Hirschovitsin antoisa kevät, vaihtui raskaaseen syksyyn - "Monet yöunet menneet"

MESTIS / Haastattelu
Kim Hirschovitsin vuosi 2016 oli vaiherikas, mutta miehen positiivisuus on säilynyt.
Kuva © Johanna Lahdenperä
Monia eri käänteitä urallaan kokeneen Kim Hirschovitsin vuosi 2016 sisälsi Liigan hallitsevan mestarin joukkueessa pelaamista, uuteen Mestis-joukkueeseen liittymistä sekä vaikean loukkaantumisen.

Jatkoaika jututti loukkaantumisen myötä hiljaiseloa viettänyttä Kim Hirschovitsia menneestä vuodesta, sen tapahtumista sekä miehen omista mietteistä siitä, millainen vuosi 2016 oli. Lisäksi Hirschovits avasi loukkaantumistilannettaan.

Joulukuussa 2015 jääkiekkokansa todisti merkittävää pelaajasiirtoa, kun taloutensa kanssa taistellut Espoo Blues menetti kapteeninsa ja kärkipelaajansa Oulun Kärpille.

− Taloushuolet ja vaikea tilanne seurassa kärjistyi siihen, että päädyin siirtymään Ouluun.

Hirschovits kertoo, että lähtöön liittyi monia eri vaikuttavia tekijöitä. Eniten vaakakupissa painoi seuran taloustilanne sekä oma mahdollisuus menestyä.

− Tietenkin yksi syy oli mahdollisuus päästä pelaamaan mestaruudesta Kärpissä. Toiseksi, oma palkka rasitti aika paljon seuran taloutta. Lähtemällä muualle Blues pystyi helpommin pelaamaan kauden loppuun asti.

Vaikka uran kannalta aika Kärpissä jäi lyhyeksi, kokee Hirschovits siellä vietetyn ajan isona oppina. Moni asia teki vaikutuksen Kärpät-organisaatiossa, mutta ennen kaikkea ammattimaisuus ja se, miten Kärpissä asiat nähdään kokonaisuutena.

"Siellä ymmärretään miten kaikki vaikuttaa kaikkeen"

− Kärpät on huippuorganisaatio, jossa tehdään paljon asioita oikein. Siellä ymmärretään, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja hoidetaan asiat niin, että pelaajalla on työrauha ja suorittaminen ei jää muista jutuista kiinni.

Kärppien ja Lauri Marjamäen kanssa toimiminen vahvisti Hirschovitsin ajatusta siitä, mitkä asiat ovat oikeita tapoja toimia.

− Olen saanut matkan varrella pelata hyvien pelaajien kanssa, ja oppinut omat arvot sekä tavat toimia. Oma mielipide siitä, miten huippu-urheilu toimii, miten valmistautua peleihin, miten pitää tasapaino rasituksen ja levon kanssa sekä miten saada kaikki irti itsestään vahvistui vain Kärpissä.

Hirschovitsiin teki vaikutuksen huippuyksilöitä vilisevä joukkue kokonaisuutena ja se, miten Kärpissä saatiin eri persoonien kemiat toimimaan yhteen. Kaksi pelaajaa tapoineen ja arvoineen nousi erityisesti esille.

− Pelasin Mika Pyörälän kanssa jo Luulajassa, mutta hänen, ja Lasse Kukkosen johtamista ja toimintaa oli hieno nähdä. Sain nähdä, minkä takia he ovat menestyneet ja pelanneet huikean uran sekä miksi heitä arvostetaan niin paljon.

Aika Kärpissä meni alle odotusten, mutta Hirschovits on silti tyytyväinen kokemukseen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Harmiteltavaakin Oulun visiitistä jäi. Kaivertamaan jäi oman suorittamisen lisäksi vauhdilla kulunut aika.

− Tuntui, että se aika meni niin nopeasti. Ainoa mikä jäi harmittamaan oli, että en pystynyt suorittamaan tehokkaammin ja tavalla, jolla olisin päässyt pelaamaan enemmän ja isompaan rooliin.

Liian suuri ego Raksilaan?

Kevään aikana Hirschovits istui katsomossa useaankin otteeseen, ja jääkiekkoa seuraavien keskusteluissa ajoittain nostettiin syyksi pelaajan liian suuri ego. Ennenkin urallaan katsomossa istunut ja alemmissa ketjuissa pelannut hyökkääjä ei koe väitettä todenperäiseksi.

− Ei ole mun luonteeseen sopivaa, kuulostaa jotenkin vieraalta. En usko, että koskaan tuollaista tulisi pelikavereidenkaan suusta. Olen aina yrittänyt tehdä hommat mukisematta, oli rooli mikä tahansa. Kärpissäkin hoidin roolini kaikin puolin hyvällä asenteella ja yritin tehdä kaikkeni joukkueen eteen.

"Olen aina yrittänyt tehdä hommat mukisematta, oli rooli mikä tahansa"

Syyksi ego-puheille Hirschovits näkee ihmisten odotusten pettämisen, kun hän ei olekaan onnistunut tekemään pisteitä peleissä.

− Odotusarvoja on vaikea täyttää, eikä ne siinä kohdin kohtaa, kun pelaa kolmos- tai neloskentässä eikä ollenkaan ylivoimaa. Harva pelaaja kykenee tekemään yli 20 pistettä kaudessa niistä asemista. Mutta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen.

Omaan suorittamiseen tyytymättömältä Hirschovitsilta löytyy syyt heikkoon peliesitykseen Kärpissä. Iso tekijä oli Bluesissa vietetty alkukausi, jossa ylimääräiset asiat söivät treenaamista ja energiaa, jolloin kuntokaan ei ollut tarpeeksi hyvä.

− Alku lähti Kärpissä hyvin, ja nautin taas, kun pystyi keskittymään pelkkään kiekkoon. Mutta näin jälkeen päin ajateltuna se syksy oli niin rankka jakso, että suurin osa energiasta meni kaikkeen muuhun kuin pelaamiseen ja harjoittelemiseen laadukkaasti. Se jäi harmittamaan, etten päässyt omille vahvuuksille.

Pohjoisen tervakaupungissa vietetty aika toi mukanaan opin lisäksi uran toisen Liigan pronssimitalin sekä hyviä muistoja.

− Oulussa oleminen oli todella antoisaa aikaa, ja olisi ollut kiva olla siellä kauden alusta asti. Nautin siellä olemisesta ja ihmisten ystävällisyydestä ja asenteesta.

Espoo kutsui jälleen

Seuraava pöhinää aiheuttanut uutinen tuli kesäkuussa, kun toukokuussa perustettu Espoo United ilmoitti Hirschovitsin kolme vuotisesta sopimuksesta uuteen jääkiekkojoukkueeseen.

− Espoossa pelaaminen on ollut varmaan hienointa aikaa omalla uralla, joten takaisin tuleminen oli luontevaa.

− Se tunne, kun pelasin Espoon jäähallissa, niiden jätkien kanssa ja Espoon fanien edessä, upposi itsellä sydämeen niin, että koin olevani onnellinen siellä, ja sitä kautta nautin pelaamisesta suunnattomasti.

Hirschovits palasi Espooseen tutulle paikalleen joukkueensa kapteeniksi.
Kuva © Sami Kemppainen

Hirschovits kertoo paluun olleen selvä asia itselle, kun hän oli kuullut uudesta seurasta ja ideasta rakentaa uutta. Eniten päätökseen vaikutti arvostus espoolaista jääkiekkoa ja jääkiekkoihmisiä kohtaan sekä halu antaa takaisin itsestään. Tärkeää oli myös mahdollisuus asua Helsingissä.

− Haluan myöhemmin vanhempana katsoa taakse päin ajatellen, että pystyin antamaan jollekin paikkakunnalle ja jääkiekolle takaisin jotain mitä itse olen niiltä saanut. Omiin arvoihin tukeutuen se on tärkeämpää kuin juosta mestaruuden perässä ympäri ämpäri.

"tärkeämpää kuin juosta mestaruuden perässä ympäri ämpäri"

Syksyn mittaan Hirschovitsilla on ollut pelaamisen sijaan mahdollisuus erilaiseen tarkkailuun ja näkökulmaan Mestikseen ja Espoo Unitedin toimintaan. Selvänä asiana hän on pitänyt, ettei kaikki voi olla vain ruusuilla tanssimista. Yllätyksiäkin on silti tullut.

− Kiireellä laitettiin kaikki pystyyn, ja ehkä Mestis-joukkueiden taso pääsi vähän yllättämään jotkut. Olen jopa itsekin vähän yllättynyt, miten hyviä pelaajia Mestiksessä pelaa ja kuinka erilainen sarja se on kuin Liiga, vaikka tietoa kaivettiin joka paikasta. Kumpikin sarja vaatii vähän erilaisia ominaisuuksia.

Hirschovits pohti ihmisten odotusten olleen vähän liian kovat uutta seuraa kohtaan ja muistuttaa, ettei uuden luominen ole koskaan helppoa. Raimo Summasen tulon valmennukseen hän näkee positiivisena suuntana kohti amattimaisuutta.

− Rami on kivenkova ammattilainen, jolta löytyy paljon kokemusta. Hänestä tulee varmasti olemaan paljon apua viemään joukkuetta ja seuraa eteenpäin.

Hankala alku Espoossa ei ole lannistanut Hirschovitsin uskoa tulevaisuuteen. Hän näkee, että ihmiset tulevat vielä näkemään hyvää jääkiekkoa ja kokemaan hienoja asioita.

− Nyt ollaan saatu jäälle rentoutta ja jätkien kova duuni alkaa näkymään voittojen muodossa. Vaikeat ajat antavat aina perspektiiviä siihen, kun kulkee hyvin. Silloin osaa arvostaa sitä enemmän ja ymmärtää joka päiväisen duunin merkityksen.

− Pysytään siinä punaisessa langassa kiinni ja tehdään asioita pitkäjänteisesti. Nähdään, mitkä asiat toimii, mitkä ei ja opitaan virheistä. Vaalitaan hyviä arvoja ja tehdään asioita tiiviisti yhdessä, niin tekemisen taso kehittyy ja tästä tulee tosi hyvä juttu.

Loukkaantuminen synkensi paluun

Omalta kohdalta Hirschovitsin ensimmäinen kausi uudessa seurassa ei ole mennyt läheskään suunnitelmien mukaisesti. Kesä sujui hyvin, kun halu auttaa ja mahdollisuus olla pitkään Espoossa motivoi treenaamaan hyvään kuntoon. Loppukesästä tehdyt testitulokset osoittivatkin, että mies oli loistokunnossa ennen loukkaantumistaan.

− Vähän ennen sarjan alkua treeneissä luistin meni railoon ja sain siitä alaraajavammaa. Vamma on ollut hankala, ja sen vuoksi on monet yöunet menneet.

takapakkia tuli jälleen hiljattain

Kuntouttaminen ei ole edennyt toivotulla tavalla, ja takapakkia on tullut useamman kerran. Kaikki tekeminen on tähdännyt siihen, että Hirschovits olisi mahdollisimman pian pelikunnossa. Mutta takapakkia tuli jälleen hiljattain.

− Nyt vasta tiedämme kipujen todellisen syyn, kun monien vaikeuksien kautta lantiosta löytyi murtumaa.

− Syksy on ollut yksi uran vaikeimmista ja loukkaantuminen on ollut henkisesti todella kova paikka. Se on raskasta urheilijana joutua katsomaan sivusta, kun ei pääse osallistumaan siihen mihin on sitoutunut, auttamaan jäällä mihin on tähdännyt ja minkä eteen on tehnyt kovasti hommia.

Vamman laadusta johtuen jäälle paluu ajankohdasta ei ole varmuutta.

Loukkaantumisen myötä Hirschovits on välillä osallistunut otteluihin vaihtopenkin takaa.
Kuva © Petteri Äikäs

» Lähetä palautetta toimitukselle