Vetovinkit: Tulikuuma tutkapari ja vierasjoukkueet vievät huomion perjantaina

LIIGA / Artikkeli
Lukko pelaa vieraskiertueensa toisen ottelun.
Kuva © Jarno Hietanen
Perjantaina TPS hakee paluuta liigan piikkipaikalle. Lukko ja HPK puolestaan haluavat kohentaa asetelmiaan heikon alkukauden jälkeen.

TPS ML, 2,00

TPS on kuulunut alkukauden vakuuttavimpiin joukkueisiin. Erityisesti kyky voittaa tiukkoja otteluita vaikeidenkin vaiheiden jälkeen on vakuuttanut monet. Voittojen takuuaseena on ollut tuhoisa hyökkäyspelaaminen, Kaapo Kakon ja Ilari Filppulan muodostama tutkapari keihäänkärkenään.

Kaksikon hiljentäminen onkin tuottanut valtavia vaikeuksia kaikille turkulaisten vastustajille. Samaa voidaan povata myös illan kotijoukkueelle JYPille, jolla on ollut suuria ongelmia oman puolustuspelinsä kanssa. Ongelmat eivät ole rajoittuneet vain omaan päähän, vaan puolustuspäässä on usein kärsitty heikosta puolustamisesta muilla kentän osa-alueilla.

JYPin karvauspelaaminen ei ole ollut ehjää, sillä viisikko on repeillyt pahemman kerran. Näistä tiloista juuri TPS elää. Myös useasti nähdyt puolustusalueen merkkausvirheet sopisivat hyvin vieraiden pirtaan.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet runsaasti maalin pelejä, sillä pelkästään jatkoaikaotteluita JYPillä on viidessä pelissä kaksi ja TPS:llä kuudessa kolme. Myös TPS:n altavastaajakerroin varsinaisen peliajan voittoon kuulostaa houkuttavalta, mutta tasaisten otteluiden vuoksi jatkoajan mahdollisuus on korkea.

HPK, 2,60

HPK:n otteluohjelma on ollut varsin haasteellinen, sillä viiden ensimmäisen ottelun aikana vastaan on asettunut kaikki viime kauden välieräjoukkueet. Tässä vaiheessa kuuden pisteen saalis on siihen faktaan verrattuna tulos, jota ei täysin voi tuomita.

Vahvuudet esimerkiksi karvauspelaamisessa ovat tulleet esille, ja tämä onkin yksi osa-alue, jolla Jukurit on ehdottomasti haavoitettavissa. Jukurien otteissa on ollut syksyn aikana pientä ylisuorittamista, joka tulee tasaantumaan jossain vaiheessa kautta. Esimerkiksi sarjan kolmanneksi paras viisi vastaan viisi-laukaisuprosentti 13,4 puoltaa sitä, että maalintekovaikeudet alkavat jossain vaiheessa.

HPK:n puolella kaiku askelten on ollut varsin erilainen, sillä hämeenlinnalaisten laukaisuprosentti tasakentällisin on liigan huonoin: 3,1. Tappioista huolimatta maaliodottamat ovat olleet varsin kilpailukykyisiä vastustajaan nähden, mikä kertoo siitä, että ketsuppipullo odottaa aukeamistaan.

Tässä kohtaa katseet kohdistuvat esimerkiksi ykkösketjuun, jonka tulos on ollut odotusarvoihin verrattuna varsin heikko. Otto Paajasen johtamalta vitjalta voidaan odottaa vielä enemmän, eikä Philipp Cornet'n herääminen olisi pahasta.

Lukko 2,35

Lukko haki keskiviikkona Tampereelta helpottavan kauden avausvoiton. Voittoa oli ehditty odottaa jo hyvä tovi, kun varsinkin maalinteko oli tuottanut suuria ongelmia. Tähän Tampereella tulikin aimo annos parannusta.

Nimivahvassa Lukon hyökkäyksessä riittää ammennettavaa potentiaalia, sillä viisi vastaan viisi-pelissä laukaisuprosentti on sarjan toiseksi huonoin. Tämän osa-alueen voikin odottaa kohenevan, kun esimerkiksi kärkiketjut Justin Danforthin ja Arttu Ilomäen johdolla ovat löytäneet tehokkuutensa.

Sport on onnistunut pelaamaan tiukempia pelejä kotonaan, mutta voittoja on vain yksi. Uuden valmentajan tuomat muutokset hakevat vielä muotoaan. Lukkoa vastaan testiin asettuukin puolustamisen kaksivaiheisuuden onnistuminen ja tilanteiden tunnistaminen, milloin karvata ja milloin ohjata hyökkäyksiä ahtaisiin tiloihin. Tämän ylle Sportin kohdalla voi iskeä kysymysmerkin.

Lukon avauspelaaminen on toki hieman vaikeroinut, mutta liigadebytantit toivat siihenkin osa-alueeseen raikkautta. Jos Lukko onnistuu nappaamaan pelin virtauksen haltuunsa, vaasalaisten iltapuhteesta tulee liian haastava.

» Lähetä palautetta toimitukselle