Lännestä itään, mutta ei takaisin

KHL / Haastattelu
Maajoukkuettakin edustanut Melart saa Venäjällä vastuuta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kouvolassa saatiin lauantaina harvinaista herkkua KHL:n muodossa, kun Admiral Vladivostok ja Jugra Hanty-Mansijsk pelasivat harjoitusottelun betonikaupungissa. Suomalaista väriä kentälle toi Jugraa edustanut Ilari Melart.

− On hienoa ottaa kauden ensimmäinen voitto. Hävisimme ensimmäisen harjoituspelimme. En pelannut toisessa ottelussa, joten tämä oli kauden ensimmäinen voittoni, 4−2-voitosta nauttinut Ilari Melart hymyili.

Helsinkiläinen nautti valmennusjohdon suomasta vastuusta, sillä Melart pelasi lähes joka toista vaihtoa. Hanty-Mansijskin "jarrumiehenä" toiminut partasuu erottui tuttuun tapaan fyysisyydellään, mutta jääaikaa koitui myös erikoistilanteissa.

− Viime kaudella ja nyt tässä harjoituspelissä olen saanut paljon yli- ja alivoimavastuuta, onhan se mukavaa, HIFK:ta edustanut puolustaja tuumi.

Melart teki läpimurtonsa suuremmille areenoille kaudella 2012-13, kun hän onnistui tekemään Helsingin IFK:n paidassa 50 ottelussa tehot 7+11=19. Onnistunut kausi poiki MM-kisapaikan lisäksi myös kutsun Columbus Blue Jacketsiin.

− Päävalmentaja [Pasi Sormunen] sanoi minulle jo treenikaudella, että nyt on näytön paikka: jos pelaan hyvin, saan pelata niin paljon kuin jaksan. Se antoi paljon itseluottamusta, ja homma lähti kulkemaan, kokoaan hyvin käyttävä Melart kertoi.

Peliaikaa ei lopulta löytynyt NHL:stä tai Columbuksen farmista Springfield Falconsista, joten Melart siirtyi Venäjälle kesken kauden. Syitä oli hänen mukaansa monia, mutta joka tapauksessa muutos on kannattanut, sillä ensimmäinen kokonainen kausi Venäjällä on alkanut hyvissä merkeissä.

− Moni asia on Jenkeissä paremmin, mutta täällä saan kuitenkin pelata yli- ja alivoimaa ja nauttia pelaamisesta.

Jääkiekko on jääkiekkoa riippumatta maasta, jossa sitä pelataan, mutta tyylierot Venäjän ja Pohjois-Amerikan välillä ovat järkälemäisen puolustajan mukaan suuret.

− Amerikassa on enemmän vauhtia ja taklauksia. Tänä päivänä Venäjällä lyödään kiekkoa ränniinkin. Minulla oli käsitys tänne tullessani, että kiekkoa pidetään hallussa paljon enemmän. Muutama joukkue pelasi viime kaudella nopeampaa peliä, mutta jo kaukalonkin takia peli on USA:ssa nopeampaa.

Yksi merkittävä ero suomalaiseen kiekkoiluun oli huomattavissa jo yhden pelin aikana. Lähes kaksi viikkoa Kouvolassa majailevan Admiralin vieraana ollut Jugra oli marssittanut vaihtoaitoon melkoisen miehistön, sillä pelaajien tukena oli yhteensä seitsemän seuran takkeihin sonnustautunutta miestä. Huoltajien loukkaantumisiin oli myös varauduttu, koska katsomossa istui pelaajien lisäksi kaksi varamiestä.

Pienestä sängystä pudotuspeleihin

Hullut tarinat Venäjältä eivät ole aivan täyttä puuta heinää, sillä monia outouksia on tullut puolikkaan KHL-kauden varrella vastaan. Pitkien välimatkojen takia vieraspaikkakunnilla majoittuminen on yleistä, mutta kaikki hotellit eivät ole vastanneet suomalaisen odotuksia.

− Kaikenlaista outoa on kyllä tullut vastaan. Joissakin hotelleissa ei mahdu edes sänkyyn nukkumaan, koska sängyt ovat niin lyhyitä. Toiset hotellit ovat puolestaan lähes viiden tähden tasoa, 192-senttinen pakki pohti.

Jugra oli viime kaudella KHL:n Itäisen konferenssin yhdestoista, joten tulevalla kaudella seurassa haetaan korkeampaa sijoitusta. Muun muassa Kärppien Ben Maxwellin ja suomalaisen Toni Rajalan hankkinut seura tavoittelee paikkaa pudotuspeleissä.

− Tuntuu siltä, että joukkueemme on vahvistunut. Yritämme ehdottomasti päästä pudotuspeleihin, Melart kuvaili tulevan kauden suunnitelmia.

Suuren huoltotiimin lisäksi Jugralla on mukanaan iso ryhmä pelaajia, sillä Suomen harjoituspelikiertueelle osallistujista saisi helsinkiläisen mukaan koottua yhteensä kuusi kentällistä. Suuresta ryhmästä on kuitenkin erotettavissa kärki, ja ne, jotka taistelevat vielä paikastaan auringossa.

− Onhan tuolla selvä ykköskenttä, Lukas Kasparia ja Ben Maxwelliä on varmasti kaavailtu sinne. Loppu muotoutuu tuossa kauden mittaan, puolustaja kertoi.

Siperiasta Suomeen matkannut Jugra kohtaa Suomessa Vladivostokin lisäksi Ilveksen, Jokerit ja Sibir Novosibirskin ennen paluutaan Venäjälle. Harjoittelusta ei luisteta voitosta huolimatta, sillä Jugran valmentaja patistaa ahkerasti Melartia juoksulenkille. 

Kunto ennen kaikkea.

» Lähetä palautetta toimitukselle