Ilmastonmuutos näkyy Jääkiekkoliitonkin tekemisessä - "Olemme jatkuvasti erilaisissa energiansäästöhankkeissa mukana"

Muut Sarjat / Haastattelu
Jääkiekkoliitto antaa suosituksia hallihenkilökunnille, mitä esimerkiksi kylmälaitteisiin, ilmastointiin ja valaistukseen tulee.
Kuva © Sami Kemppainen
Päättyvä lokakuu on hellinnyt ihmisiä ympäri maatamme jopa kaksinumeroisilla lämpötiloilla.

Poikkeuksellisen lämpimän syksyn takia jo aiemminkin tapetilla ollut ilmastonmuutos puhuttaa myös Suomen Jääkiekkoliitossa.

− Jääkiekkoliitto suhtautuu asiaan tosi vakavasti johtuen siitä, että esimerkiksi kylmäaineet muuttuvat, ja niissä direktiivit tiukentuvat kokoajan. Kaikki tehtävät muutokset ovat isoja ja kaikki
kylmälaitteistouusinnat ovat isoja investointeja, mutta tässä on myös mukana kaksi asiaa: egologisuus ja taloudellisuus, SJL:n Jukka Tenhunen painottaa.

Kylmäaineissa keskitytään ympäristöystävällisyyteen ja samalla esimerkiksi hiilen määrää pyritään vähentämään koko ajan uusilla ratkaisuilla.

Vaikka liitolla ei ole omaa ilmasto-ohjelmaa, on ilmastonmuutos huomioidaan jatkuvasti hallitoimijoiden kanssa.

− Jääkiekkoliitto ei itse varsinaisesti rakenna yhtään hallia itse. Se antaa suosituksia hallihenkilökunnille, mitä esimerkiksi kylmälaitteisiin, ilmastointiin ja valaistukseen tulee.

− Me olemme tehneet yhteistyössä opetusministeriön kanssa esimerkiksi valaistusohjeen, jonka mukaan led-valaisimia tulisi ottaa käyttöön jäähalleissa. Lisäksi olemme tehneet kylmälaitteiden hankinnasta ohjeistuksen, sekä ohjeistusta jäähallin rakenteeseen, Tenhunen painottaa.

− Me olemme jatkuvasti erilaisissa energiansäästöhankkeissa mukana.

Tenhunen kertoo, että ekologisempiin halleihin on käytetty aikaa ja resursseja suunnitteluun ja näistä halleista saadaan yleensä energiatehokkaita.

− Tämän takia valaistustutkimuksia ja muita on tehty jatkuvasti. Olemme olleet aikaa tavallaan edellä.

Valaistukseen on kiinnitetty huomiota jo vuonna 2012.

− Tämä lähti liikkeelle HD-kuvaustekniikasta, joka vaati valaistustehoa lisää. Samaan aikaan ledien kehitys lähti voimakkaaseen kasvuun ja hinnat tippuivat roimasti, jolloin takaisinmaksu lyheni oleellisesti.

Kehityksen myötä päästiin myös heti mukaan Areenan tason valaistuksiin. Silloin saatiin syntymään kaksi asiaa se, että valaistustehoa nostetiin ja sähkönkulutus tippui.

Vaikutus myös harrastajiin

Jääkiekkoliitto joutuu ilmastonmuutoksen takia pohtimaan myös ulkojääkautta, joka on talvi talvelta pääasiassa lyhentynyt. Ekologinen näkökulma on vuosittaisilla jäähallipäivillä yksi käsiteltävistä asioista.

− Ilmaston lämpeneminen on yksi iso asia. Tekojäät nousevat isoon käyttöön, kun luonnonjäitä ei enää saada. Jyväskylä-Vaasa-akselilta alaspäin jääkausi jää lyhyeksi, Tenhunen miettii ja painottaa, että luonnonjääkauden pituudesta voi pahimmillaan puhua vain päivissä.

Ilmastonmuutoksen vuoksi tekojäät ovat vaatimus, jotta yleisöluistelu harrastaminen on mahdollista.

− Strategiamme mukaan koko Suomen väestöllä on oltava mahdollisuus oltava luistella. Sen kautta lähtee muodostumaan harrastajia ja harrastajista edetään seuratoimintaan. Sen kautta eri kilpailulajit menevät eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle