Euroopan mestarin titteli tarjolla Oulussa

CHL, LIIGA / Ennakko
Joukkueet kohtasivat kiivaissa kamppailuissa viime kauden välierissä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tiistai-iltana Kärpät ja Frölunda ottavat mittaa toisistaan täpötäyden Raksilan edessä. Pitkä CHL-kausi on taivallettu ja vain loppuhuipennusta vaille valmis. Illan päätteeksi toinen joukkueista julistetaan CHL:n mestariksi.

Champions Hockey League on edennyt aina finaaliin asti. 48:sta joukkueesta jäljellä on enää kaksi parasta. Kotijoukkue Kärpät eteni finaaliin kukistettuaan Rauman Lukon välierissä yhteismaalein 5-4, kun taas Frölunda oli Davosta etevämpi luvuin 6-1.

Finaalijoukkueet kohtasivat toisensa jo viime kauden välierissä Frölundan viedessä tuolloin voiton toisen osaottelun jatkoajalla. Finaaleissa Frölundakin oli lopulta aseeton Luleån viedessä mestaruuden. Molemmilla joukkueilla on siis varmasti nälkää parantaa sijoitustaan viime kaudelta.

Joukkueina ja organisaatioina Kärpät ja Frölunda jakavat keskenään useita yhtäläisyyksiä. Kiekollinen peli on pääroolissa molemmissa joukkueissa, tosin Frölundan peliä voidaan pitää hieman hyökkäysvoittoisempana oululaisten vastaavaan verrattuna. Tällä kaudella Frölunda onkin tehnyt selvästi eniten maaleja koko SHL:ssä.

Tämä ei kuitenkaan vie mitään pois Frölundan puolustukselta, joukkue on nimittäin myös päästänyt toiseksi vähiten maaleja Ruotsin sarjassa. Tästä voi paljolti kiittää myös maalillaan läpi kauden loistanutta Lars Johanssonia.

Lauri Marjamäen valmentama Kärpät on tullut tunnetuksi juurikin tiiviistä ja nöyrästä viisikkopuolustamisesta. Hyökkäysvoimaakin toki löytyy runsaasti, mutta peli perustuu silti enemmän oman maalin varjelemiseen.

Viime vuosina Frölunda on esiintynyt SHL:n runkosarjassa vakuuttavasti, mutta kevään pudotuspeleissä tulos on jäänyt laihaksi. Tämä kausi ei tähän asti ole ollut poikkeus. Frölunda aloitti todella väkevästi ja on pysynyt sarjakärjessä lähes koko kauden ajan. Viime aikoina peli on kuitenkin yskinyt ja edellisestä seitsemästä pelistä viisi on ollut tappiollisia. Samalla Skellefteå on varastanut itselleen SHL:n kärkipaikan.

Myös Kärpät on ollut läpi kauden kotoisen Liigan sarjataulukon kärkikahinoissa mukana. Viime kausista poiketen tosin tänä vuonna runkosarjan voitto ei ole mikään itsestänselvyys. Samanlaista lentokeliä oululaisjoukkue ei ole onnistunut saavuttamaan. Silti peli on ollut tasaisen varmaa ja kehittynyt koko ajan kevättä kohti. Silti Kärpilläkin on yhä vaikeuksia tasaisten suoritusten kanssa.

Liikaa oletuksia ei kuitenkaan saa tehdä kummankaan joukkueen viimeaikaisten otteiden perusteella. Kuten molemmat valmentajat ja useat pelaajat ovat painottaneet, on kyse aivan eri sarjasta. Vastakkain ovat kuitenkin kaksi Euroopan parhaimmista joukkueista ja tarjolla Euroopan mestaruus. On varmaa, että jokainen pelaaja jättää kaukaloon kaikkensa.

Illan kamppailusta on odotettavissa kiihkeää ja vauhdikasta peliä, kuten finaalille kuuluukin. Frölunda tulee luultavasti olemaan aktiivisempi osapuoli etenkin alussa, kun taas Kärpät pyrkii tiiviin puolustuksen kautta rokottamaan ruotsalaisten virheistä. Oululaisten mestaruustoiveet ovat myös paljolti kiinni viime aikoina epätasaisesti esiintyneen Sami Aittokallion torjuntatyöstä, sillä Frölundaa tulivoimaisempaa joukkuetta ei ole vielä tänä kautena tullut vastaan.

Parhaimmillaan pelissä nähdään viime vuoden tapaan kahden nopeasti ylöspäin pelaavan joukkueen rehti mittely. Vuoden takainen kohtaaminen välierissä Oulussa olikin monen kärppäkannattajan mielestä kauden parasta ja viihdyttävintä kiekoa. Oululaisten etu on myös kotiyleisön tuki: Raksilan halli on ollut loppuunmyyty mestaruuskamppailuun jo hyvän aikaa.

Tätä lähemmäs huippukiekkoa Euroopassa ei tähän aikaan vuodesta pääse.

Seuraa Heitä

Sami Aittokallio #88 | Ässät

Maalivahti

CHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksikin ehdolla oleva kärppävahti on ollut yksi suurimmista syistä oululaisten CHL-menestykseen. Tilastot ovat jäätävät: torjuntaprosentti 95.45 ja päästettyjen maalien keskiarvo tasan 1. Etenkin alkukaudesta Aittokallio herätti paljon huomiota nollapeliputkellaan.

Ryan Lasch #19 |

Laitahyökkääjä

Suomalaisille tuttu väkkärä on suorastaan dominoinut tällä kaudella niin CHL:ssä kuin SHL:ssäkin. Itseoikeutettu kärkinimi molempien sarjojen pistepörssissä. Aittokallion tapaan ehdolla CHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle