HPK-vahti saa nauttia paineesta: ”Se on siisti juttu”

LIIGA / Haastattelu
Mika Järvisen on oltava valppaana jokaisessa vastustajan hyökkäyksessä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Maalivahdin rooli lätkäjoukkueessa on iso. Usein asema voi olla epäkiitollinen. Virheesi korostuvat ja saattavat ratkaista voiton vastustajalle. Toisaalta loistoesitykselläsi voit torjua pisteet omillesi. Hyvä maalivahti on puoli joukkuetta. Mikä tekee torjujan tontista kiehtovan?

HPK:n maalivahti Mika Järvisen mielestä maalivahtipeliin kohdistuva paine.

– Just se, että virheesi ja onnistumisesi näkyvät niin helposti. Siinä on koko ajan sopiva paine päällä ja saat nauttia siitä. Kyllä se on hieno juttu. Jokaisella tilanteella on väliä, jokaisella pikkuasiallakin. Se on siisti juttu, Järvinen kertoo.

Kuluva kausi on ollut vahdille erityisen mieluisa. 24-vuotias Järvinen on saanut uransa nousuun parin heikomman kauden jälkeen. Kausi on Kerhon veräjänvartijalle kuudes kausi pääsarjatasolla. Se on ensimmäinen kausi, kun torjuja on pelannut joukkueensa ykkösvahtina.

Aiemmin Järvinen on jäänyt muiden miesten varjoihin. Niin KalPassa kausilla 2007-2010, Jokereissa kaudella 2010-2011 kuin Kerhossakin viime kaudella.

Nyt Järvinen on ollut HPK:n ykkösvahti, se on maistunut miehelle.

– Tietenkin se on mukavaa, kun saat pelata paljon. Siitä ei pääse mihinkään. Totta kai lätkä maistuu paljon paremmalta silloin. Sen takia tätä kuitenkin tehdään, että saa pelata. Kyllä se on maistunut tosi hyvälle, Järvinen iloitsee.

Maalivahdin kausi on sujunut mainiosti. Järvinen on torjunut kiekkoja HPK:n maalin suulla 30 kamppailussa. Tilastot näyttävät hyviltä. Miehen päästettyjen maalien keskiarvo on SM-liigan torjujien kolmanneksi paras. Lukema on 2,09. Järvisen torjuntaprosentti on puolestaan 92,15. Tuo luku on liigan kuudenneksi korkein.

Järvinen on tyytyväinen otteisiinsa.

– Olen siten tyytyväinen omaan pelaamiseeni, ettei mitään hirveitä romahduksia ole tullut. Aika tasaisesti olen pystynyt pelaamaan. Siihen olen tyytyväinen. Kyllähän tuossa vielä paljon parannettavaa on, mutta tasaisuutta olen saanut lisää. Se on tosi tärkeää, veräjänvartija virkkoo.


Jääkiekkoilu on tällä kaudella maistunut Mika Järvisen mielestä todella hyvältä.

Maalivahtivalmentajan vaihtuminen auttanut paljon

Iso syy Järvisen tason nousuun on HPK:n maalivahtivalmennuksessa tapahtunut muutos. Osa-aikaisesti Pallokerhon maalivahtivalmentajana työskennellyt Hannu Nykvist jätti toimensa edelliskauden jälkeen ja tilalle asteli kokopäiväisesti hommaan keskittyvä Kari Lehtonen.

Lehtonen saapui Hämeenlinnaan Porin Ässistä. Ässissä Lehtonen oli tehnyt kovaa jälkeä maalivahtien kanssa. Valmentajan ohjaamana liigakärki Helsingin Jokereiden ykkösvahti Eero Kilpeläinen kehittyi aikoinaan monta askelta eteenpäin. Samoin teki Jussi Rynnäs.

Rynnäksen ura oli jo vaakalaudalla, mutta Lehtosen opeissa ura sai uutta pontta ja nykyään Rynnäs torjuu kiekkoja AHL:ssä.

Järvinen pitää Lehtosen siirtymistä maalivahtivalmentajakseen erinomaisena asiana. Nyt Kerhon torjujilla on rinnallaan koko ajan valmentaja, toisin kuin viime kaudella.

– Totta kai se on hyvä. "Leke" on kuitenkin koko ajan meidän kanssa. Joka päivä voimme puida niitä asioita, mitkä ovat hyvin ja mitkä huonosti. Totta kai se auttaa paljon. Siinä on joku, jonka kanssa voi keskustella, Järvinen sanoo.

Lehtosen liittyminen Kerhon valmennusrinkiin onkin ollut tärkeää.

– Kyllä se on ollut tosi tärkeää, turha sitä on kierrellä. Olen ollut tosi tyytyväinen. Mielestäni olemme "Leken" kanssa saaneet paljon hyvää omaan peliini. Osa on tietenkin pikkujuttuja, mutta kun ne on nähnyt peleissä, että ne toimivat, niin on se minulle ollut tosi tärkeää, Järvinen tulkitsee.

– Se on tietenkin vaikea sanoa, missä sitä oltaisiin, jos näin ei olisi käynyt, mutta kyllä minä olen ollut tosi tyytyväinen. Olemme pystyneet kehittämään peliäni.

HPK-vahdit omaksuneet Lehtosen pelifilosofian nopeasti

Ulkopuolisin silmin voi todeta HPK:n maalivahtien niin Järvisen kuin Mikko Tolvasenkin saaneen luotsikseen räväkän, huumorimielisen ja intohimoisen valmentajan.

Järvinen ja Tolvanen muodostivat hämeenlinnalaisseuran torjujakaksikon jo viime kaudella. Täksi kaudeksi vahtien pelitapa on vain muuttunut. Lehtonen toi Kerhoon mukanaan oman pelitapansa. Tapa perustuu kovaan liikkumiseen ja rauhalliseen sijoittumiseen tolppien välissä.

Ratkaisevaa Kerhon maalivahtipelin onnistumisessa on ollut se, että niin Järvinen kuin Tolvanenkin ovat omaksuneet Lehtosen pelitavan äkkiä. Tätä mieltä on ainakin Lehtonen itse.

– Molemmat maalivahdit ovat omaksuneet pelitapani tosi nopeasti, ja ovat pystyneet kääntämään sen harjoittelusta pelitilanteeseen. Jumalattoman pienessä ajassa. Pystyvät noudattamaan sitä aggressiivista liikkumista ja passiivista sijoittumista, Lehtonen kommentoi.

Suuri syy pelitavan nopeaan omaksumiseen oli viime kesän harjoituspeleillä. Silloin HPK-vahdit näkivät, että pelitapa toimii ja rupesivat luottamaan siihen.

– Kokeilujen jälkeen, kun pelitapani kavereille lanseerasin, niin siinä oli molemmilla varmasti kysymysmerkkejä pään yläpuolella, että miten tämä homma hoituu ja onnistuu, mutta varmasti harjoituspelit näyttivät sen, että pelitapaani voi luottaa. Se toimi molemmilla, Lehtonen näkee.

Luottamus näyttelee maalivahtityöskentelyssä muutenkin merkittävää roolia. Onnistuva maalivahtipeli on tiimipelin tulosta. Maalivahti Järvinen ja hänen valmentajansa Lehtonen tekevät paljon yhteistyötä ja käyvät yhdessä läpi monia harjoitteluita kauden aikana.

Edellytykset toimivalle yhteistyölle ovat molemminpuolisessa luottamuksessa ja arvostuksessa.

– Se on puolin ja toisin arvostusta ja luottoa. Luottaa ammattitaitoon ja arvostaa toista ihmisenä ja valmentajana sekä toisinpäin pelaajana. Siitä se suurimmaksi osaksi tulee, Järvinen kertoo.

Lehtonen on Järvisen kanssa samoilla linjoilla.

– Arvostuksen pitää olla molemminpuolista. Jos "Järä" arvostaa niitä juttuja, mitä pelillisesti tuon, niin minun pitää arvostaa sitä, mitä "Järä" kommentoi ja tajuta se, että jos jokin asia, jota ajan jääräpäisesti sisään ei toimikaan "Järän" kohdalla, niin minulla pitää olla toinen vaihtoehto.

– Jokin malli siihen on löydyttävä, jos yksi malli ei toimi. Minun pitää yhtä lailla kuunnella "Järää" ja Tolvasta näissä asioissa, Lehtonen painottaa.

"Luottamus perustuu välittömän ilmapiirin luomiseen"

Luottamus urheilijan ja valmentajan välille muodostuu avoimella ja keskustelevalla ilmapiirillä.

– Luottamus perustuu välittömän ilmapiirin luomiseen valmennustilanteeseen ja tapahtumaan. Unohtamatta sitä vaatimusta, että jos teet virheen, siitä pitää pystyä sanomaan.

– Käymme jokaisen pelin läpi, esimerkiksi bussissa kun tulemme vieraspelimatkalta. Ja täällä hallilla käymme seuraavana päivänä. Käymme olennaiset asiat läpi. Hyvin pitkälti tämä on dialogiaa valmentajan ja valmennettavan välillä, Lehtonen taustoittaa.


Mika Järvisellä on nopea hanskakäsi.

Yksi aihe, josta Lehtonen on Järvisen kanssa keskustellut on nuoren kiekkoilijan tulevaisuus. Kuluvan kauden voi sanoa olleen Järvisen uran kannalta tärkeä. Kausi on tuonut uuden nosteen torjujan uralle ja luultavammin kasvattanut luottoa isompienkin tavoitteiden toteutumiseen. 

Lehtosen mielestä Järvisen kannattaa pitää tavoitteensa korkealla, se antaa motivaatiota kiekkoiluun. Hyvä päämäärä on pääseminen jonain päivänä torjumaan kansainvälisiin kaukaloihin.    

– Ilman muuta pitää pyrkiä isompiin valoihin tästä liigasta. Se on ilman muuta selvä asia. Olemme siitä "Järänkin" kanssa tavoitekeskusteluissa puhuneet. Jos tavoite olisi SM-liigassa ja pelata täällä, niin se tavoitehan olisi jo täyttynyt. En ainakaan ymmärrä sitä, että mikä motivaatio olisi enää jatkaa, jos tavoite olisi jo saavutettu. 

– Täytyy olla yksi steppi korkeammalla, on se tavoite sitten Ruotsi, KHL, NHL tai ylipäänsä ulkomaat jossain päin. Sekin on tietenkin sitten haasteellista lähteä yksistään ulkomaille niin pelaajana kuin valmentajanakin. Mutta näkisin "Järän" mahdollisuudet valoisana, Lehtonen lataa.

Järvinen haluaa pitkälle ihmisenä ja kiekkoilijana

Mitkä ovat sitten ne ominaisuudet, jotka voivat Järvisen pitkälle elämässään viedä?

– "Järän" hyvät ominaisuudet ovat ennen kaikkea nopeus ja reagointikyky. Teknisesti hyvä. Liikkuu hyvin. Ja sen pelifilosofian omaksuminen, jonka toin tullessani sekä pelinlukutaito. Miten se on kehittynyt tämän vuoden aikana.

– Pelinluvusta monesti puhutaan ja se on monelle kuulijalle ja jääkiekkoa vähemmän seuranneelle abstraktijuttu, mutta se on äärimmäisen tärkeä, niin kenttäpelaajille kuin eritoten maalivahdille. Se on "Järän" yksi iso vahvuus. Se voi viedä todella pitkälle, kun osaat pelata peliä ja pikkuisen ennakolta lukea sitä. Ratkaisuissa luotat omaan nopeuteesi, Lehtonen pohdiskelee.

Luonteeltaan Lehtonen kuvailee työpariaan Järvistä iloiseksi veijariksi. Vaikka Järviseltä löytyy pilkettä silmäkulmasta, niin silti torjuja tiedostaa myös sen, milloin on työn ja milloin vitsin väännön aika. Järvinen on Lehtosen mielestä kova taistelija ja yrittäjä kentällä.

Itsensä kehittämistä Järvinen pitää isona asiana. Maalivahti haluaa olla päivä päivältä parempi.

– Totta kai se on tärkeää. Tietenkin sitä jokainen haluaa olla parempi päivä päivältä. Tavoittelet aina jotain mahdollisimman suurta elämässäsi. Sama se on tässä jääkiekossakin. Haluat olla parempi koko ajan. Joka vuosi, joka päivä. Totta kai se on tärkeää. Sitten, kun huomaat, että olet saanut jotain kehitettyä, niin siitä tulee hyvä fiilis ja taas asetat uudet maalit, Järvinen filosofoi.

Mitkä sitten ovat Järvisen päämäärät?

– Toivon mukaan pääsisin mahdollisimman pitkälle pelaajana ja ihmisenä. Ja niin kuin sanottua, niin kehittyisin joka vuosi paremmaksi. Siinä varmasti ne isoimmat maalini. Tietysti kaikkien pikkupoikien unelma on NHL, se olisi mahtava juttu, jos joskus saisin sauman sinne ja pääsisin kokeilemaan. Siinä ne tavoitteeni varmaan ovat, maalivahti vastaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle