HIFK:n Markus Kankaanperä tulevasta JYP-sarjasta: "Pääsee operoimaan harmaalla alueella"

LIIGA / Haastattelu
Markus Kankaanperä siirtyi HIFK:hon Vaasan Sportista tammikuun alussa.
Keskiviikkona HIFK ja JYP ottavat ensimmäisen kerran yhteen joukkueiden välisessä puolivälieräsarjassa. Sarjasta on odotettavissa kiihkeä, fyysinen ja tunteita herättävä mittelö. Jatkoajan haastattelussa HIFK:n kokenut puolustaja Markus Kankaanperä käy läpi tulevaa pudotuspelisarjaa.

Keskiviikkona alkavaa JYP−HIFK-pudotuspelisarjaa odottaa vesi kielellä varmasti koko kiekkoileva kansa. Luvassa on kaikkea, mitä pudotuspelit tarjoavat parhaimmillaan: tunnetta, maaleja ja taklauksia.

HIFK:n kokeneisiin pelaajiin kuuluvan Markus Kankaanperän mukaan odottavan aika on ollut pitkä.

− On ollut aika pitkä puolitoista viikkoinen odotella, mutta sitten taas on päässyt harjoittelemaan hyvin ja saanut hiottua kuvioita.

Sekä HIFK:lla että JYPillä on otteluista melkein parin viikon tauko. HIFK:lle yksi viikko ilman otteluita oli merkittävä pudotuspelejä silmällä pitäen.

− Sitä vähän jaksoitettiin. Harjoittelimme loppuviikko kovaa, saimme kilometrejä ja painojenkin kanssa tehtyä hommia. Alkuviikon huilasimme, Kankaanperä kertoo.

− Se meni todella hyvin, tuntuu hyvältä kropassa ja mieli on virkeänä. Saimme myös vähän taktisia asioita käytyä läpi.

JYPin ja HIFK:n välisestä sarjasta on odotettavissa fyysinen sarja, jossa ratkaisut käydään pelin sisällä olevien yksittäisten kaksinkamppailutilanteiden kohdalla. Luvassa on niin taklauksia, torikokouksia kuin myös laadukasta jääkiekkoakin.

"Se tulee olemaan hieno, kova ja fyysinen sarja"

− Kyllä se tulee olemaan hieno, kova ja fyysinen sarja. Pääsee pelaamaan omilla vahvuuksillaan, Kankaanperä hehkuttaa tulevaa sarjaa.

Kankaanperä hankittiin takaisin HIFK:hon juuri nimenomaan tällaista pudotuspelisarjaa silmällä pitäen. Hänen tehtävänään on olla se fyysinen johtaja oman maalin edustalla ja kulmissa. Kaksinkamppailut, laitakahinat − nyt päästäänkin ottamaan kunnolla miehestä mittaa.

− Se on se vanha sanonta, että playoff-ottelut tulee olemaan aika erilaista, joten luulen, että se tulee pitämään aika hyvin paikkansa. Pienet asiat ratkaisevat tämän sarjan ja pääsee operoimaan siellä vähän harmaalla alueella, Kankaanperä toteaa.

Odotettavissa on myös, että varsinkin Jyväskylässä JYP tulee paineistamaan korkealta ja kovaa. Se, miten HIFK pääsee tämän paineen alta kiekollisena ja laadukkaasti, on kaikki kaikessa helsinkiläisten näkökulmasta. Tämän myös myöntää Kankaanperä.

− Tänään (maanantaina) valmentajat antoivat vähän tipsejä. Kävimme JYPin pelaamista läpi ja pilkoimme sitä vähän, Kankaanperä kertoo.

Kankaanperä itse on pelannut urallaan 144 pudotuspeliottelua. Kokeneena ja kaiken nähneenä pelaajana hän pyrkiikin tuomaan esille itse oppimiaan asioita. Hän kun on voittanut Suomen mestaruuden niin HIFK:n kuin Tapparankin paidassa.

− Yritän tuoda sen, mitä itse olen oppinut matkan varrella ja näyttää sen esimerkin tuolla jäällä. Niin kuin aikaisemminkin sanoin, niin ne pienet asiat ratkaistaan vaihtojen sisällä. Ihan pienet jutut, ne alkavat kasaantumaan isoiksi jutuiksi, kun aletaan pelaamaan joka toinen päivä samaa vastustajaa vastaan, Kankaanperä miettii.

Pienillä jutuilla Kankaanperää viittaa otteluiden voittamisen kannalta elintärkeisiin yksityiskohtiin pelin sisällä. Pienet jutut, jotka voivat tuhota kaiken tai pelastaa kaiken.

− Yksittäiset kaksinkamppailutilanteet, maalinedustilanteet, kiekon voittamiset omista − ne kasaantuvat aina isoiksi jutuiksi. Näin kun jälkeenpäin muistelee, niin menestyvissä joukkueissa nuo asiat hoidetaan parhaiten.

− Joukkuekin arvostaa niitä pieniä juttuja, mitä ei välttämättä näy tulostaululla tai iltapäivälehtien kansissa, mutta joukkue huomaa ne joka kerta, Kankaanperä paaluttaa.

Markus Kankaanperä on tunnettu fyysisyydestään. Samaa odotetaan JYPiä vastaan.
Kuva © Saana Hakala

"Äiti ei varmaan edes uskalla tulla halliin"

HIFK:n runkosarja oli monivivahteinen. Alkukausi oli hankala, eikä voittoja meinannut kertyä. Hankalaan alkukauteen mahtui myös pelitavan opettelua.

Marras-joulukuu oli helsinkiläisiltä vahvaa tekemistä. Voittoja napsui varsinkin kotiotteluista ja runkosarjasijoitus nousi kohisten. Tammikuussa joukkueelle iski pienimuotoinen suvantovaihe, joka kuitenkin kääntyi jälleen pieneen nousukäyrään helmikuuksi.

Vielä runkosarjan lopussa HIFK näytti vaarallisuutensa voittamalla runkosarjan voittajan Oulun Kärpät kahdesti peräkkäin.

− Tulin tammikuun alussa mukaan, niin koko ajan olemme ottaneet askeleita eteenpäin, päästy kehittämään peliä ja päästy oikeisiin asioihin pelin kanssa. Ainakin mitä itse olen huomannut, niin se on ollut koko ajan sellainen juna, joka on jyskyttänyt eteenpäin. Todella hienoa on ollut olla mukana, Kankaanperä toteaa.

− Runkosarja on aina runkosarja. Se ei paljoa auta kevään peleissä, mutta siitä saa aina itseluottamusta ja tietää, että meidän peli toimii. Siellä on ne oikeat asiat, ja nyt aloitamme ihan puhtaalta pöydältä ja pääsemme pelaamaan näitä kunnon pelejä, hän jatkaa.

"Puhumme oikeista ja samoista asioista joukkueen kesken ja se on voimavara"

Voitot Kärpistä olivat tärkeitä HIFK:lle, sillä ne toivat itseluottamusta joukkueen sisälle ja näyttivät, että HIFK:lla on eväät kaataa tässä sarjassa minkä joukkueen tahansa.

− Totta kai se antaa uskoa juurikin siitä pelitavasta. Tuonut tiettyä uskoa ja luottamusta omaan pelaamiseen, että se toimii, Kankaanperä toteaa.

Kankaanperä itse siirtyi HIFK:hon tammikuun alussa Vaasan Sportista. 37-vuotias kokenut puolustaja peräänkuulutti ensimmäisen kotiottelunsa jälkeen, että nousu kahden maalin takaa voittoon oli hyvää oppimisprosessia.

Nyt kun tosipelit alkavat, oppeja voittamisesta ja mitä se vaatii, on kertynyt.

− Siinä on välillä ollut vaikeata, mutta joukkueena olemme löytäneet reseptejä ja opittu yhdessä sitä tekemistä ja tiedämme, mistä puhumme tuolla kopissa. Puhumme oikeista ja samoista asioista joukkueen kesken, ja se on mielestäni voimavara. Pudotuspeleissä pitää nostaa hyviä juttuja ja piilottaa huonoja juttuja, Kankaanperä kertoo.

Kankaanperä on JYPin kasvatteja. Liiga-otteluita hurrikaanipaidassa ehti kertymään 150 kappaletta. JYPistä hän siirtyi HPK:hon, josta matka jatkui Jokereihin.

Vaikka Kankaanperän ura on pitkä ja hän on pelannut viidessä eri seurassa, pelaaminen kasvattiseuraa vastaan sytyttää aina.

− Kyllä tietenkin. Siellä on perhe, äiti ei varmaan edes uskalla halliin tulla, mutta isovanhemmat kaikki ovat siellä. Tuttuja siellä nyt ei enää hirveästi ole, kun siitä on 20 vuotta kun viimeksi siellä olen pelannut.

− Totta kai tuo jotain, mutta tässä vaiheessa joka sarjaan keskittyy tiettyyn vastustajaan ja elää siinä hetkessä, Ei hirveästi kannata ruveta ajattelemaan muita juttuja, hän päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle