Voittaako Halak tällä kertaa Pricen?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Halak ei ollut ensimmäisessä finaalissa varmimmassa vireessään.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kaudella 2009-10 Jaroslav Halak ja Carey Price kamppailivat tasaväkisesti Montreal Canadiensin ykkösmaalivahdin paikasta. Halak oli kaksikosta edellä, mutta seura luotti kuitenkin ykkösvaraukseensa Priceen. Nyt kaksikko on vastakkain World Cupin finaaleissa.

World Cupin finaalissa nähdään tolppien välissä mielenkiintoinen taistelupari. Montreal Canadiensissa seitsemän kautta sitten peliajasta kamppailleet Jaroslav Halak ja Carey Price taistelevat nyt World Cupin voitosta. Jatkoaika poimi kaksikon pelistä seurattavia asioita.

Jaroslav Halak − Eurooppa

Slovakkimaalivahti on World Cupin suurimpia onnistujia. Ilman Halakin ilmiömäistä torjuntavirettä Euroopan taival finaaleihin olisi ollut kaksin verroin raskaampi. Halakilla ei myöskään ole edessään Kanadan tai Ruotsin veroista puolustusta, vaikka Euroopan joukkue onkin viisikkona mallikkaasti puolustanut.

Ensimmäisessä finaalissa Halakilla ei kuitenkaan ollut paras päivänsä. Kanadan maaleille slovakialainen ei mitään mahtanut, mutta Halak pomputteli kiekkoja huomattavasti enemmän kuin aiemmissa otteluissa.

Halakilla ei ole mainittavasti kokemusta ratkaisupeleistä, mikä saattaa näkyä hermostuneisuutena. Slovakkivahti on edustanut kotimaataan olympialaisissa ja pelannut NHL:n pudotuspeleissä konferenssifinaaleissa, mutta tästäkin on yli kuusi vuotta aikaa.

Toisessa finaalissa Halakin paineensietokyky laitetaan todelliseen testiin. Eurooppa on pakkovoiton edessä, ja silloin kaivataan maalivahdilta henkeäsalpaavaa venymistä. Alkusarjassa Halak todisti kykynsä, mutta ovatko finaalien paineet ja Kanadan hyökkäyskalusto liikaa?

Price on pelannut maalillaan varmasti, mutta päässyt myös virkaveljeään helpommalla.
Price on pelannut maalillaan varmasti, mutta päässyt myös virkaveljeään helpommalla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Carey Price − Kanada

Kanadan maalilla torjuva Price on kenties maailman paras omalla pelipaikallaan. Edellisen NHL-kauden mentyä loukkaantumisen takia pipariksi on Canadiens-vahdilla näyttöhalut korkealla. Toisaalta pelituntuma ei ole parhaimmillaan.

Maajoukkueessa Price torjui vaahteralehdet olympiakultaan 2014 ilmiömäisillä tilastoilla. Viidessä ottelussa Price pelasi kaksi nollapeliä − välierä ja finaali − ja päästi vain kolme maalia. Torjuntaprosentti oli huikea 97.2.

World Cupissa Price on pelannut yhtä lukuun ottamatta kaikki Kanadan ottelut. Kanada on pelannut joukkueena niin vakuuttavasti, että maalivahtiakaan ei ole toistaiseksi kunnolla hätyytelty. Ainoastaan välieräottelussa Venäjää vastaan Kanada on ollut tappiolla. Tuolloin Price päästi selkänsä taakse kolme kiekkoa, joka on turnauksen suurin Kanadaa vastaan tehty maalimäärä.

Price on siis tietyllä tavalla katsomaton kortti. Ensimmäisessä finaalissa Eurooppa sai laukauksia maalia kohti ja hässäkkää maalin eteen, mutta Kanada-puolustus siivosi irtokiekot osin tuurillakin. Euroopan hyökkääjät tietävät, kuinka loistavasta maalivahdista on kyse ja yrittävät kaikin keinoin vaikeuttaa Pricen torjumista.

Yltääkö Price edelleen rutiininomaiseen voittoon vai saavatko eurooppalaiset horjutettua Kanadan muuria?

» Lähetä palautetta toimitukselle