Lauri Marjamäki ei vielä tiedä, mihin ketjuun sijoittaisi Tolvasen: "En hirveästi rupea sekoittamaan ketjuja"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauri Marjamäen mielestä Eeli Tolvanen tuo lisävaihtoehtoja Leijoniin.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Suomi sai perjantaina loistavia uutisia, kun tieto Eeli Tolvasen liittymisestä joukkueeseen levisi. Hänen on tarkoitus pelata jo Kanadaa vastaan.

Eeli Tolvanen pelaa todennäköisesti jo lauantaina. Suomen päävalmentajalla Lauri Marjamäellä ei tiedä vielä, mihin ketjuun hänet sijoittaa.

− Huomenna näkee sitten. En varmaan hirveästi rupea sotkemaan ketjuja, mielestäni olemme kauttaaltaan pelattu hyvin, vaikka edellinen oli negatiivinen tulos. Kyllähän Eeli antaa vaihtoehtoja meidän ketjuihin, varsinkin ylivoimapelaamiseen. 

− Tarkoitus olisi, että hän olisi iltapäivällä täällä ja pääsisi suoraan askiin. Se helpottaa aina aikaeroon kiinni pääsemistä, kun saa vähän hikoilla ja pääsee tositoimiin, hän jatkaa.

Tolvanen siityi KHL-kauden jälkeen Nashville Predatorsiin. Predators-paidassa hän pääsi pelaamaan lopulta kolme ottelua runkosarjan puolella. 

19-vuotias hyökkääjä pelasi edellisen kerran Leijonien riveissä helmikuussa Etelä-Korean olympialaisissa.

− Hän oli Karjala turnauksessa ja olympialaisissa erinomainen. Se, kun hän on treenannut kovaa viime aikoina ja yleensä sellainen pelaaja, kun tulee, niin se pelaa erittäin hyvin ensimmäiset kuusi−seitsemän peliä − sen jälkeen pelaamattomuus näkyy, Marjamäki toteaa.

Tolvasen mukaantulo aiheuttaa pieniä ketjumuutoksia. Suomen kärkiketjut ovat median mielestä paljon, mutta Marjamäki ei osta tätä ajatusta.

− Mielestäni emme ole edes kauheasti kuormitettu. Viime pelissä tuli vähän, kun ajettiin takaa, mutta muuten edellispelit olivat 16-17 minuuttia kärki ja 12 minuuttia neloslinja. Mielestäni aika tasaisesti jopa olemme menty.

− Totta kai, kun erikostilanteita tulee enemmän, silloin parhaat pelaajat pelaavat enemmän. Varmasti leveyttä tulee ja ratkaisuvoimaa ja haluamme olla luisteluvoimainen ja nopea joukkue. Eeli sopii tähän, kuin nenä päähän.

Yleinen jääkiekkokeskustelu on myös käynyt kuumana Leijonien keskushyökkääjätilanteesta. 

Tolvasen liittyminen joukkueeseen, merkitsee sitä, että Mika Niemi palaa kotiin, eikä näin päässyt pelaamaan minuuttiakaan miesten MM-kisoissa.

− Se on aika mallillaan. (Mikael) Granlund ja (Sebastian) Aho ovat nopeasti omaksuneet sentteripelin ja ovat olleet aika hyviä, ellei jopa dominoivia. Samoin olen (Janne) Pesoseen tosi tyytyväinen, Marjamäki kehuu.

Myös aloitukset ovat olleet tapetilla.

− Ensin olimme parempia, sitten huonompia ja Tanskaa vastaan olimme parempia. Olemme vähän plussalla, Marjamäki näkee tilanteen.

Suomi kohtaa lauantaina Kanadan. Leijonat hävisi Tanskaa vastaan monia kaksinkamppailuja, eikä fyysinen haaste helpotu Kanadaa vastaan − päinvastoin.

Kanadalaisilla on neljä yli 190- senttistä puolustajaa ja elopaino painuu jokaisella yli 90 kilon − pois lukien 21-vuotias Thomas Chabot, joka painaa 86 kiloa. Hyökkääjissä samanlainen linja jatkuu, sillä vain kaksi pelaajaa on alle 180-senttiä ja kaikki hyökkääjät ovat yli 80 kiloisia. 

On sanomattakin selvää, että haaste Suomen joukkueelle ja varsinkin puolustajille on kova. Painetta tulee läpi ottelun, eikä taklauksilta vältytä.

− Puolustajien prototyyppi on muuttunut, ei sen takia tarvitse kokoa ja muskeleita. Meidän pitää pelata tiiviinä ylhäältä asti, siellä on niin hyviä luistelijoita ja pelaajia, että jos niille antaa tilaa kuljetella keskialueella pitkiä matkoja, silloin on pelissä joku pettänyt, Marjamäki päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle