Haastattelussa Bill Barber - legenda Philadelphiasta

NHL / Haastattelu
Bill Barber on palvellut Philadelphia Flyersin organisaatiota menestyksekkäästi jo liki kolmen vuosikymmenen ajan ja aloittaa syksyllä ensimmäisen kokonaisen kautensa joukkueen päävalmentajana. Jatkoajan toimittaja Juha-Pekka Konttinen sai kunnian haastatella tätä legendaa elokuun alussa ja udella hänen mielipiteitään alkavan kauden kynnyksellä.

Bill Barber on aina ollut tunnettu päättäväisyydestä, lojaalisuudesta ja intohimosta jääkiekkoa sekä Philadelphiaa kohtaan. Syksyllä alkava kausi on Barberille jo peräti 29. peräkkäinen Flyersin organisaatiossa, mutta vasta ensimmäinen kokonainen joukkueen päävalmentajana. Barber siirtyi kesken viime kauden päävalmentajaksi, kun entinen päävalmentaja Craig Ramsey erotettiin joulukuussa. Voidaankin sanoa, että Philadelphian fanit saivat lopultakin tahtonsa läpi, sillä Barber on jo monena aiempana vuotena ollut fanien ykkössuosikki päävalmentajaksi. Barber on sekä suorapuheinen että –selkäinen mies, jota pelaajat kuuntelevat ja kunnioittavat. Hän elää pelissä mukana täydellä tunteella, eikä pelkää kertoa suoraan mielipiteitään. Barberin valmentajaura NHL:ssä sai loistavan alun, kun hänet heti ensimmäisellä kaudellaan palkittiin Jack Adams -Trophylla liigan parhaana valmentajana.

Philadelphia on jäädyttänyt Barberin pelinumeron #7, ja hänet on valittu Philadelphian Hockey Fall Of Fameen kuten myös nykyinen toimitusjohtaja ja hänen hyvä ystävänsä Bobby Clarke. Vuonna 1990 hän sai jääkiekkoilun suurimman mahdollisen kunnianosoituksen, kun legendaarinen Hockey Hall of Fame valitsi hänet arvovaltaiseen joukkoonsa. Pelaajaurallaan Barber oli menestyksekkään ja pelätyn Broad Street Bulliesin, ja sen ykkösketjun, vasen laitahyökkääjä. Mieheltä löytyy tältä ajalta myös kaksi Stanley Cup -sormusta.

Seuraavassa Bill Barberin Jatkoajalle antama haastattelu:

Juha-Pekka Konttinen: Viimeisen 29 vuoden ajan olette palvelleet esimerkillisesti Philadelphia Flyersin organisaatiota niin pelaajana, kykyjenetsijänä, apuvalmentajana kuin farmijoukkueen päävalmentajana. Oletteko koskaan vakavasti harkinneet muuttoa toiseen organisaatioon? Mitä mieltä olette nykyisestä Flyersin organisaatiosta ja sen faneista?

Bill Barber: Tunteeni seuraa kohtaan eivät ole muuttuneet vuosien saatossa, joten en ole koskaan harkinnut muuttoa. Mielestäni on kunnia ja ilo edustaa organisaatiota, jolle on tärkeintä luoda ilmapiiri, jossa kaikkien on helppo tehdä töitä. Myös fanit ovat todella tärkeitä Philadelphian organisaatiolle, ja heidän mielipiteitään kuunnellaan ja kunnioitetaan seurajohdon tasolla. Mielestäni kyseessä on kaikin puolin tyylikäs organisaatio, jossa on ollut ilo työskennellä.

JPK: Olette ollut viimeisen neljän vuoden ajan farmijoukkue Phantomsin päävalmentaja, ja tuona aikana olette voittaneet muun muassa Calder Cupin AHL:n parhaimpana joukkueena. Olitteko mielestänne valmis valmentamaan Flyersia jo aiemmin vai oliko tämä neljän vuoden ajanjakso pakollinen askel uranne kannalta?

BB: Aika farmijoukkueen päävalmentajana oli ehdottomasti loistavaa oppia nykyistä toimenkuvaani ajatellen. Uskon että tulevaisuudessa siitä on varsinkin hyötyä, sillä tavoitteenamme on menestyä ja koulutus farmijoukkueen valmentajana oli parasta mahdollista koulutusta sitä varten.

JPK: Onko valmentamisella farmissa ja NHL:ssä mielestänne mitään eroja?

BB: Mielestäni valmennusta NHL:ssä on lähestyttävä eri tavalla, koska nyt minulla on käytössäni organisaation parhaimmat pelaajat. Farmissa valmennuksessani oli nuoria pelaajia, jotka ovat vasta kehittymässä niin henkisesti kuin pelillisestikin. Koska farmissa pelaajat ovat vasta poikasia, niin mielestäni heitä on oikealla tavalla painostettava, ei negatiivisessa mielessä, jotta he kehittyisivät yhä paremmiksi pelaajiksi. NHL:ssä pelaajille voi antaa hieman enemmän vapauksia.

JPK: Miksi "Broad Street Bullies" oli niin menestyksekäs 1970-luvun puolivälissä?

BB: Mielestäni tärkein seikka menestyksessä oli kaikkien pelaajien täydellinen sitoutuminen ja uhrautuminen joukkueen puolesta. Joukkueemme kemia oli loistava, kuten myös valmentaja ja omistaja, joka jatkaa toimintaansa vielä tänäkin päivänä. Kaikki nämä tekijät yhdessä aiheuttivat sen, että jokainen pelaaja joukkueessa oli valmis uhrautumaan joukkueensa puolesta tosipaikan tullen. Kukaan pelaaja ei asettanut omaa etuaan joukkueen edelle, joka oli hyvin tärkeää joukkuehengen ja idean kannalta.

JPK: Mitkä ovat tavoitteenne valmentajana Stanley Cupin voittamisen lisäksi? Onko pelaajaurasta mielestänne hyötyä valmentamisen kannalta?

BB: Mielestäni tärkein tavoite on tietenkin juuri Stanley Cupin voittaminen Philadelphiaan yli 25 vuoden jälkeen. Haluan olla mukana voittamassa Cupia, koska Philadelphian organisaatio ja fanit ansaitsevat sen. Toivon että voimme elää uudelleen 70-luvun kulta-ajan, ja uskon että meillä on täydet mahdollisuudet siihen. Pelaajaurastani on ollut paljon hyötyä valmennuksessa, mutta pelkästään se ei tee hyväksi valmentajaksi. Hyvä valmentaja tarvitsee paljon harjoitusta eri tilanteissa, mutta pohja sille on tavallaan jo luotu pelaajauran aikana.

JPK: Millainen suhde teillä on vanhan ketjukaverinne ja nykyisen toimitusjohtajan Bobby Clarken kanssa? Toimitteko itsenäisesti vai työskentelettekö paljon yhdessä? Onko teillä vaikutusvaltaa myös pelaajasiirroissa?

BB: Työskentelemme tiiviisti yhdessä, ja avoin kommunikaatio on erittäin tärkeää yhteistyön toimivuuden kannalta. Vaikka työskentelemme eri osa-alueilla, niin kummankin osapuolen on tiedettävä tarkalleen mitä tapahtuu. Tiedän asemani organisaatiossa, enkä painosta Clarkea tekemään päätöksiä, jotka eivät kuulu minulle. Kunnioitan hänen päätöksiään ja valmennan hänen valitsemaansa joukkuetta niin hyvin kuin osaan.

JPK: Mitä odotatte tulevalta harjoitusleiriltä? Uskotteko nuorien kavereiden, kuten Jeff Woywitkan tai Bruno St. Jacqueksen haastavan kokeneet konkarit taisteluun pelipaikasta? Onko teillä mielessänne jotain tiettyä pelaajaa, joka voisi vallata paikan vakiokokoonpanosta?

BB: Joukkueen kokoonpanossa on aina tilaa uusille pelaajille. Aina löytyy uusia pelaajia, jotka voivat vallata paikan pelaavasta kokoonpanosta vanhojen konkareiden edestä. Annan tasa-arvoisen tilaisuuden kaikille pelaajille, joten en halua nimetä ketään tiettyä pelaajaa. Odotan innolla harjoitusleirin alkua.

JPK: Kaikki harjoituspelit pelataan Itäisen konferenssin joukkueita vastaan. Mitä odotatte tulevilta harjoituspeleiltä? Mihin asioihin tulette erityisesti kiinnittämään huomiota peleissä?

BB: Tärkeintä on saada pelaajamme pelikuntoon kesän jäljiltä. Testaamme uusia vahvistuksia ja voimme kokeilla myös eritoten nuoria pelaajia tosi paikassa. Kokeilemme myös vanhoja pelaajia esimerkiksi erikoistilanteissa, jotta voimme tarkkailla onko kehitystä tapahtunut näiltä osin. Tulemme kiinnittämään huomiota erityisesti erikoistilannepelaamiseen ja pelaajien testaamiseen tilanteissa, joissa he eivät ole päässet kokeilemaan aiemmin.

JPK: Uskotteko kohun Eric Lindrosin ympärillä vaikuttavan joukkueeseen millään tavalla? Odotatteko nopeaa ratkaisua vai annatteko tilanteen edetä omalla painollaan?

BB: En ajattele asiaan lainkaan. Uskon että pelaajamme tekevät myös samoin, ja keskittyvät omiin tekemisiinsä. Joukkueemme on tältä erää valmis ja erittäin motivoitunut, ja joukkueessa vallitsee erinomainen henki. En siis usko että Lindrosin tilanne vaikuttaa mitenkään joukkueen henkeen tai tilanteeseen. (toim. huom. haastattelu tehty ennen Lindros-kauppaa)

JPK: Mitä mieltä olette kesällä seuraan saapuneista pelaajista? Miten joukkue on muuttunut näiden siirtojen jälkeen? Oletteko tyytyväinen tämänhetkiseen kokoonpanoon? Millä osa-alueilla Jeremy Roenick, Jiri Dopita ja Eric Weinrich vahvistavat eniten joukkuetta?

BB: Joukkueemme identiteetti tietenkin muuttui kauppojen myötä. Teimme suuria muutoksia kokoonpanoon, ja uskomme vahvistaneemme joukkuetta juuri heikkojen osa-alueiden kohdalta. Olen täysin tyytyväinen joukkueen kokoonpanoon tällä hetkellä. Bob Clarke sekä organisaation muu seurajohto ovat tehneet kaiken mahdollisen parantaakseen joukkuetta. Uskon Flyersin olevan paljon lähempänä mestaruutta näiden siirtojen jälkeen. Vahvistusten myötä joukkueen materiaali on huomattavasti leveämpi, ja uskon erityisesti erikoistilannepelaamisen parantuvan kauppojen myötä.

JPK: Valmentajavaihdoksen jälkeen Flyers pelasi erinomaisesti runkosarjan. Pudotuspeleissä Buffalo oli kuitenkin parempi joukkue, ja viimeinen peli oli enemmän tai vähemmän katastrofi Flyersin kannalta. Miksi pudotuspelit päättyivät niin lyhyeen Philadelphiassa ja mitä tästä voidaan oppia?

BB: Mielestäni joukkue taisteli koko vuoden materiaalinsa mukaisesti, ja useat avainpelaajien loukkaantumiset kuormittivat liikaa pelaajia jo runkosarjan aikana. Energiavarastomme yksinkertaisesti tyhjeni pudotuspelien aikana, ja kaiken lisäksi saimme melko vaisun alun sarjalle erinäisistä syistä johtuen. En halua painottaa viimeistä peliä, mutta kyseessä on varmasti erinomainen opetus, jota emme saa unohtaa tulevaisuudessa. Pudotuspelien aikaan useat avainpelaajat olivat joko loukkaantuneita tai keskenkuntoisia, ja monet pelasivat erinäisten vammojen rasittamina. Tällaisessa tilanteessa korttitalo romahtaa usein ennemmin tai myöhemmin, ja valitettavasti tämä tapahtui pudotuspelien viimeisessä ottelussa. Meidän on vain opettava tästä opiksemme ja jatkettava taistelua.

JPK: Useat asiantuntijat ennustavat Philadelphian olevan todellinen cup-kandidaatti ensi kaudella. Myös fanit ovat hyvin luottavaisia joukkueeseen. Mitä mieltä olette joukkueen menestysmahdollisuuksista?

BB: Mielestäni Flyersilla on yhtä hyvät mahdollisuudet Cupin voittamiseen kuin kenellä tahansa joukkueella. Tärkeintä on säilyttää sama yhteishenki ja sitoutuminen joukkueeseen kuin viime vuonna, jolloin kaikki on mahdollista. Lisäksi on koputettava puuta, että pelaajamme säilyisivät terveenä tulevalla kaudella. Uskon siis täysin siihen että pokaali palaa vielä takaisin Philadelphiaan.

JPK: Kiitokset haastattelusta!

» Lähetä palautetta toimitukselle