Antti Niemi suhtautuu positiivisella mielellä siirtohulinaan − “Asiat voisivat olla paljon huonomminkin”

NHL / Haastattelu
Montreal Canadiens on jo Antti Niemen kolmas seura kuluvalla kaudella.
Kuva © Getty Images
Antti Niemen kuluva kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Kesällä Starsista Penguinsiin siirtynyt Niemi on pelannut tällä kaudella seitsemän ottelua kolmessa eri NHL-joukkueessa. Pittsburgh Penguins, Florida Panthers ja nyt Montreal Canadiens. Millä tavalla 430 NHL-ottelun veteraani suhtautuu kuluvan kauden siirtohulinaan? Jatkoaika tapasi Niemen Montrealissa.

MONTREAL, QUEBEC - Montreal Canadiens on juuri päättänyt viiden ottelun tappioputken kotonaan Buffalo Sabresia vastaan ja reilut kolmea viikkoa sivussa ollut tähtimaalivahti Carey Price on kirjauttanut itselleen uransa 40 nollapelin.

Runsaslukuinen montrealilaismedia piirittää Pricen, eikä salamavalojen välke ota loppuakseen. Pukukopin toisessa reunassa istuskelee rauhassa suomalaismaalivahti Antti Niemi, 430 NHL-ottelun veteraani.

34-vuotias Niemi on ollut Canadiensin mukana nyt noin viikon verran, suurin osa paikallisista toimittajista pohtii vieläkin missä on joukkueen kakkosmaalivahtina pitkään toiminut Charlie Lindgren.

Niemen siirtoa Canadiensiin ei voida pitää ihan täytenä yllätyksenä. Organisaatiossa on Niemelle tuttuja kasvoja jo vuosien takaa. Canadiens-GM Marc Bergevin ja maalivahtivalmentaja Stéphane Waite työskentelivät molemmat Chicago Blackhawksin organisaatiossa, kun Niemi ja kumppanit juhlivat Stanley Cupin voittoa. 

Pohjimmiltaan NHL on bisnestä, jossa yksittäiset pelaajat toimivat managereiden ja omistajien pelinappuloina.

Niemi on saanut kokea siirtolistan karuuden tällä kaudella jo useamman kerran. Kanssapelaajien loukkaantumisilla on iso merkitys sille, miltä tietyn päivän siirtolista näyttää. Niemen mukaan pelaajan tietoisuus omasta tulevaisuudestaan vaihtelee aika lailla. 

− Se riippuu ihan tilanteesta. Joskus on enemmän tietoa siitä onko edessä siirtolistalle joutuminen, mutta aika usein pelaaja elää aika pimennossa näistä jutuista. Monet joukkueet kärsivät loukkaantumisista ja saattavat tarvita pelaajia ihan muutamaa peliä varten. Sen voin sanoa, että esimerkiksi Floridan-reissun pituudesta oli jo vahvat epäilyt sinne lähdettäessä. 

− Tässä on tällä kaudella itsekin oppinut, että kaikki voi muuttua aika nopeasti. Seuroilla on parempi käsitys siitä, kuinka pitkään tietyt pelaajat ovat sivussa, mutta ei ne niitä suunnitelmia meille muille kerro. 

Pittsburgh Penguinsissa Niemi pääsi seuramaan läheltä toisen Stanley Cup -voittajan, Matt Murrayn työskentelyä. Florida Panthersissa samassa kopissa oli vajaan 1000 NHL-ottelun veteraani Roberto Luongo.

Canadiensissa vieressä istuu ehkä koko liigan paras maalivahti, Carey Price. Niemen mukaan huippumaalivahtien kanssa työskentely antaa kokemuksia, jotka helpottavat myös oman pelaamisen kanssa. 

"Pohjimmiltaan NHL on bisnestä, jossa yksittäiset pelaajat toimivat managereiden ja omistajien pelinappuloina"

− On ollut siistiä päästä seuramaan vierestä maailmanhuippujen toimintaa. Kaikilla huippumaalivahdeilla on omia erikoisuuksiaan ja on mielenkiintoista päästä näkemään, miten he toimivat harjoituksissa ja peleissä. 

Viime kaudella yhteensä 37 Dallas Starsin paidassa pelannut Niemi ei ole tällä kaudella saanut vastuuta samaan malliin, mutta vantaalainen näkee tulevaisuuden kirkkaampana. 

− Kroppa on hyvässä kunnossa ja aina kun saa pelattua edes vähän paremman pelin, niin se helpottaa itseluottamusta ja antaa paremman fiiliksen. Pitää yrittää ajatella niin, että tätä tapahtuu muillekin ja oppia käsittelemään tällaiset tilanteet ei liian negatiivisesti. 

− Isossa kuvassa nämä on hienoja elämyksiä, pääsee pelaamaan hienoissa ja menestyksekkäissä seuroissa. Jos suhtautuisi asioihin eri tavalla, niin voisi olla henkisesti aika raskasta. Itse olin onnistunut säilyttämään positiivisen fiiliksen ja motivaatiota löytyy.  

Positiivisella mielellä eteenpäin 

Niemi on tehnyt pitkän ja menestyksekkään NHL-uran, vaikka maalivahtia ei koskaan varattukkaan taalakaukaloihin. Keväällä 2010 Blackhawksin kanssa Stanley Cupin voittanut Niemi taisteli itsensä NHL-kaukaloihin AHL:n kautta. 

Blackhawksista Niemen NHL-ura jatkui länsirannikolle, San Jose Sharksiin, jossa suomalainen pelasi viiden kauden ajan. Tämän jälkeen vuorossa oli siirto Starsiin, jossa Niemi jakoi torjuntavastuun toisen suomalaismaalivahdin, Kari Lehtosen, kanssa. 

Sivusta katsottuna Niemen kuluva kausi on ollut varsin negatiivinen, eikä tilanne ole helpottunut joukkueiden vaihtojen kanssa. Niemi katsoo itse tilannetta kuitenkin erilaisesta näkökulmasta. 

− Jos sitä haluaa vielä pelata, niin turha sitä on lähteä miettimään muuta. Miksi ei yrittäisi suhtautua kaikkeen positiivisesti? 

Price on Montrealissa Kanadan pääministeriä Justin Trudeautakin suositumpi hahmo, eikä häntä syrjäytetä ykkösmaalivahdin paikalta ilman loukkaantumisia. Kaikki ovat kuitenkin tietoisia Pricen terveysongelmista, eikä päävalmentaja Claude Julien varmasti halua ottaa turhia riskejä ylipeluuttamisen suhteen. 

Tässä on Niemen paikka vakuuttaa valmennusjohto ja pelata mukava määrä otteluita Canadiensin paidassa. Jokainen yksittäinen ottelu voi vaikuttaa positiivisesti ensi kauden sopimustilanteeseen. Niemi on osoittanut taistelijanluonteensa jo aikaisemmin, sen puutteesta ei ole pelkoa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle