Kotkaniemen alku Ässissä − Ei suuria muutoksia ja tennispeli Ahon kanssa

LIIGA / Haastattelu
Mikael Kotkaniemi ottaa päävastuun porilaisjoukkueesta.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Loppukauden muutokset jäävät maltillisiksi. Ässien loppukauden tavoitteena on pääsy puolivälieriin, ja Mikael Kotkaniemi haluaa lähteä päivittämään porilaisjääkiekkoilua.

Viimeksi, kun uusi päävalmentaja halusi päivittää porilaisen jääkiekon brändiä, asiat eivät sujuneet onnellisesti ja yritys jäi lyhyeksi. Kevääseen 2020 asti ulottuvalla sopimuksella porilaisjoukkuetta luotsaava Mikael Kotkaniemi on kuitenkin erilaisessa asemassa kuin Juha Pajuoja oli hopeakauden jälkeen.

Kotkaniemi on nähnyt paikallista kiekkokulttuuria pidemmän aikaa syksyyn 2006 verrattuna.

En jaksa mitään kymmenen minuutin kiemurtelua, jonka jälkeen päädytään poliittiseen ratkaisuun.

− Tässä tilanteessa aloitettua työtä jatketaan loppukauden ajan, mutta luonnollisesti Jyrki Aholla oli omat visionsa ja minulla on omanlaiseni. Suuria muutoksia ei voi kuitenkaan tehdä näin nopeasti, silloin katoaisi kaikki hyvä, mitä meillä on, arvioi Kotkaniemi.

− Pala kerrallaan on silti rakennettava nykyaikaista jääkiekkoa. Enää voi ajatella kuin 1970-luvulla tai edes 1990-luvulla, vaan ajatusmaailmaa on päivitettävä.

Itsekin pitkään jääkiekkoa ammatikseen pelannut Kotkaniemi tuntee pelaajien ajatusmaailman ja tietää, mikä informaatio on tarpeellista ja missä määrin.

− Peli koostuu niin valtavasta määrästä yksityiskohtia, ettei niitä kaikkia voi syöttää pelaajille ja näyttää videoita toisensa jälkeen. Kun kovin pitkään luennoi, katseet alkavat harhailla ja joku jo etsii kännykkäänsä tai jotain muuta.

− Olen itseäni arvioinut niin, että suoruus on sekä vahvuuteni että heikkouteni. En jaksa mitään kymmenen minuutin kiemurtelua, jonka jälkeen päädytään poliittiseen ratkaisuun. Ehkä tämä ei ole paras tapa toimia kaikkien kanssa.

Patapaitojen valmennusryhmä pienentyy yhdellä, mutta urheilujohtaja Jari Korpisalon mukaan määrällistä korvaajaa ei enää etsitä loppukauden ajaksi. Jaakko Rosendahl luonnollisesti vastaa edelleen maalivahtivalmennuksesta, ja Kotkaniemi sekä Petteri Niittynen jakavat tehtävät keskenään.

− Kopissa on nyt niin paljon väkeä, että ihan oikeasti tehtävät on jaettava tarkkaan, jotta perusarki sujuu, toteaa Kotkaniemi.

− Niittynen peluuttaa puolustajat ja tutkii meidän oman pelimme videoilta. Minä peluutan hyökkääjät ja huolehdin vastustajien tutkimisen. Pääpaino videotyössä on kuitenkin omassa pelissämme.

Uudella Ässien päävalmentaja painottaa vahvasti edeltäjänsä työpanoksen arvoa, eikä suostu menneestä enää puhumaankaan.

− Nykyisen valmennuksen ja Jyrki Ahon välit ovat täysin kunnossa. Itse asiassa sovimme tuossa Ahon kanssa, että pelaamme tällä viikolla tennistä, linjaa Kotkaniemi.

Urheilujohtaja Korpisalo avaa tuoreen valmentajanvaihdoksen tilanteen ja kulun.

− Sunnuntaina sain HC Ässät Pori Oy:n hallitukselta valtuudet toimia itse esittämässäni asiassa, siis vapauttaa Aho tehtävistään. Olin itse aikanaan mukana valitsemassa Ahoa päävalmentajaksi, enkä olisi tietenkään toivonut joutuvani tällaiseen tilanteeseen, kertoo Korpisalo.

» Lähetä palautetta toimitukselle