Anthony Mantha: "Isoisäni tietää miten tätä peliä pelataan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Anthony Mantha onnistui turnauksen avauspelissä.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com
Kanada voitti nuorten maailmanmestaruuskisojen avausottelussa Saksan maalein 7-2. Kanadan kirkkaimman tähtisikermän takaa nousi yllätysonnistuja, kun joukkueen ykköstähdeksi valittu Anthony Mantha teki ensimmäisessä alle 20-vuotiaiden MM-ottelussaan hattutempun.

Mantha on luontainen maalintekijä jääkiekkosuvusta. Miehen isoisä André Pronovost pääsi nostelemaan Stanley Cupia neljänä peräkkäisenä keväänä 1950-luvun lopulla.

- Kyllä, isoisäni on pelannut NHL:ssä, ja hän todella tietää, miten tätä peliä pelataan. Hän neuvoi minulle kolme avaintekijää menestykseen. Ne ovat meidän kahden välinen salaisuus, mutta yksi niistä on kova työ, Mantha paljasti.

- Hän ei valitettavasti päässyt paikan päälle tänne, emmekä ehtineet juuri jutella hänen kanssaan ennen turnausta, joten viime hetken vinkit jäivät tällä kertaa saamatta.

Manthan läheisiä on kuitenkin mukana Ruotsiin saapuneessa, Malmön Isstadionin valloittaneessa suurilukuisessa kanadalaisten joukossa.

- Onneksi muu perheeni saapui tänne eilen. Se oli paras mahdollinen joululahja. Jääkiekkojoulun viettäminen on mahtavaa, mutta keskityn nyt tähän turnaukseen. Tulimme tänne voittamaan.

Mantha on on tehnyt tällä kaudella Quebecin junioriliigassa QMJHL:ssä 73 pistettä 32 otteluun. Hirmutehotkaan eivät riittäneet vakuuttamaan miestä itseään siitä, että hänelle on paikka Kanadan kovassa joukkueessa.

- Toisen hyvän lahjan sain kaksi päivää sitten, kun sain tietää selvinneeni lopulliseen joukkueeseen. Pelkäsin todella asemani puolesta ja tiesin, että harjoituspeleissä on onnistuttava. Kaikille ei ollut paikkaa, joten minun oli taisteltava. Tässä minä nyt olen, joten onnistuin, hymyili Mantha.

Maalinteon jalo taito

- Maalinteko on oikeasti aika yksinkertaista. Se vaatii sitä, että laukoo kiekkoa kohti maalia. Moni ei yritä, eivätkä he voi silloin onnistuakaan. Myös itseluottamus on tärkeää. Minun varmuuteni kasvoi kesän aikana, kun olin NHL:n kehitysleirillä. Siellä minusta tuli henkisesti vahvempi pelaaja.

- Esimerkiksi tänään minusta tuntui siltä, että tarvitsen hyvän pelin. Uskoisin, että valmennusjohto vakuuttui tästä hattutempusta, ja pelasin mielestäni upean pelin tänään. Se ei kuitenkaan riitä, koska huomenna on uusi päivä, ja jatkossa minun täytyy tehdä töitä entistä lujemmin.

Ennakkosuosikit eivät lepsuilleet

Viime vuoden turnauksessa Kanada hyytyi neljänneksi. Turnauksen jälkeen huhuttiin, että joukkueen yhteishenki oli huono. Mantha kuitenkin kehuu tämänvuotista ryhmää.

- On hienoa olla täällä jätkien kanssa. Meillä on loistava ryhmähenki. Työskentelemme joka päivä kovasti: tänään olimme hyviä, ja huomenna parempia.

- Tämän illan pelissä vastustajamme Saksa sai ensimmäisen maalin, mutta taistelimme rinnelle ja ohi. Ensimmäisessä pelissä on enemmän paineita, joten oli tämä oli äärettömän tärkeä voitto, päätti Mantha.

» Lähetä palautetta toimitukselle