Venäjän kiekkokulisseissa kuohuu - kieltäytymisistä apua joukkueelle?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Naapurimaamme kiekkomenestys on ollut viime vuosien arvoturnauksissa vaihtelevaa ja toimijat ovat vaihtuneet. Sama on toistunut myös kuluvana kautena, ja monet ovat povanneet tämän lässäyttävän venäläismahdollisuudet MM-turnauksessa.

Totuus voi kuitenkin olla toinenkin, sillä Venäjän ongelma on usein ollut yhteenhitsautumisen puute ja liiallinen yksilöpelaamisen korostuminen. Tänä vuonna -kun erilaisia poisjääntejä MM-ryhmästä on normaaliakin enemmän- saattaa joukkue olla yhtenäisempi kuin vuosiin. Venäjän kiistelty päävalmentaja Vladimir Krikunov johdatti joukkonsa euroturnausten melko selkeään voittoon, ja näissä turnauksissa pelannut joukkue on myös MM-kisoihin matkaavan joukkueen pohjana.

Turnaus lienee Krikunovin viimeinen valmennustehtävä Venäjän päävalmentajana tällä erää, sillä väistyneen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Aleksandr Steblinin paikan perineen Vladislav Tretjakin odotetaan antavan Krikunoville lähtöpassit loppukeväästä. Uudeksi päävalmentajaksi on huhuttu Tretjakin vanhaa pelikaveria, Venäjän superliigajoukkueissa valmennuskokemusta haalinutta Vjatsheslav Bykovia.

Sokolovia kaivataan maalin suulle

Venäjän maalivahtitilanne on ollut näihin päiviin saakka kysymysmerkki, sillä Suomea vastaan 26.4. loukkaantunut SKA-vahti Maksim Sokolov saattaa sittenkin olla pelikuntoinen. Venäjän maalinsuulla aloittanee kuitenkin kaksikko Aleksandr Fomitshjov-Sergei Zvjagin, joista molemmilla on kokemusta arvoturnauksista lähinnä kakkos- tai kolmosvahdin rooleista. Vaikkei Sokolov kansainvälisesti tarkastellen ehkä huippuvahti olekaan, on hänen kokemuksensa MM-tasolta melkoinen, ja Venäjän joukkueelle olisi erittäin tärkeää saada vanha Suomen-tappaja mukaan kisajoukkueeseen.

Puolustajien kieltäytymisten ja osin Krikunovin valintojenkin vuoksi peräpään luutijat ovat Venäjällä tällä kertaa nuoria ja yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ensikertalaisia. Vain Dmitri Bykov on aiemmin edustanut maataan tällä tasolla; puolustuksessa on kuitenkin laadukkaita pelaajia nuoruudesta huolimatta. Avangard Omskin 23-vuotias Kirill Koltsov ja Lada Togliattin vasta kaksikymppinen Aleksei Jemelin ovat pelaajia, joita kannattaa seurata toden teolla. Puolustuksen kokemattomuus on asia, joka kuitenkin saattaa aiheuttaa Venäjälle ongelmia viimeistään jatkovaiheessa.

Ovetshkin..oliko siellä muitakin?

Kisojen ylivoimainen tähtipelaaja on Venäjän hyökkäyskaluston odotettu pelastaja, huikean NHL-tulokaskauden tehoilla 52+56=104 Washington Capitalsissa pelannut Aleksandr Ovetshkin. Kauden päätteeksi vuotensa NHL:n tulokaspalkinnolla kruunaavalta Ovetshkinilta odotetaan Venäjän paidassa paljon - mutta odotetaanko sittenkin liikaa? Moskovalaissyntyinen nuorimies on pelannut uransa pisimmän kauden, joten nähtäväksi jää, vieläkö MM-turnaukseen riittää paukkuja.

Ovetshkinin odotetaan pelaavan toisen supernuoren, Metallurg Magnitogorskin taitohyökkääjä Jevgeni Malkinin kanssa. Kaksikko voi olla melko tuhoisa vastustajan päässä, mikäli pelihuumori pysyy korkealla koko turnauksen. Ovetshkin on myös toistaiseksi ainoa Venäjän ryhmän NHL-pelaaja, kun useina vuosina maajoukkueessa hyökännyt Aleksei Jashin kieltäytyi turnauksesta eivätkä Detroit Red Wingsin lääkärit päästäneet Pavel Datsjukia mukaan. Ilja Kovaltshukin huhutaan jääneen ryhmästä pois Krikunovin kanssa vellovien ristiriitojen vuoksi.

Krikunov rakentanee toisen pisteketjunsa Dinamon kaksikon Maksim Sushinski - Aleksandr Haritonov ympärille, herrain välissä on kisoja edeltäneissä peleissä hyökännyt Pietarin SKA:n nuori sentteri Igor Jemelejev. Kun kolmosketjuunkin on heittää nimiä kuten Denis Arhipov tai Aleksandr Semin, on Venäjän hyökkäyksen iskupotentiaali melkoinen.

Perinteiset seikat ratkaisevat

Venäjä on huolimatta kokemattomasta puolustuksestaan yksi kisojen suursuosikeista. Se ottelee alkusarjansa turnauksen slaavilohkossa, jossa muut joukkueet ovat Slovakia, Valko-Venäjä ja Kazakstan. Kaksi jälkimmäistä lienevät ryhmälle vain suupala, mutta ottelusta Slovakiaa vastaan sopii odottaa tiukkaa ja mielenkiintoista. Semminkin kun molempien ongelmat ovat puolustuspäässä, voi ottelusta tulla melkoisen värikäs. Venäjän lopullinen iskukyky punnitaan kuitenkin vasta turnauksen kakkosvaiheessa; mikäli peli pysyy kasassa, Krikunov pystyy hallitsemaan ryhmänsä ja motivaatiota riittää, on tie auki vaikka mihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle