"Kova peli on tulossa ja hyvä niin" - Suomi valmiina Venäjän kaatoon

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauri Marjamäen ryhmällä on sunnuntaina iso näytönpaikka.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Vaikeat lähtökohdat, mutta niihin nähden hyvät otteet. Siinä Leijonien turnaus tiivistettynä tähän mennessä Lauri Marjamäen silmin. Miehen mukaan Venäjä-ottelu tulee olemaan Suomelle tarpeellinen, kova testi.

- Alkuviikosta lensi ukkoja edestakaisin ympärillä eli vaikeaa oli, kommentoi Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki Suomen joukkueen mahdollisuuksia valmistautua Venäjän EHT-turnaukseen.

Tietenkään suomalaisia jääkiekkoilijoita ei oikeasti lennellyt pitkin hallien käytäviä, mutta Marjamäen on silti helppo yhtyä. Monet sarjat, kuten KHL ja Champions Hockey League, pyörivät normaalisti vielä turnausviikon alussa ja joukkueen kokoon saaminen oli vaikeaa.

Tilanteeseen nähden päävalmentaja on ollut positiivisesti yllättynyt Suomen joukkueen vireestä heti turnauksen alkumetreillä.

- Siihen lähtökohtaan nähden, että jätkistä monet pelasivat vielä maanantaina tai tiistaina seurajoukkueissaan ja ovat sitten pikkuhiljaa löpsähdelleet matkaan mukaan, pystyimme esittämään todella laadukasta pelaamista 50 minuuttia Tšekkiä vastaan. Ehkä se vähäinen yhteinen kokemus näkyi siinä, ettemme pystyneet sitä peliä loppuun asti hoitelemaan, hän analysoi keskiviikon esitystä.

Suomen joukkueen turnaus jatkui keskiviikon Tšekki-ottelun jälkeen matkustamisella Prahasta turnauksen pääpelipaikalle Moskovaan. Matkustaminen ja pitkät siirtymät välipäivänä eivät kuulu valmentajien toiveisiin.

Matkustamisen jälkeen Suomea koeteltiin vielä, kun peli Etelä-Koreaa vastaan alkoi perjantaina jo kello 15 paikallista Moskovan aikaa. Leijonat kuitenkin nappasivat pelistä tyylipuhtaan 4-1 voiton.

- Tuohon, mitä sanoin pelaajista, kun lisää vielä sen matkustamisen tänne Moskovaan, niin täytyy olla tyytyväinen siihen, miten tyylikkäästi hoidimme ottelun Etelä-Koreaa vastaan. Lähtökohta kuitenkin oli siinä pelissä, että voittaa on pakko, Marjamäki totesi.

Vaikka ensimmäisen ottelun pelaaminen Prahassa tarkoittikin Suomelle matkustamista, oli Tšekki-peli Marjamäen mielestä koko joukkueelle hieno kokemus ja hyvä startti turnaukselle. 

Täysi tupa omiaan kannustavia tšekkiläisiä piti huolen siitä, että suomalaisten pelirohkeus pääsi todelliseen testiin.

- Olen tyytyväinen siihen ilmapiiriin, miten tämän joukkueen jätkät uskaltavat heittäytyä pelille. Esimerkiksi Tšekissä oli 16 000 katsojaa, meillä kasassa melko uusi joukkue ja silti pystyimme pelaamaan niinkin hyvän ottelun. Nämä ovat hyviä signaaleja sekä joukkueelle itselleen että valmennukselle, Marjamäki iloitsi.

Kirkasotsaiset uudet kaverit

Lauantaina Suomi vietti Moskovassa välipäivää. Ohjelmassa oli treeniä aamupäivä sekä palauttelua, lepäämistä ja syömistä iltapäivällä ja illalla. Päävalmentaja Marjamäki oli harjoitusten jälkeen tyytyväinen aamupäivän antiin.

- Saimme hyvän treenin alle ja mikä tärkeintä, saamme olla yhdessä koko joukkueen voimin. Hyvä meininki on joukkueessa ja jätkätkin sen kyllä tietävät, että koko ajan tässä tehdään niitä viimeisiä valintoja olympialaisiin lähtevistä pelaajista, hän tuumi.

Tiiviin otteluohjelman takia Euro Hockey Tourin turnauksissa ei normaalistikaan ole paljoa harjoitteluaikaa. Torstain matkustuspäivä söi Suomen joukkueen treeniaikaa vielä entisestään.

- Ei tässä paljoa ole ehditty harjoittelemaan, niin kuin ei EHT-turnauksissa yleensäkään ehdi. Paljon on yritetty paukuttaa niitä perusasioita jokaisen pelaajan takaraivoon palavereissa. Yllättävän nopeasti ne asiat tulivatkin esiin jo heti siinä Tšekki-pelissä torstaina, Marjamäki kertoi.

Hyvät otteet KalPassa avasit Juuso Riikolalle tien myös maajoukkueeseen.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Maajoukkueessa on Venäjän turnauksessa mukana kaikkiaan neljä ensikertalaista: Mikael Ruohomaa, Jani Hakanpää sekä Juusot Riikola ja Ikonen. Päävalmentajan mukaan he ovat ottaneet erinomaisesti ensimmäiset askeleensa leijonaryhmän matkassa.

- Tämän turnauksen ajankohta on vähän sellainen, että monet pelaajat ovat kovan rasituksen alla tänne tultaessa. Siihen sitten kun saadaan tällaisia kirkasotsaisia uusia kavereita mukaan, niin he tuovat sellaista raikkautta tähän tekemiseen, mitä täällä tarvitaankin, Marjamäki kehui nelikkoa.

"Venäläiset muistavat varmasti, että voitimme heidät Helsingissä"

Turnauksen päätöspäivänä sunnuntaina pelataan vielä kaksi ottelua. Ensin päiväpelissä Tšekki kohtaa Ruotsin ja turnaus huipentuu kello 16 Suomen aikaa isäntämaa Venäjän ja Suomen väliseen kohtaamiseen.

Tuon ottelun tärkeyttä molemmille osapuolille ei varmasti voi liikaa korostaa.

- Huomenna on iso peli meille, niin joukkueena kuin jokaiselle yksilönä. Venäläiset muistavat varmasti, että kaadoimme heidät Helsingissä, Marjamäki sanoi hymyillen.

Turnauksen alla Marjamäki kertoi, että on hyvin todennäköistä, että monet pelaajat saavat vyölleen turnauksessa vain kaksi ottelua. Viimeisen ottelun alla sanoma on hieman muuttunut.

- Haluamme nähdä tiettyjä pelaajia tietyissä tilanteissa ja joitain pelaajia olemme jo nähneet. Siksi tulemme hieman sekoittamaan ketjuja Venäjä-ottelua varten. Mutta vaikka haluamme nähdä lisää tiettyjä pelaajia, niin toki voitto on aina ensisijainen tavoite, Marjamäki sanoi.

Sunnuntain ottelussa vastakkain ovat tämän hetken ehkä kaksi parasta maajoukkuetta, joilla molemmilla on kuitenkin täysin erilainen pelillinen identiteetti. Odotettavissa onkin mitä viihdyttävin kiekkonäytelmä.

- Luvassa on varmasti erittäin kovatempoinen ottelu. Meidän luisteluvoimamme sekä kaksivaiheinen puolustuspelaamisemme tulevat olemaan kaiken a ja o. Totta kai myös erikoistilanteet, mutta ne ovat usein seurausta noista kahdesta ensimmäisistä. Lähdetään hakemaan sitä tasoa, mitä olemme parhaimmillamme olleet, päävalmentaja analysoi Suomen aseita ottelua varten.

Marjamäki on pitkin syksyä painottanut, että maajoukkueen tulee puolustaa niin hyvin, että se pystyy myös laadukkaasti hyökkäämään. Lausahdus kuultiin myös Venäjä-kamppailun alla.

"PITÄÄ OSATA NAUTTIA, ETTÄ PÄÄSEE PELAAMAAN TÄLLAISISSA PAIKOISSA"

Mitä se käytännössä tarkoittaa on se, että Suomen viisikon rakenteen tulee puolustustilanteissa olla sellainen, että kiekonriiston hetkellä on mahdollista kääntää tilanne nopeaan hyökkäykseen.

Tavoitetta helpottaa tietysti mitä lähempänä vastustajan maalia kiekonriisto saadaan aikaiseksi.

- Jos pelaajiemme etäisyydet ovat kunnossa, pystymme pelaamaan aktiivisella kärkikarvaajalla ja pakit lähellä toisiaan. Kuitenkin niin, etteivät molemmat pakit reagoi samaan yhteen "repivään" vastustajan hyökkääjään, jotta meidän tiiviys säilyy, Marjamäki avasi joukkueen taktiikkaa.

Repivällä hyökkääjällä tarkoitetaan vastustajan avauspelaamisessa voimakkaasti pystyyn luistelevaa hyökkääjää, joka nimensä mukaisesti pyrkii liikkeellään "repimään" tilaa muille pelaajille keskialueelle.

Kaikista tärkeimpänä Marjamäki näkee kuitenkin sen, että Suomi on valmis otteluun heti ensivihellyksestä alkaen, eikä mene kipsiin täysillä omiaan kannustavasta fanaattisesta venäläisyleisöstä.

- Meillä on energiaetu puolellamme, kun Venäjä joutuu pelaamaan kahtena peräkkäisenä päivänä. Syödään, levätään ja valmistaudutaan hyvin. Tämä ottelu on meille iso kokemus ja nyt pitää osata nauttia, että pääsee pelaamaan tällaisissa paikoissa, hän totesi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle