Luottoratsu Bonsaksen uskoo Norjan menestykseen: "Olemme olleet puolivälierissä ennenkin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Bonsaksenin pelinumero on maajoukkueessakin 47.
Kuva © Timo Savela
Alexander Bonsaksen voitti Tapparan mukana Suomen mestaruuden. Ensi kaudeksi mies suuntaa Saksan liigaan Iserlohnin joukkueeseen, mutta sitä ennen Bonsaksen edustaa Norjaa MM-kisoissa. 30-vuotias puolustaja on kokenut arvokisakävijä.

Tappara juhli Tampereen keskustorilla vain alle viikko sitten Suomen mestaruutta. Mukana juhlahumussa oli myös norjalaispuolustaja Alexander Bonsaksen, joka lähti hälyn laskeuduttua maajoukkueensa mukana kohti Pariisia ja MM-kisoja.

Bonsaksen on edustanut Norjaa seitsemissä MM-kisoissa. Alkavat kisat ovat siis jo kahdeksannet. Rutiinia 30-vuotiaalle pelimiehelle on karttunut sen verran, etteivät menestyksekkäänkään seurajoukkuekauden tapahtumat hetkauta.

− Päättyneen kauden tapahtumat eivät vaikuta valmistautumiseeni mitenkään. Asiat menevät samalla tavalla, mitä tahansa seurajoukkueen kanssa olisi käynyt.

Bonsaksen pelasi ensimmäiset MM-kisansa miltei kymmenen vuotta sitten. Syy siihen, miksi Vålerengan kasvatti on pysynyt pitkään mukana, on selvä.

− Tulin mukaan jo nuorena ja pääsin hommaan sisään. Meillä on ollut sama runko jo pitkään mukana, eikä pelaajamassamme ole niin suuri, että joka vuosi nousisi montaa uutta pelaajaa maajoukkueeseen.

Vaikka Bonsaksen on maajoukkueessa ehdoton kärkipuolustaja ja Tapparassa hän oli yksi monista hyvistä takalinjan pelureista, ei oman tekemisen tarvitse muuttua samaan tahtiin pelipaidan kanssa.

− Ei minun roolini paljon muutu. Yritän pelata hyvää puolustuspeliä ja auttaa joukkuetta. Toki pelin taso kovenee ja tilanteet muuttuvat nopeammiksi, pohdiskeli Bonsaksen.

− Tapparassa ollessani pelasimme aina ennakkosuosikkina, mutta Norjan kanssa olemme altavastaajia.

Maajoukkueessa tapahtui vallanvaihto − Bonsaksen uskoo Norjan pudotuspelipaikkaan

Norjan maajoukkue koki vastikään ison murroksen, kun 15 vuotta joukkuetta valmentanut Roy Johansen väistyi uuden päävalmentajan tieltä. Petter Thoresen on saanut norjalaisryhmässä aikaan pirteän muutoksen.

− Johansen oli minun tähän astisen urani ajan ainoa päävalmentaja maajoukkueessa. Uusi päävalmentaja on tuonut muutamia uusia juttuja pelaamiseen, mutta ei taktiikkamme täysin muutu, painotti Bonsaksen.

Norjaa ei lasketa MM-kisojen ennakkosuosikkeihin, mutta tasaisella ryhmällä vuonomaa voi yltää pitkällekin. He ovat olleet pudotuspeleissä kahdesti 2010-luvun alkupuolella.

− Olemme selvinneet puolivälieriin ennenkin, joten voimme yltää sinne uudestaan. Meillä on heti alussa vaikeita pelejä, kuten kisaisäntä Ranska. Meidän on voitettava alusta lähtien, jos haluamme välttää karsinnat, Bonsaksen puntaroi Norjan menestysmahdollisuuksia tiedostaen myös lohkon tasaisuuden.

Norjan joukkueessa on paljon nimimiehiä, jotka pelaavat KHL:n kaltaisissa liigoissa, jopa erittäin tehokkaasti.

− Kaikki tietävät Patrick Thoresenin sekä Olimbin veljekset Mathiksen ja Ken Andren. Erityisesti veljeksistä nuorempi on ottanut askelia eteenpäin, kertoi Bonsaksen Ken Andren kehityksestä.

Myös nuorta kaartia on nousemassa esiin. Bonsaksen nosti esiin 21-vuotiaan puolustajan.

 Mattias Nørstebø on myös varteenotettava pelaaja. Hän on yksi lahjakkaimpia nuoria puolustajiamme. heitti Bonsaksen.

Norja pelaa Suomen kanssa samassa lohkossa. Maat kohtaavat toisensa alkusarjan kolmanneksi viimeisessä ottelussa 13. toukokuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle