KHL-mestaruutta puolustava Osala: "Olisin voinut tehdä neljä maalia"

KHL / Haastattelu
Osala jakaa ohjeita 194 senttimetrin ja yli sadan kilon uskottavuudella.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Metallurg Magnitogorskin voimahyökkääjä Oskar Osala nauttii pelaamisesta enemmän kuin vuosiin. Hallitseva KHL-mestari pudotti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kolmen suomalaisen tähdittämän Salavat Julajev Ufan jatkosta. Seuraavana hidasteena mestaruusjunan tielle asettuu toinen suomalaisten kannattelema seura Sibir Novosibirsk.

Metallurg Magnitogorsk on erikoinen joukkue. Se nousi runkosarjan lopulla usein tappioasemasta tasoihin ja ohikin. Joukkue pystyy vääntämään tiukkoja ja vähämaalisia pelejä edukseen illasta toiseen.

− En oikein ymmärrä sitä. Ehkä se johtuu siitä, että olemme vähän uninen porukka. Alamme pelaamaan vasta tappiolla ja sitten se ottelu ennemin tai myöhemmin kääntyy, löydetään jostain ihmeellinen tapa nousta tasoihin ja ohi. 

− Meillä on ykkösketju niin isossa roolissa, että ei se peli vaan aina lähde. Huippuryhmä jätkiä oli viime vuonnakin, mutta nyt meillä on vielä parempi joukkue. Kolme muuta ketjua ovat paremmat kuin viime vuonna.

Ykköspyssy Sergei Mozjakin johtaa pudotuspelien maalipörssiä viidellä osumalla. Myös Osala pelasi erinomaisen ottelusarjan. Kolmannessa ottelussa hän teki komean 1−1-tasoituksen alivoimalla, hyvän maskin neljännen ottelun sinetöineeseen 5−3-maaliin ja sorkki vahvan purkukiekon, joka johti koko ottelusarjan päättäneeseen viimeisen ottelun 3−1-maaliin.

− Minulla on ollut maalipaikkoja todella paljon, olisin voinut tehdä vaikka neljä maalia. Tai enemmänkin, mutta tuo neljä olisi ollut ihan realismia.

Kaksi edellä mainituista maaleista iski Metallurgiin Neftehimik Nižnekamskista kesken kauden tullut hyökkääjä Tim Stapleton.

− Hyvä kaverini Francis Pare lähti, mutta Stapleton on myös hyvä tyyppi ja aika samanlainen pelaajakin. Pelaamme samassa ketjussa.

"Peli on kulkenut koko kauden"

27-vuotias Osala pelaa uransa parasta kiekkoa, eikä syy ole pelkästään liukkaasti luistelevassa ketjukaverissa. Pitkään vaivannut ja moneen kertaan operoitu polvi kestää pelaamisen ilman kipulääkkeitä. Takana on jo kolme vuotta jatkunut fyysinen kehittyminen jäällä ja sen ulkopuolella.

− Peli on kulkenut koko kauden. En muista, koska olisin nauttinut pelaamisesta niin paljon kuin nyt. Kropassa tuntuu hyvältä, jalka liikkuu ja saan nauttia joka hetkestä jäällä myös harjoituksissa.

Osalan ja Metallurgin pelit jatkuvat perjantaina, kun Jarno Koskirannan ja Jonas Enlundin edustama Sibir ottaa Osalan tovereineen vastaan Novosibirskissä.

− Joukkueessa on tosi hyvä tunnelma. Pari päivää levättiin Ufa-sarjan jälkeen, joka oli kiva kokemus kaikinpuolin. Hyvä fiilis on porukassa.

"Koskiranta ja Enlund aliarvostettuja"

Sibir ja Metallurg kohtasivat myös viime kevään pudotuspeleissä, jolloin Metallurg oli parempi puhtaasti voitoin 4−0.

− Siitä on tulossa tosi kova sarja. Viime vuotta on turha katsoa, sillä heillä oli silloin maha täynnä voitetusta Kazan-sarjasta.

− Nyt heillä on alla niin hyvä runkosarja, ettei ollut mikään suoritus päästä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Odotan todella tasaista sarjaa. Uskon, että kuusi tai seitsemän peliä vaaditaan ennen kuin se meille kääntyy.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Kotona Metallurg oli parempi, mutta vieraissa tuli tukkapöllyä.

− Se oli ensimmäisiä pelejä maajoukkuetauon jälkeen, meillä ei ollut siinä mitään palaa. Viimeisellä minuutilla tein säkämaalin. Rikoin Mikko Koskisen kahden ottelun nollapeliputken, muistan että hän oli minulle vihainen pelin jälkeen.

Moni odotti Koskisen siirron Pietariin lamaannuttavan Sibirin. Kävin päinvastoin.

− Uskomatonta, että ovat ilman Jori Lehterää ja Koskista pelanneet noin hyvän kauden, nostan hattua. Koskiranta ja Enlund ovat aliarvostettuja. Ehkä siksi, ettei kumpikaan ole ollut MM-kisoissa.

Ottelusarjan ensimmäinen ottelu pelataan perjantaina Novosibirskissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle