HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

Divarijyrä Lohtander vaihtoi patjat polvisuojiin – ”En jaksanut lähteä kiertelemään pururatoja”

Suomi-sarja / Haastattelu
Lohtander on ehtinyt kasvattaa jo hyvän pudotuspeliparran.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Moni Mestistä ja alempia divisioonia vuosien varrella seurannut saattaa muistaa maalivahti Tuomas Lohtanderin. Kaikessa hiljaisuudessa Raahe-Kiekon II divisioonajoukkueessa mies on ehtinyt siirtyä maalivahdin tontilta kenttäpelaajaksi.

Kauden 2013-14 päätteeksi Raahe-Kiekko tippui Suomi-sarjasta II divisioonaan. Tuolloin raahelaisten riveissä kiekkoja torjui kolmatta kautta putkeen nykyään 34-vuotias Tuomas Lohtander. Raahelaissyntyinen Lohtander palasi synnyinseuduilleen ja kasvattajaseuraansa torjumaan pelattuaan useamman kauden Mestistä, ja ehtipä hän välissä käydä pelaamassa yhden kauden CHL:ää Amarillo Gorillasin riveissä Pohjois-Amerikassa.

Ranskan pääsarjassakin kaudella 2010-11 yhden puolikkaan kauden torjunut Lohtander ripusteli kuitenkin patjat ja kilven naulakkoon raahelaisten pudottua II divisioonaan. Kiekkoilu-urankin piti olla käytännössä sitä myöden selvä, mutta Lohtanderin tarinan viimeinen luku ei ollutkaan vielä tässä vaiheessa kirjoitettu.

"neljä vuotta ovat menneetkin niin, ettei ole tarvinnut purra tuppea"

− Meillä oli sen viimeisen Suomi-sarjakauden ollut nuori kakkosmaalivahti, joka oli meillä itseasiassa tänäänkin maalissa (Mikko Taari). Päätin tippumisen jälkeen, että minun on aika siirtyä sivuun, koska sieltä on takaa tulossa kova kaveri maaliin, Lohtander taustoittaa.

Lohtander ei kuitenkaan halunnut jäädä sohvaperunaksi kotinsa olohuoneeseen. Jotain liikuntamuotoa olisi tässä vaiheessa kehiteltävä, mutta mies pohti, mikä sellainen voisi olla.

− Idea oli sellainen, että en jaksanut lähteä kiertelemään pururatoja, joten menin treeneihin pelaamaan, jos joukkue vaikka tarvitsisi kenttäpelaajia. Sain sparrailtua muita ja pidin samalla kuntoani yllä. Kausi sitten vain eteni ja eteni, mutta meillä tuntui koko ajan olevan vain kolme kentällistä miehiä, ja olin yksi heistä. Siitä se sitten lähti. Hiljalleen olen kentälläkin päässyt tekemisessä eteenpäin, Lohtander hymyilee.

Kenttäpelaajanakin Lohtander on pärjännyt vähintään kohtalaisesti. II divisioonassa mies on paukutellut yli piste per peli -tahdilla. Kentällä entinen maalivahti on valinnut melko aggressiivisen pelityylin: jakoipa hän esimerkiksi perjantai-iltaisessa MuIK-Raahe-Kiekko-ottelussa yhteen vaihtoon kolme taklausta hyökkäysalueella. Tuumaakaan ei kaverille siis tule Lohtanderilta ilmaiseksi, ja ainakin asenne on tätä myöden kohdillaan.

Entinen maalivahti jakaa kuitenkin pistesaldoistaan kiitosta pääasiassa ketjukavereilleen.

− Tämä on mukavaa puuhaa, ja joskus sattuu pomppimaan. Olen ollut siinä mielessä onnekas, että olen aina päässyt pelaamaan hyviin kenttiin. Siksi varmaan neljä vuotta ovat menneetkin niin, ettei ole tarvinnut purra tuppea, Lohtander kuittaa.

Lohtander tunnetaan paremmin maalivahtina.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

II divisioonan mestari olisi tarvinnut muutaman minuutin lisää

Perjantai-illan MuIK-Raahe-Kiekko-kamppailussa Lohtander ei päässyt tehopisteille. Raahe-Kiekko voitti tällä kaudella II divisioonan vitoslohkon ja lopulta koko lohkon mestaruuden, joka oikeutti mahdollisuuteen karsia Suomi-sarjapaikasta. Raahelaiset saivat heti karsintalohkon alkuun haasteen, sillä he pelasivat avausottelunsa Suomi-sarjan häntäpäässä koko kauden viihtyneen uusikaarlepyyläisen MuIKin kotiluolassa.

Vaikka MuIK oli pääasiassa vastaantulija läpi Suomi-sarjakauden, olivat sarjapykälää korkeammalla kauden pelanneet uusikaarlepyyläiset silti haaste II divisioonassa oman lohkonsa voittaneille raahelaisille.

− Pelin alku oli meille vähän uusi tilanne: ei oikein tiedetty, millainen vastustaja on ja millainen on pelin tempo. Oli vähän haistelua meille se ensimmäinen erä. Harmittavasti pomppi kaverille pari kertaa siinä, ja jouduimme lähtemään erätauolle 2-0-tappioasemassa, Lohtander kertaa.

Raahelaiset päästivät ennen toisen erän puoliväliä MuIKin jo 3-0-johtoon, kun nykyisen uusikaarlepyyläisen jääkiekon sielu André Smulter onnistui maalinteossa. Pelaajana, päävalmentajana ja toimistolla seuran lukuun toimiva Smulter oli asialla myös kolmannessa erässä, kun uusikaarlepyyläiset siirtyivät 4-2-johtoon.

MuIKilla oli hitusen onneakin, sillä raahelaisten avausmaalin nähtyä päivänvalon Ville Kuorilehdon lavasta, siirtyi ottelun hallinta hiljalleen vierailijoille. Päätöserässä II divisioonan mestari olikin jo melko selkeästi kuskin paikalla. MuIK voitti ottelun lopulta lukemin 4-3, mutta mikäli kellossa olisi ollut muutama minuutti lisää, olisivat raahelaiset voineet hyvinkin naarata pisteitä mukaan Suomi-sarjajoukkueen kotiluolasta.

"aina soittelemme ja vaihtelemme juoruja pesäpallon tiimoilta"

− Pelin edetessä ote siirtyi meille, olen sitä mieltä. Tiukoissa peleissä pienet virheet merkitsevät, ja nyt tämä kääntyi sitten näin päin. Teimme pari pientä virhettä, joista kaveri sai tehtyä pari maalia lisää. Lopussa emme sitten saaneet tasoitusta aikaiseksi. Vähän onnikin pelasti MuIKin tällä kertaa, Lohtander näkee.

II divisioonasta tulleilla raahelaisilla oli totuttelemista Suomi-sarjavauhtiin etenkin ottelun alussa. Aikaa leipomiseen ei ollut samalla tavalla kuin aiemmin kaudella.

− Ensimmäisessä erässä huomasi, että aika on kortilla kiekon kanssa. Kaveri tuli kyllä kovasti päälle. Kyllä temmossa oli ihan selkeä ero II divisioonaan. Luistelussa olimme mielestäni pelin edetessä edellä.

Karsintasarja pelataan kaksinkertaisena sarjana kolmen joukkueen kesken, ja voittaja pelaa ensi kaudella Suomi-sarjassa. Muiden on tyytyminen ensi kaudella II divisioonaan. Suomi-sarjasta tulleen MuIKin ja II divisioonan vitoslohkon mestarin Raahe-Kiekon lisäksi kolmantena tässä karsintalohkossa pelaa II divisioonan neloslohkon mestari Lapinlahden Luistin -89.

Karsintalohkossa raahelaisten tavoite on luonnollisesti Suomi-sarjapaikka. Seura haluaa palata sarjaporrasta korkeammalle nyt neljän vuoden tauon jälkeen. Ehkä nousujuhlien jälkeen Lohtanderkin ehtii kesälaitumille pelailemaan toista perinteistä suomalaislajia pesäpallossa SM-hopeaa Pattijoen Urheilijoiden riveissä voittaneen veljensä Teemu Lohtanderin kanssa.

− Aika vähän me nykyään enää pesistä pelaamme. Kyllä me silti aina soittelemme ja vaihtelemme juoruja pesäpallon tiimoilta, Lohtander naurahtaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle