.

"Nättinen tulee näyttämään kaikille epäilijöilleen."

- Kaikki ovat olleet positiivisia yllätyksiä. Minut on yllättänyt muun muassa kuinka hyvä liike isolla kaverilla Kolehmaisella on.

- Seuratkaa myös Yonkmania. Mies on todella atleettinen urheilija. Harvoin näkee, että kaksimetriä pitkä pelaaja pystyy taklaamaan kerta toisensa jälkeen kovaa, mutta puhtaasti, Virtanen hehkuttaa.

Nättinen palaa täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa. Hän edusti JYPiä edellisen kerran kaudella 2007-2008 A-junioritasolla. 24-vuotias keskushyökkääjä on pelannut liigaotteluita ainoastaan Bluesin ja HPK:n riveissä.

- Noin nuoreksi pelaajaksi Nättinen on nähnyt todella paljon. Hän on pelannut AHL:ssä, SHL:ssä ja ollut myös NHL-organisaation mukana.

Epäilyt siitä, ettei Nättinen kykene kantamaan kiekollisessa pelissä ja pisteiden teossa suurta vastuuta, Virtanen huuhtoo vessan pöntöstä alas.

- En epäile hetkeäkään, etteikö Nättinen kykenisi kantamaan nimenomaan hyökkäyspäässä suurta vastuuta. Siellä ovat hänen suurimmat vahvuutensa. Hän tulee näyttämään kaikille epäilijöilleen.

- Olen saanut seurata Nättistä ihan junioreista asti. Koen, että minulla on erittäin hyvä näkemys pelaajasta pitemmältäkin ajalta, JYP-luotsi toteaa.

JYP-käskijän mukaan ei kannata ainoastaan tuijottaa saapuneita. JYP-Akatemian puolelta liigassa läpimurtoa hakevat muun muassa loistavasti harjoituspeleissä esiintyneet Joose Antonen ja Sami Niku.

Erityisesti Antosen pelissä on näkyvissä onnistunut kesäharjoittelu.

- Joose on saanut fysiikkansa sellaiseen iskuun, että nyt hän voi toteuttaa itseään paremmin. Liikkeen parantuessa hyökkääjän taito-ominaisuudet pääsevät paremmin esille, ykköskäskijä selvittää.

Kliseisesti: Aikataulussa ollaan

JYPin harjoitusottelut sujuivat vaihtelevasti. Peliesitykset vaihtelivat ottelun sisälläkin. Viimeisissä CHL-peleissä Frölundaa vastaan silmiinpistävää olivat myös armottomat jäähymäärät.

- Meillä on ollut hyviä jaksoja ja sitten ei niin hyviä. Esimerkiksi viimeisimmässä ottelussa Frölundaa vastaan otimme todella typeriä jäähyjä hyökkäyspäässä. On turha kuvitella voittavansa tuon tasoisia joukkueita noilla jäähymäärillä.

- Meiltä puuttui koko harjoituskauden Petr Hubacek. Hän on valtavan iso palanen joukkuettamme, ja pelaajan puuttuminen sekoitti kahdenkin kentän koostumuksia, Virtanen harmittelee.

JYP-käskijä mieli on silti luottavainen. Joukkueen nykytilasta kysyttäessä vastaus on tuttu.

− Aikataulussa ollaan.

Vehviläisestä odotetaan luotettavaa kirittää Tarkille.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Tuomas Tarkki uuden tilanteen edessä

JYPin maalinsuuta jo vuosia yksinvaltiaana tilkinnyt Tuomas Tarkki saa ainakin ennakkokaavailuissa tulevalle kaudella kovan kirittäjän – Veini Vehviläisen.

Vasta 18-vuotias huippulupaus kirjautti viime kaudella JYP-Akatemian riveissä tililleen 26 ottelua – lupauksia herättävästi. 18-vuotiaiden MM-kisoissa sensaatiomainen Vehviläinen auttoi nuoret Leijonat hopealle.

Virtaselta kysyttäessä maalivahtien nokkimisjärjestyksestä, vastaus on hyvin selvä.

- Veini tulee saamaan aivan varmasti näyttöpaikkoja. Mitään säälipeliaikaa meillä ei jaeta, vaan esitykset ratkaisevat peliajan määrän. Mutta uskon ja tiedän, että Vehviläinen tulee olemaan todella kova mahdollisuuden saadessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle