Jukka Ahvenjärvi Akatemian putoamisesta: "Vastuuvalmentaja kantaa vastuun"

MESTIS / Haastattelu
Jukka Ahvenjärvi totesi ottelun jälkeen, että matkaa on jatkettava.
Kuva © Timo Savela
Perjantai-iltana JYP-Akatemia sai vieraakseen Mestiksen karsintasarjassa elintärkeässä ottelussa vastaansa IPK:n. Häviöllä Akatemia lopulta tippui Suomi-sarjaan. Joukkueen päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi oli ottelun jälkeen ymmärrettävästi pettynyt.

Akatemian taival Mestiksessä päättyy tältä osin tähän kauteen. Hurrikaaniryhmä hävisi IPK:lle perjantai-iltana lukemin 1-3, ja tämä tulos sinetöi Akatemian kohtalon. 

− Se on ilman muuta pettymys. Upeita pelaajia on kopissa, he ovat tehneet ison työn tämän kauden osalta. Mielestäni pelaajat olisivat ansainneet vielä parempaa, mutta tämä on kova ja raadollinen sarja. Tämä on tulosurheilua ja tulos on tässä, joukkueen päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi harmitteli.

− Vastuuvalmentaja kantaa sen vastuun. En pystynyt enempää auttamaan pelaajia, emme pystyneet yhdessä tekemään parempaa tulosta.

Kiivaasta karsintasarjasta huolimatta nuorella hurrikaaniryhmällä pysyi keskittyminen vain ja ainoastaan hetkessä ja tätä Ahvenjärvi kiittelikin ottelun jälkeen.

− Kiitän joukkuetta siitä, että kaikkiin näihin seitsemään peliin, fokus on pysynyt tasan tarkkaan siinä, että elämme vain siinä hetkessä. Siellä on monelle pelaajalle opintaivalta edelleenkin ja jos ihan tarkkoja olemme, niin eihän meillä ollut hirveän kokenut ryhmä.

− Uskon ja alleviivaan sen, että monella pelaajalla tulee olemaan hieno tulevaisuus tuosta joukkueesta ja he menevät vielä pelaajina pitkälle. Mielestäni isoin juttu on siinä, että olemme pystyneet laadukkaasti keskittymään, eikä ajatukset ole kimpoillut mihinkään ja kaikkien kehonkieli on ollut positiivinen, mies jatkoi.

"Vaadin, että hoidamme homman loppuun asti"

Musertava ilta pelaajille ja valmentajille. Tästä huolimatta Ahvenjärvi alleviivasi, että matkaa ja elämää pitää jatkaa eteenpäin.

− Näin se vain elämässä menee, että pettymyksiä tulee. Mutta pitää olla niin kova, että nousee nopeasti ylös ja jatkaa matkaa eteenpäin. Emme jää tämmöiseen märehtimään, pitää mennä eteenpäin.

Karsintasarjan ja samalla joukkueen viimeinen Mestis-ottelu pelataan lauantaina Iisalmessa IPK:n vieraana. Ahvenjärvi painottikin, että pettymyksestä huolimatta lauantainakin pelataan edelleen pisteistä.

− Haluan, että pelaamme huomenna laadukkaan pelin. Keskitytään siihen kuin ammattilaiset. Minä ainakin vaadin sen, hoidamme homman tappiin ja loppuun asti, Ahvenjärvi paalutti.

Suomi-sarjaan putoamisen myötä Akatemian olemassaolo on vaakalaudalla. Huhuja onkin kiertänyt, että mikäli joukkue putoaa, niin emoseura JYP ei enää jatka yhteistyötä.

Akatemian tulevaisuudesta Ahvenjärvi ei halunnut spekuloida.

− En ole ajatellut koko asiaa ollenkaan, olemme keskittyneet pelkästään tähän sarjaan.

Yhdeksän vuotta Mestistä

Akatemia on ollut Mestiksessä yhteensä yhdeksän vuotta. Ahvenjärvi on ollut jokaisella kaudella mukana, ja matkan aikana joukkueen nimikin on ehtinyt muuttua. D-Team oli joukkueen ensimmäine nimi nousun jälkeen ja vuonna 2011 nimi muuttui nykyiseen muotoon. Tarkoituksena oli liittää seura enemmän emoseura JYPin toimintaan.

Miehen mukaan vuodet Mestiksessä ovat olleet haasteellisia, mutta hän korosti, että matka on ollut hieno.

− Yhdeksän vuotta olemme menneet tässä ja haasteellista on ollut. D-Teamin ajat oli sillä lailla, että meillä oli pikkaisen kokeneempi ryhmä kasassa, joiden kanssa oli vähän helpompi pelata. Selkeän meidän organisaation tahtotilan kautta halusimme viedä sitä siihen suuntaan, että ryhmä olisi nuorempi. 

− Se on ihan ymmärrettävää, että on ollut vähän haasteellista. Itse olen ollut valmis ottamaan sen haasteen vastaan. Hienoa on ollut saada tehdä töitä noiden pelaajien kanssa, jotka ovat olleet tässä vuosien aikana mukana, Ahvenjärvi kehui.

Ahvenjärvi tunnetaan nuorten pelaajien kehittäjänä, ja miehen oppien kautta moni pelaaja on päässyt urallaan eteenpäin.

Mies korosti, että vuodet Akatemian peräsimessä ovat olleet miehelle itselleen oppimista ja kehittymistä koko ajan.

− Se on ollut itsellekin opintaivalta, kehittävää ja hienoa aikaa. Olen saanut tehdä töitä pelaajien kanssa, joilla on oikeasti se intohimo. Lähtökohta on ollut se, että vaatimustasosta ei tingitä missään vaiheessa,

− Toivottavasti olen pystynyt jotain antamaan pelaajille, henkisesti ja muutenkin kokonaisvaltaisesti. Jos ei sitten jääkiekon puolella, niin heistä tulisi rehtiä ja fiksuja ihmisiä, Ahvenjärvi päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle