Vetovinkit: Tampereella availlaan solmuja

LIIGA / Artikkeli
Joko Lukko löytää maalijyvän myös tasakentällisin?
Kuva © Teemu Grönroos
Keskiviikkoiltana tirkistellään, josko Tappara ja Lukko olisivat saaneet pelinsä jo parempiin uomiin. Lukon vaatimattomaan 0,7 prosentin viimeistelytehokkuuteen tasakentällisin odotetaan jo parannusta.

Tappara – Lukko, Lukko ja alle 5,5 6,00

Vielä yksi erä ei tee ihmeitä. Vaikka Tappara latoi edellisessä ottelussaan Pelicansia vastaan päätöserässä peräti neljä maalia lahtelaisten verkkoon, on viime vuosien dynastian Tapparan peli ollut alkukauden melkoisen sekaisin.

Tamperelaisilla on koko Liigan onnettomin ylivoima ja se on ollut tasakentällisin purjeessa keskimäärin jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Sen yhdeksän tasakentällisin viimeistelemää osumaa ovat jopa hienoista ylisuorittamista suhteessa laukaisumääriin. Sen selittää toki se, että neljä niistä tuli Pelicansia vastaan yhdessä erässä.

Tapparan tekeminen on siis kokonaisuutta tarkastellen sekaisin kuin seinäkello. Kukapa olisi uskonut ennen kauden alkua, että esimerkiksi KooKoo pyörittelee tamperelaiset nurin lukemin 8-3?

Solmussa on ollut myös Lukon peli. Tapparasta poiketen raumalaisten peli on kaatunut lähinnä hyökkäyspään tehottomuuteen tasakentällisin. Lukon pelit ovat kauden aikana olleet laukaisuhallinnaltaan tasapainoisia, mutta kanaalin varrella ei ole oivallettu, miten viimeistely onnistuisi viidellä viittä vastaan.

Kauden ensimmäisen neljän pelin aikana Lukko on onnistunut tasakentällisin suoritetuilla 137 laukauksella viimeistelemään yhden (1) osuman. Tasakentällisin Lukko on siis alkukauden aikana viimeistellyt liki maagisella 0,7 prosentin tehokkuudella. Se on hivenen alakanttiin mille tahansa joukkueelle. Jos oikein tarkkoja halutaan olla, niin tämäkin osuma tuli omanlaisessaan erikoistilanteessa: tasavajaalla. Viidellä viittä vastaan Lukko ei ole siis osunut kertaakaan.

Erikoistilanteissa Lukko on kyllä suoriutunut kohtalaisesti. Sen alivoima on toiminut noin 80 prosentin tehokkuudella ja ylivoimakin on osunut joka neljännellä yrittämällä. Ylivoimatilaisuuksia Tapparan Liigan huonoimman alivoiman ei suo antaa raumalaisille. Tamperelaisten verkko on soinut yli puolella alivoimakerroista.

Kaksi umpisolmua, mutta avautuuko kumpikaan? Lukko ei tarvitse välttämättä kuin ripauksen onnea, niin ketsuppipullo saattaa paukahtaa auki hyökkäyspäässä. Tapparan pelilliset ongelmat ovat sen sijaan syvemmällä ja kokonaisvaltaisesti muillakin osa-alueilla kuin hyökkäyksessä.

Kummankin joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut tukkoista, joten maalimäärä tuskin nousee kovinkaan isoksi tässä keskiviikkoillan kohtaamisessa. Jos Lukko saa hyökkäyspelinsä auki, niin vierasvoitto Tapparasta ei ole mikään mahdottomuus. Siihen nähden alle 5,5 ja Lukon voitto yhdistelmänä vaikuttaa erittäin maukkaalta kokeilulta.

HIFK – KooKoo, ensimmäinen erä HIFK 2,03

HIFK:n peli on alkukauden ajan ollut varsin erilaista, mitä helsinkiläisiltä on totuttu viimeisten vuosien aikana näkemään. Hyökkäys on ollut liikkuvaa ja nopeatempoista, ei kankeahkoa, kuten se on viimeiset vuodet ollut.

Ensimmäisissä erissä helsinkiläisnippu on ollut varsin vahva. Kolmen edellisen ottelun ensimmäisissä erissä HIFK on voittanut kerran, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kerran. Kolmen edellisen pelin ensimmäisten erien maaliero on 5-2 helsinkiläisten suuntaan. Vaikka avauserät eivät ole kääntyneet järin isolla prosentilla HIFK:n hyväksi, on se kuitenkin usein ollut hallitseva osapuoli.

Viimeisten kolmen ottelun aikana HIFK on laukonut avauserässä 53 kertaa vastustajien 34 kertaa vastaan. Keskimäärin HIFK on siis voittanut avauserän laukaukset noin kuudella kudilla. Tämä nostaa luonnollisesti helsinkiläismaalin todennäköisyyttä ja samalla avauserän voittotodennäköisyyttä.

Vieraileva KooKoo on kunnostautunut alkukauden aikana maalitalkoissa. Kouvolalaiset ovat urakoineet sarjassa eniten maaleja, mutta ovat päästäneet niitä myös selkeästi eniten. KooKoon peleissä on tähän mennessä viimeistelty lähes yhdeksän maalia ottelua kohden.

Vierasotteluissa kouvolalaisten avauserät eivät ole kuitenkaan olleet mitenkään riemukkaita. Se on hävinnyt vieraissa pelatut kaksi avauserää yhteismaalein 3-0. KooKoo aloitti melko tasaisissa merkeissä Lappeenrannassa SaiPaa vastaan, mutta TPS vei kouvolalaisia kuin litran mittaa ensimmäisellä kaksikymppisellä viime viikon torstaina.

On todennäköistä, että HIFK:n pirteä hyökkäyspelaaminen tuottaa tulosta heti alussa KooKoota vastaan keskiviikkoiltana. Kouvolalaisten puolustuspelaaminen ei ole ollut mairittelevaa alkukaudesta, josta kertoo esimerkiksi runsas määrä päästettyjä maaleja. HIFK pystyy hyödyntämään KooKoon tarjoilemat mahdollisuudet etenkin, jos sille suodaan ylivoimaa.

HIFK:n avauserän voitto on kokeilemisen arvoinen kohde.

» Lähetä palautetta toimitukselle