FLA - LAK 0.00
CBJ - SJS 0.00
DAL - CAR 0.00
NSH - COL 0.30
TOR - MTL 2.00
PHI - PIT 3.00
EDM - ANA 5.00
VAN - NYI 5.00
WSH - NYR 19.30
CHI - DAL 22.00
DET - SJS 22.00

Hengenluontia ja energian kanavointia – Peliitat Jani Keinäsen komennossa karsintoihin

MESTIS / Haastattelu
Jani Keinäsen tunnisti pelaajaurallaan useimmiten C-kirjaimesta ja kultakypärästä.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Jani Keinänen nousi Peliittojen vastuuvalmentajaksi runkosarjan viime metreillä vallasta syrjäytetyn Santeri Heiskasen tilalle. Keinäsen tavoitteena on kohentaa ilmapiiriä joukkueen sisällä ja pyrkiä saamaan harjoituksissa ollut energia ja into näkymään myös pelisuorituksissa.

Santeri Heiskasen oikeana kätenä apuvalmentajan paikalla työskennelleen Jani Keinäsen pään sisällä myllersi pahemman kerran, kun Heiskanen vapautettiin päävalmentajan tehtävistään vain muutamaa kierrosta ennen runkosarjan loppua. Seura tarjosi vapautunutta vastuuvalmentajan paikkaa Keinäselle.

− Kyllähän se vähän mietitytti. Tunteet oli aika paljon pinnassa, kun aika paljon yhdessä tehtiin Heiskasen kanssa hommia kuitenkin. Päävalmentajaksi olen halunnut, mutta en tietenkään kesken kauden, Keinänen kertaa dramaattisia hetkiä.

Heiskasen potkut eivät johtuneet vain tuloksellisista syistä. Ilmapiiri pukukopissa oli päässyt tulehtumaan. Erinäisiä huhuja kiristyneestä ilmapiiristä velloi pitkin kautta heinolalaiskatsojienkin keskuudessa. Valmennukselle tilanne ei näyttäytynyt yhtä pahana.

− Tuloksellisesti emme onnistuneet. Pelaajat kehittyivät, mutta tulosta emme saaneet aikaan. Ja toisaalta ilmapiiri oli heikohko ja se oli yksi syy. Ei se meille valmennukseen päin ihan hirveästi näkynyt, mutta näin se tuli ilmoituksena meille.

Ensitöikseen tuore päävalmentaja on pyrkinyt omalta osaltaan vapauttamaan tunnelmaa ja ilmapiiriä joukkueessa.

− Aika hankala se on valmentajan pelkästään yrittää ilmapiiriä muuttaa. Se lähtee tuolta pukukopista. Harjoituksissa on nyt ollut pari päivää hyvä rento meininki ja paljon on ollut energiaa. Kunhan se saadaan perjantaina suunnattua oikeisiin asioihin niin uskon, että tulos tulee olemaan hyvä ja peli tulee olemaan hyvä.

Pelitavan muokkaamiseen ei ole jäänyt liikoja aikaa, mutta isoja muutoksia Keinänen ei pyrikään tekemään.

− Koetetaan vähän enemmän kontrolloida kiekkoa, ettei pelata niin voimakkaasti pystyyn. Pyrimme pelaamaan pystyyn, mutta jos ei pystytä, niin koetetaan pitää kiekkoa ja kontrolloida sitä vähäsen. Koetetaan, ettei tulisi pitkiä etäisyyksiä pakkien ja hyökkääjien välillä. Ei oikeastaan ole koetettu muuttaa muuta.

Mestiksen runkosarjan viimeiseksi jäänyt Peliitat aloittaa karsintapelinsä perjantaina Heinolassa JHT:ta vastaan. Valmentajalla on vakaa usko joukkueensa pelitapaan. Aikomus ei ole tanssia vastustajan pillin mukaan.

− Pyritään suuntaamaan se iso energia kentälle, mikä tuossa joukkueessa on, ja että oltaisiin huolellisia sen kiekon kanssa. Kyllä me lähdetään pelaamaan ihan omaa peliä perjantaina. Ei lähdetä menemään vastustajan mukaan. Jos vastustaja aiheuttaa jotain, mitä pitää muuttaa, niin sitten muutetaan.

Peliittoja vastaan asettuva Junkkarit Hockey Team voitti Suomi-sarjan mestaruuden. Joukkue on ollut Keinäsen tarkassa syynissä.

− Katsoin JHT:n kolme viimeistä peliä Huntersia vastaan. Hyvin joukkue tekee viisikkona töitä ja puolustaa oman maalin edustaa tosi tiiviisti. Ne ovat päällimmäisenä mielessä.

JHT:n vaarallisuus Kalajoen kapeassa kaukalossa on myös tiedostettu, mutta kaikki keskittyminen on ladattu vain ja ainoastaan ensimmäiseen kotipeliin perjantaina Heinolassa.

− Tiedetään JHT:n olevan vahva Kalajoella. Siellä on pieni kaukalo ja äänekäs kotiyleisö. Nyt kaikki keskittyminen on suunnattu tähän perjantain kotipeliin. Mietitään sitä Kalajoen peliä sen jälkeen.

Pelaajaurallaan Keinänen ehti nauttia menestyksestä ja kokea myös karsintapelien paineet. Keinänen oli mukana takavuosina LeKiä vastaan kuumassa sarjassa, jossa heinolalaiset passittivat LeKin karsintasarjaan. Mies on ollut ratkaisevassa roolissa myös Peliittoja edeltäneen HeKin säilymisessä karsintasarjan kautta. Omista kokemuksista riittää ammennettavaa joukkueen kokemattomille pelaajille.

− Tietyllä tapaa pitää pystyä nauttimaan, vaikka onkin haastava tilanne. Liialla jännittämisellä pilaa vain oman suorituksen. Rentoutta, ja pelaamisesta pitää pystyä nauttimaan, se on se ohje.

Keinänen sai apuvalmentajan paikalle rinnalleen heinolalaisen pelaajalegenda Marko Nymanin, joka on toiminut aiemmin joukkueenjohtajan virassa.

− Mankka (Marko Nyman) hoitaa puolustuksen peluuttamisen ja on henkisenä tukena ja juttukaverina siinä vierellä.

Kumpikin valmentaja on tehnyt pitkän ja ansiokkaan pelaajauran. Valmentajina kaksikko on vielä varsin kokematon. Seuraavat 4−7 peliä näyttävät, onnistuvatko Keinänen ja Nyman tehtävässään säilyttää Mestis-paikka Heinolassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle