HIFK:n toimitusjohtaja Valtanen: "Ulkoilmaottelut ovat kaikille aika hienoja"

LIIGA / Haastattelu
Jukka Valtanen on HIFK:n toimitusjohtaja.
Palataan hetkeksi vielä Helsinki Ice Challengen tunnelmiin. Tiistai-iltana HIFK ja Kärpät kohtasivat ulkoilmaottelussa Helsingin Kaisaniemessä. Jatkoaika kävi ottelun jälkeen keskustelemassa HIFK:n toimitusjohtajan, Jukka Valtasen kanssa tapahtumasta.

HIFK kohtasi tiistai-iltana Kärpät Helsingin Kaisaniemessä ulkoilmaottelussa.

Ottelu pelattiin keskellä Helsinkiä pienimuotoisella jääareenalla. Paikalle ilmaantui 16 000 katsojaa.

Vaikka HIFK hävisi ottelun, seuran toimitusjohtaja Jukka Valtanen oli tyytyväinen ottelun jälkeen tapahtumaan.

− Meillä oli ihan mieletön valmistautuminen. Tätä on suunniteltu pitkään ja organisaatio on muiden töiden ohella tehnyt valtavan duunin. Iso panostus on ollut.

− Niin kuin tänään nähtiin, kaikki oli sen arvoista. HIFK-perhe kokoontui yhteen, juhli sekä HIFK:n 120-vuotta ja Suomi 100-vuotta. Mielestäni molemmat tulivat aika hyvin tunnelmassa läpi, Valtanen jatkoi.

Ajatus ulkoilmaottelun järjestämisestä Kaisaniemssä lähti jo muutama vuosi sitten liikkeelle. Aloite tuli Helsingin kaupungilta.

"Meillä oli ihan mieletön valmistautuminen"

− Entinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ehdotti meille ja Jokereille, että pitäisi tuoda tällainen tapahtuma ihan Helsingin keskustaan ja se kuulosti hyvältä idealta, Valtanen kertoi.

Hanke jäi kuitenkin hieman kesken, koska Jokerit lähti pelaamaan KHL:ää.

− Sitten Jokerit lähti pelaamaan itään toista sarjaa ja se jäi. Nyt sitten tuli sellainen paikka, että saadaan juhlittua Jokerit 50-vuotta ja HIFK 120-vuotta. Ei meidän välttämättä tarvitse vastakkain pelata, mutta me pystyttäisiin tällainen toteuttamaan, Valtanen totesi.

Keskustelut ulkoilmaottelusta tiivistyivät reilu vuosi sitten.

− Reilu vuosi sitten rupesimme kaupungin kanssa tästä keskustelemaan ja oli sellainen tahtotila kaikilla tehdä jotain suurta tänne. Kaupungilla on ollut suuri merkitys siinä, tarjosi meille näin upean paikan, mihin saimme tämän rakentaa, Valtanen mietti.

Tämän jälkeen kuvaan astui rakentajien hankkiminen.

− Sen jälkeen tuli sitten, että kuka toimittaa kaukalon, kuka jään, kuka katsomot, kuka valot. Löysimme siihen Suomen parhaat tekijät. Ei oikein tiennyt mitä odottaa, kun oli mennyt tukka putkella tähän päivään asti, Valtanen hymähti.

Valtanen tajusi vasta ihan ottelun alkuhetkillä, miten merkittävää oli tapahtumassa.

− Sitten vasta oikeastaan, kun kiekko tippui jäähän ja Haloo Helsingin konsertin jälkeen, alkoi tuntumaan, että jotain suurta on tapahtumassa. Paula Vesalan Finlandia - siinä kun hän pyyhki kyyneleitä silmänurkastaan -  tajusi, että tämä on aika hieno juttu.

Valtanen piti ulkoilmaottelua varsin onnistuneena, sillä tunnelma katsomoissa oli mainio läpi ottelun ja katsomoista välittyi Valtasen mukaan vahva ja kollektiivinen tunne.

Paikalle oli tullut 16 000 katsojaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Järjestelyistä keskusteltiin Jokerien kanssa

Ulkoilmaotteluita on järjestetty ennenkin. Ihka ensimmäinen järjestettiin olympiastadionilla, kun Jokerit ja HIFK kohtasivat Talviklassikossa. HIFK on viimeksi pelannut ulkoilmaottelussa viime kaudella Tampereen Sorsapuistossa, jossa se kohtasi Ilveksen.

Jokainen tapahtuma on ollut onnistunut. Ottelut ovat vetäneet katsojia hyvin lehtereille, ja pelaajat ovat innostuneet suuresti näistä otteluista. Onko tällaisen järjestäminen mahdollista ja kannattavaa tulevaisuudessakin?

− Nämä ulkoilmaottelut ovat sekä seuralle, pelaajille, kannattajille ja kaikille aika hienoja. Sitten jos löytyy sellainen paikka, että se olisi taloudellisesti mahdollista, niin näitä kannattaa järjestää ja menemme todella mielellämme vieraaksi, Valtanen kertoi.

"Tekee kaikille hyvää vähän poiketa kaavoista"

− Runkosarja on aika pitkä Liigassa ja marras-joulukuussa on paljon pelejä, niin tämä on aika poikkeuksellinen siihen. Se tekee kaikille hyvää vähän poiketa kaavoista.

Jokerit pelasi oman ulkoilmaottelunsa viime viikon lauantaina Pietarin SKA:ta vastaan. Tuolloin ongelmia ilmaantui, kun osa katsojista ei päässyt katsomoihin ensimmäisen erän aikana. Osa katsojista myös lähti tapahtuma-alueelta kesken ottelun.

HIFK:n ja Kärppien ulkoilmaottelussa ei tätä ongelmaa ollut kuin muutaman kerran. HIFK myös ilmoitti, että kapasiteettia pienennetään tiistain otteluun, jotta saadaan lisää järjestyksenvalvojia ohjaamaan ihmisiä.

− Meillä oli sellainen tilanne, että olimme itse täällä toteamassa lauantaina, miten järjestelyt menevät eri puolilla. Pääasiassa ne menivät erittäin hyvin, ehkä media tarrautui sitten joihinkin kohtiin enemmän, Valtanen kertoi.

− Ajattelimme, että emme halua tehdä sitä samaa, vaan että ne jotka ovat täällä, olisivat tyytyväisiä tapahtumaan. Se on tärkeämpi kuin se, että yritettäisiin pakata kaikki ihan täyteen.

HIFK kävi myös Jokerien kanssa keskustelua järjestelyistä.

− He kertoivat meille omat kokemuksensa, saimme myös sen tiedon käyttöön. Sitten lisäsimme järjestysmiehiä katsomoon ja pienennettiin vähän kapasiteettia, Valtanen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle