Julius Nättinen ei ole haudannut NHL-unelmaansa: "Menen Pohjois-Amerikkaan vahvempana takaisin"

LIIGA / Haastattelu
Nättinen hakee uutta nostetta tutusta ympäristöstä.
Kuva © Vesa Pöppönen
Julius Nättisen NHL-ura loppui tältä erää nopeammin kuin se ehti ikinä alkaa. Pettymyksestä huolimatta nuoren pelaajan tähtäin siintää edelleen tarunhohtoisessa kiekkoliigassa.

Kolmen Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen Julius Nättinen, 21, teki syyskuun lopulla paluun JYPiin. Epäonnistuneesta NHL-leiristä huolimatta Nättinen on saapunut uuteen joukkueeseen positiivisin mielin.

− Erittäin hyvillä mielin palaan JYPiin ja on tosi mukavaa olla takaisin täällä, hetki tässä onkin jo vierähtänyt. Joukkue on ottanut minut hyvin vastaan, hyökkääjä kehuu.

− Aika paljon on tuttuja pelaajia entuudestaan, joten sen puoleen ei ole ongelmia ollut. Johtoryhmäkin on tuttu, niin oli helppo tulla.

Nättinen saapuu alisuorittaneeseen joukkueeseen, jossa sisäinen kilpailu on kuitenkin kovaa. Etenkin Nättisen varsinaiselle pelipaikalle keskushyökkääjäksi on tunkua.

− Joukkueessa on kova kilpailu pelipaikoista. Yhdessähän tätä tehdään, mutta kilpaillaan aina toisiamme vastaan, sopiva kilpailu on joukkueen sisällä, Nättinen toteaa.

− Hyvässä joukueessa kilpailun pitääkin olla kovaa, jokaisessa pelissä pitää pistää parasta pöytään, eli ohipelejä ei saisi tulla.

Oppia ja kasvua Kanadasta

Anaheim Ducks varasi lupaavan Nättisen kesällä 2015 numerolla 59. Tuohon aikaan moni nuori suomalaispelaaja siirtyi Suomesta Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin, ja myös Nättinen päätti hypätä ison veden toiselle puolelle.

− Halusin uusia kokemuksia. Anaheimin toive varauksen jälkeen oli, että tulisin sinne pelaamaan ja sitten se olikin loppujen lopuksi helppo päätös lähteä. OHL:ssä oli hyvät vuodet ja siellä oppi paljon, myös viime kausi AHL:ssä oli opettavainen, Nättinen kertoo.

Avauskauden OHL:ssä Nättinen pelasi Barrie Coltsin joukkueessa. 52 otteluun jyväskyläläinen teki hienot tehot 22+49=71. Pisteiden teosta nauttivalle hyökkääjälle jäi kaudesta hyvät muistot.

− Ensimmäinen kausi Barriessa oli tosi hyvä. Pääsin hyvään joukkueeseen ja pelaamaan hyvien pelaajien kanssa. Sain pelata paljon, mikä tuntui tosi hyvältä. Koko ajan oli erittäin raikas olo ja kausi menikin erittäin hyvin.

Nättinen jatkoi vielä seuraavan kauden OHL:ssä, mutta seura vaihtui Detroitin kupeessa pelaavaan Windsor Spitfiresiin.

− Seuraava kausi Windsorissa olikin vaikeampi kausi. Seuralla oli kovat tavoitteet. Välillä peli oli melkoista yliyrittämistä, mutta muuten joukkue oli varmasti yhtä hyvä kuin Barriessa. Pelaaminen ei sujunut siellä itseltä niin hyvin, Nättinen kommentoi kautta 2016-17.

Heikohkosta kaudesta huolimatta kausi päättyi mestaruusjuhliin, kun Spitfires voitti isäntäjoukkueena arvostetun Kanadan junioriliigojen voittajien kesken pelattavan Memorial Cup -turnauksen.

− Memorial Cupin voitto oli kuitenkin iso juttu itselle ja seuralle, eli hieno lopetus kuitenkin vähän heikommalle kaudelle.

Nättinen kertoo kehittyneensä uudella mantereella pelaajana paljon. Vuodet kaukana kotoa kasvattivat myös ihmisenä.

− Vuodet Pohjois-Amerikassa veivät paljon pelaajana eteenpäin. Sain etenkin enemmän kovuutta pelaamiseen, mutta kaikki osa-alueet kehittyivät. Oli hyviä vuosia ja henkisesti kehityin varmasti enemmän, Nättinen summaa aikaansa Pohjois-Amerikassa.

− Jouduin olemaan paljon yksin ja uusien ihmisten kanssa. Alussa oli aika vaikeaa, mutta kasvaessa huomasin, että pärjään siellä. Sain varmuutta tekemiseen ja opin enemmän tuntemaan itseäni.

Nättinen juhli alle 20-vuotiaiden MM-kultaa alkuvuodesta 2016.

Vain luu jäi käteen Kaliforniasta

Siirtyminen ammattilaiseksi miesten peleihin Ducksin organisaatioon ei mennyt Nättisen suunnitelmien mukaisesti.

− Itselläni oli hieman liian suuret odotukset. Anaheimissa odotettiin, että yhtä hyvin pitää pelata, mitä kakkoskierroksen varaus edellyttää. Sitten se homma ei lähtenytkään niin hyvin käyntiin, hän kertaa.

− Uusi joukkue ja uusi valmennus veivät aikaansa. Oma pelaaminen meni liian vaikeaksi.

Viime kausi Ducksin farmijoukkue San Diego Gullsissa meni pahasti alakanttiin. Pisteitä syntyi vain 12. Nättisen mukaan syyt löytyvät pitkälti omasta pelistä.

− Viime AHL-kausi ei pisteiden valossa mennyt nappiin. Alkukaudesta sain hyvin peliaikaa, mutta Pohjois-Amerikassa pitäisi käyttää hyväksi annetut mahdollisuudet. Kun en niitä käyttänyt, huomasin pian roolin pienenevän. Ylivoimasta putoaminen näkyi sitten tehopisteissä.

Syyskuun alussa Nättinen lähti Ducksin harjoitusleirille parantamaan viime kaudesta. 24. syyskuuta Ducks kuitenkin ilmoitti purkavansa Nättisen pelaajasopimuksen. Päätös yllätti Nättisen, mutta mies ei ole haudannut NHL-unelmaansa.

''POHJOIS-AMERIKASSA PITÄISI KÄYTTÄÄ HYVÄKSI ANNETUT MAHDOLLISUUDET''

− Tämä kausi oli tarkoitus pelata siellä. Vaikea sanoa mitä siinä tapahtui, tuli vähän puskista itselleni. En osaa sen tarkemmin sanoa, mikä oli virallinen syy. Jääkiekko on välillä sellaista ja onneksi pääsin nyt hyvään seuraan. En ole kuitenkaan missään tapauksessa luovuttamassa, vaan haen nyt Jyväskylästä uutta nostetta ja menen Pohjois-Amerikkaan vahvempana takaisin.

− NHL on tottakai tavoitteena, kun en mikään ikäloppu vielä ole. Hyvin on aikaa, joten tietysti haluan siellä pelata jonain päivänä, Nättinen kertoo tavoitteistaan.

JYP tarjosi sauman kehittymiseen ja menestymiseen

Paluu kasvattajaseuraan JYPiin oli Nättiselle helppo ratkaisu.

− Muutamia vaihtoehtoja oli esillä, mutta halusin kuitenkin tulla Suomeen takaisin ja JYP oli sellainen paikka, että tänne halusin tulla. JYP oli kovasti kiinnostunut, joten päätös oli helppo.

Nättinen on myös Helsingin Jokerien KHL-varaus vuodelta 2014. Ruplajäät eivät kuitenkaan olleet realistinen vaihtoehto Nättiselle.

− Henkilökohtaisesti en ole kuullut Jokereista mitään, enkä tiedä agentistakaan. KHL ei oikein ollut tähän hetkeen sopiva paikka minulle. Tarvitsen nyt treeniä ja paljon peliaikaa. JYP on nyt varmasti paras paikka minulle kehittyä rauhassa ja mennä eteenpäin.

JYPin organisaatiota Nättinen vertaa OHL-seuroihin ja San Diego Gullsiin seuraavasti.

− JYPissä toiminta on OHL:ään verrattuna ammattimaisempaa. AHL:ssä toiminta on JYPin kanssa suht lähekkäin. Molemmissa on hyvin ammattimaista toimintaa, tietotaitoa löytyy paljon.

Suorituspaineita Nättinen ei omaan pelaamiseensa ota. Joukkueen etu menee kaiken edelle ja tehot syntyvät laadukkaan pelaamisen ohessa.

− En ole ikinä ottanut itselleni pistetavoitteita, koska se ei ole mielestäni oikea ajattelutapa. Tavoitteenani on pelata omaa hyvää peliä ja tuoda omia vahvuuksia esille. Pyrin ottamaan askeleita eteenpäin tällä kaudella. Tärkeintä on tietenkin, että joukkue voittaa.

Nättinen kertoo, että pelipaikka ei ole kynnyskysymys. Tavoitteena on pelata laadukkaasti illasta toiseen.

− Molempia rooleja on tullut pelattua viime kausina. Sentterinä olen juniorivuodet pelannut, mutta viime vuodet on mennyt sekä laidalla että keskellä. Pelipaikka ei ole ongelma.

» Lähetä palautetta toimitukselle