Tomi Purmola on Nuorten SM-liigan kuluvan kauden debytantti.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)

Jääkiekko toimii nuorelle elämänkouluna – "Kaupassa käyminen tökki eniten"

Haastattelu
Alle parikymppiselle nuorelle jääkiekko Suomen huipputasolla ei ole pelkkää jääkiekkoa, sillä joskus se panoksellaan ohjaa nuoren tekemään elämässään radikaalejakin ratkaisuja. Täysi-ikäisyyden lähellä oleva nuori saattaa joutua esimerkiksi astumaan lapsuudenkodin nurkista nopeaan tahtiin aikuiselämään jääkiekon sanellessa ehdot elämälle.

Kiekko-Vantaan nuorissa vuosia pelanneen, mutta kesällä Lahden Pelicansiin siirtyneen hyökkääjän Tomi Purmolan, 18, tarina todistaa, miten suuri vaikutus jääkiekolla nuoreen on normaalin arjen näkökulmasta.

"Normaalissa" tilanteessa noin parikymppinen nuori lähtee lapsuudenkodista mielessään jatko-opiskelut. Purmolan tapauksessa koulu ei ollut pääprioriteetti, sillä jääkiekko meni kaiken edelle – on aina mennyt.

Askel tuntemattomaan

Jääkiekkouran mennessä elämän ykkösprioriteetiksi oli hyökkääjällä kevättalvella edessään muutto Vantaan lapsuudenkodista Lahteen. Muutto tarkoitti sitä, että urakehityksen lisäksi edessä olivat myös aikuisiän velvollisuuksien opettelu ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Kaikki tapahtui keväällä vain muutamissa kuukausissa.

Pelaajan piti uralla tulleen askeleen takia ottaa koppi aikuiselämästä ja samalla myös jääkiekossa. Nuoren piti saada paikka joukkueesta, joka on dominoinut Nuorten SM-liigaa syyskaudella.

Purmolan tapauksena jääkiekko toimi omanlaisena "elämänkouluna". Ura ohjasi opettelemaan aikuiselämän tavoille.

− Halusin haastaa itseni jääkiekossa ensin. Sitten ajattelin, ettei yksinasuminen ole niin paha asia, kun on esimerkiksi paljon treenejä. Jääkiekko motivoi, kotinurkat jääkiekon takia jättänyt Purmola kertoo.

− Halusin haastaa itseni jääkiekossa ensin.

− Ei pelottanut lähteä kotoa, mutta kyllä se toi omat juttunsa. Kaikista omista tekemisistä pitäisi nyt kantaa vastuu. Jääkiekko on kuitenkin aina sanonut ehdot.

Lapsuudenkodin oven kiinni painaminen jäi luonnollisesti mieleen, kun edessä oli hyppy tuntemattomaan.

− Pieni haikeus oli mielessä. En ollut ennen lähtenyt yksin kotoa mihinkään kauemmas.

Jääkiekkoura on sanellut ehtoja Tomi Purmolan elämälle.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)

"Ajattelin itse, että haluan lähteä kokeilemaan"

Nuori pelaaja oli Lahteen ensimmäisen kerran yhteyksissä jo kaudella 2017–2018 B-ikäisenä. Hyökkääjän piti vielä tuolloin joustaa valinnoissaan ja jäädä Vantaalle varsin tavanomaisen syyn takia.

− En tullut sillä kaudella tänne. Kustannukset olivat este. Vantaalla pääsi silloin pelaamaan ja harjoittelemaan samanlaisessa tilanteessa, tuolla kaudella pääasiassa B-nuorten SM-sarjaa pelannut hyökkääjä muistelee.

Kuluvan vuoden keväällä edessä olivat jälleen koetilaisuudet mastokaupungissa. Alkuvuodesta autokortin saanut nuori pelaaja kiersi Lahti–Vantaa-väliä muutamia kuukausia viidesti viikossa, ja lopulta yritys tuotti tulosta. Paikka Pelicansista oli tiedossa.

− Silloin ajattelin itse, että haluan lähteä kokeilemaan. Soitin Pelicansin koutsille, että olisin kiinnostunut tulemaan pelaamaan. Siinä hetkessä ei ollut päällimmäisenä mielessä muuttaminen kotoa pois.

Purmolan tapauksessa ensiksi edessä oli kesäkuun kestänyt visiitti Lahdessa alivuokralaisena, jonka jälkeen hän löysi oman asunnon. Pelicansista varmistunut pelipaikka pakotti nuoren astumaan aikuisuuden saappaisiin, vaikkei se aina helppoa ollutkaan.

− Se toi haasteita, kun ei millään jaksanut katsoa kämppiä. Niiden etsiminen painoi.

Oliko 18-vuotiaan elämän yksi isoimmista muutoksista eli kotoa lähteminen jääkiekon takia uhka vai mahdollisuus?

− Kyllä se mahdollisuus oli, sanoo tuore Pelicans-kasvo, jolla uusi arki yski ainakin alkuun.

− Ruokakaupassa käyminen tökki eniten. Pitää suunnitella se sekä huolehtia siitä, mitä syö ja milloin syö.

− Kaupassa käyminen tökki eniten.

Kaveripiiri muuttuu

Kaukalossa edessä olivat pelipaikan vakiinnuttaminen Pelicansin pelaavasta kokoonpanosta sekä uusiin joukkuekavereihin ja kaupunkiin, mutta ennen kaikkea aikuiselämään tutustuminen. Ja kaikki tämä jääkiekon sanelemana.

Ainakin Purmolan kommenteista voi päätellä, että Pelicans panoksellaan kasvattaa pojista aikuisia. Ilmapiiri on hyvä joukkueessa, jossa on muitakin uusi kasvoja.

− Jengi on ottanut kyllä hyvin vastaan, on ollut kivaa. Vinoilua ei juurikaan ole ollut. Meillä on nopeasti laskettuna useampi tänne muuttanut pelaajaa.

Vaikka siirto Lahteen toi nuorelle uusia kavereita, on sosiaalisista suhteista myös joutunut karsimaan.

− Joutuu aina. Viikonlopuille ei sovita mitään, jos pelejä on tiedossa, pelaa niissä tai ei, alkukaudella 13. hyökkääjän rooliin jämähtänyt, mutta sittemmin isommalle vastuulle yltänyt pelaaja myöntää.

Ei pelkkää jääkiekkoa

Kuten Purmolan esimerkki kertoo, parikymppisten pelaajien elämään kuuluu muutakin kuin jääkiekkoa. Isoja valintoja pitää pystyä tekemään jo aikuiselämän alkutaipaleella.

− En usko, että olisin tullut Lahteen, jos ei olisi jääkiekkoa. Kotoa olisin varmaan lähtenyt heti armeijan jälkeen. Sitäkin olen miettinyt, että mihin väliin armeijan sovittaa. Sen aikana pystyy pelaamaan, välillä tietysti on viikonloppuja kiinni, Pelicans-hyökkääjä pohtii.

Tulevan armeijan lisäksi kuvioissa on myös koulutie. Merkonomiksi opiskeleva nuori suorittaa opinnot Pelicansin toimiston työharjoittelupaikan kautta. Tässäkin tapauksessa jääkiekko sanelee ehdot, vaikka sillä ei vielä leipää pöytään tuodakaan.

− Mielestäni pääsen kaikkiin treeneihin, hyökkääjä kertoo kysyttäessä, haittaako opintie jääkiekkoa.

Jääkiekko nuorten huipputasolla, opinnot ja itsestä vastuun kantaminen normiarjessa. Jääkö Nuorten SM-liigassa pelaavalle nuorelle aikaa mihinkään muuhun?

− Kyllä päivisin aikaa jää, mutta muuta ei oikein jaksa tehdä. Päivisin tulee levättyä.

Tomi Purmolalla on katse tulevaisuteen pitkälti jääkiekon ehtojen sanelemana.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)

Huikea mahdollisuus

Asioilla on aina puolensa ja puolensa. Vaikka Purmolan tapaus osoittaa, että nuori kiekkoilija joutuu uhrautumaan elämässään nuoresta iästään huolimatta paljon, se on sen arvoista.

Kotipuoli ja uusi joukkue ovat olleet avuksi.

− Vanhemmat ovat kustantaneet usein, mutta nyt tuo on periaatteessa ilmaista. Meillä on vain pieni kausimaksu maksettavana. Aamutreenien jälkeen pääsee hallille syömään salaatit ja kunnon ruuat. Aina ei tarvitse syödä omia kokkauksia, pelaaja virnistelee.

Tehopisteet 3+1 iskeneellä Purmolalla ja lahtelaispoppoolla kulkee kaukalossakin. Pelicans nimittäin viilettää Nuorten SM-liigan kärjessä ajankohtaan nähden ylivoimaisesti. Yhdeksästä pelistä on kertynyt yhdeksän voittoa.

− Melko hyvä startti ollaan otettu tähän kauteen, ainakin tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä. Hienoa olla paalulla, mutta jalkaa ei auta nostaa kaasulta.

Eli muutto lapsuudenkodista heti aikuisiän alkuvaiheessa täysin uuteen kaupunkiin sekä tutustuminen aikuiselämän haasteisiin ja uusiin ihmisiin ovat olleet vain ja ainoastaan positiivisia asioita?

− Kyllä, hyökkääjä lopettaa ytimekkäästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle