Venäjä Suomea etevämpi Helsingin-turnauksen avauksessa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Helsingin Euro Hockey Tour –osaturnauksen Helsingissä pelattava osuus avattiin torstaina Suomen ja Venäjän kohtaamisella. Hyvätunnelmaisen ja melko vauhdikkaan ottelun veivät lopulta nimiinsä vierailijat luvuin 2-3.

Avauserää suvereenisti hallinnut Venäjä aloitti ottelun vauhdikkaasti, kun se huudatti runsaslukuista vieraskannattajajoukkoa jo ajassa 1.41. Päivän äänekkäin katsomonosa sai huutaa vapautuneesti ”shaibu”, kun Andrei Kuteikin lämäsi siniviivalta maskivedon, ja Jani Hurme oli voimaton. Maali syntyi ylivoimalla Sean Bergenheimin kärsiessä kampituksesta saamaansa kaksiminuuttista.

Suomalaisittain ottelu jatkui murheellisissa merkeissä, kun Jari Viuhkola joutui jättämään kentän polvivammaisena. Vielä viime kaudella NHL:ssä pelannut Jevgeni Artjuhin yritti taklata Viuhkolaa, liukui ohi mutta osui polvellaan kärppähyökkääjää tuskaisesti, seurauksena viisiminuuttinen ja ottelurangaistus, kun ottelua oli käyty 6.34.

Viuhkola päässee magneettikuvauksiin vasta perjantaiaamuna, mutta Suomen joukkueen lääkärin alustavan arvion mukaan tilanne näyttää pahalta. Viuhkolan koko kausi saattaa olla ohi. Ottelun valvoja ilmoitti tekevänsä tilanteesta raportin turnauksen direktoraatille, joka päättää mahdollisista jatkotoimista.

Viuhkolan poissaolo näkyi Suomen kiekollisessa pelaamisessa koko ensimmäisen erän. Viisikkopeli oli sekaisin, eikä todellisia maalitilanteita saatu aikaan. Venäjä rakenteli sen sijaan kuvioitaan hartaasti syötellen, välillä turhankin monta kertaa. Vierailijat onnistuivat maalinteossa vielä toistamiseen. Jukka-Pekka Laamasen päästyä juuri kaksiminuuttiseltaan laukoi Maksim Kondratjev siniviivalta kohti Hurmeen vartioimaa maalia ja maalin eteen unohdettu Ivan Neprjajev siirsi kiekon turkulaisvahdin hanskan ali maaliin. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin Venäjän ansaituissa 0-2-johtolukemissa.

Venäjä voittoon kolmannen erän alun osumalla

Suomi tuli ottelun toiseen erään selvästi avauserää terävämmin ja sen onnistuikin saada muutama laukauspaikka melko kokemattoman Vasili Koshetshinin maalille. Yritteliäisyys palkittiin ylivoimalla ajassa 25.41, kun Janne Niskalan onnistui ohittaa ylivoimalla Koshetshkin. Heti perään Suomelle tarjoutui tilaisuus toiseen ylivoimapeliin Denis Grebeshkovin jäähyiltyä ja verkko soi jälleen. Marko Kiprusoff syötti komeasti B-pisteellä odotelleelle Esa Pirnekselle ja tämä lämäsi sydämensä kyllyydestä ohi venäläisvahdin. Suomi oli tullut tasoihin reilussa kahdessa minuutissa.

Myös kotiyleisö heräsi 2-2-maalin myötä, ja Helsingin Areenalla kuultiinkin ajoittain sellaista huutokilpailua, jota harjoitusmaaotteluissa harvoin kuulee. Suomi palkitsi kotiyleisönsä innostuksen aktiivisella pelillä koko toisen erän ajan. Petri Kontiolalla oli hieno tilaisuus viedä Suomi 34. minuutilla jo johtoonkin, mutta ”Konnan” suoraan syötöstä ohjaus lipsahti niukasti ohi venäläismaalin.

Venäjä sai hetkellisen hämmennyksen jälkeen nopeasti rivinsä kasaan ja Leijonat sortuivat erän lopussa jäähyilyyn. Hurme kuitenkin kesti venäläishyökkääjien lähentelyt, eikä toisessa erässä lisämaaleja nähty, vaikka Ilja Nikulinin laukausta käytiin tiirailemassa aina videotarkistuksesta saakka.

Jos oli Suomi terävä ottelun toisessa erässä, aloitti Venäjä päätöserän päättäväisesti. Mikko Luoman ja Martti Järventien katsellessa paraatipaikalta vierestä siirsi ”Petri Onnellinen” eli Pjotr Stshastlivy Venäjän johtoon komealla rystynostollaan. Päätöserää oli tuolloin pelattu vasta 2.06. Johtomaalinsa myötä Venäjä alkoi jälleen viedä ottelua ja oli osua toistamiseen pari minuuttia myöhemmin, mutta kokeneen Vladimir Antipovin laukaus sujahti Hurmeen längistä ohi maalin.

Suomi sai parin venäläisjäähyn myötä vielä yrittää tasoitusmaalia. Jukka-Pekka Laamanen oli tasoituksessa onnistuakin, mutta uhrautuvasti pelannut venäläispuolustus siirsi sekä miehen että tyhjän maalin edessä olleen kiekon vapaammille vesille. Edes aikalisä ajassa 58.31 ja pelaaminen ilman maalivahtia eivät kuitenkaan auttaneet, vaan Venäjä piti maalinsa puhtaana ja korjasi puhtaan kolmen pisteen voiton numeroin 2-3.

Bykov tyytyväinen, Westerlund sadatteli ylilatausta

Venäjän päävalmentaja, pelaajalegenda Vjatsheslav Bykov oli tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Ottelu oli mielenkiintoinen. Meillä oli tarkoitus katsastaa lähellä maajoukkuepaikkaa olevia pelaajia. Olemme erittäin tyytyväisiä ensimmäiseen erään. Olimme varautuneet kovempaan vastukseen alussa, mutta Suomi tuli mukaan peliin vasta toisessa erässä. Kolmas erä kääntyi ensimmäisen maalin tekijälle.

- Olen tyytyväinen joukkueeni pelaamiseen. Pahoittelen pelaajamme ulosajoa, mutta myös vastustajalla oli muutama samantyyppinen tilanne, joita tuomari ei viheltänyt.

Bykovin virkaveli Erkka Westerlund totesi, ettei ottelu alkanut suunnitellulla tavalla.

- Meillä oli tavoitteena satsata alkuun ja päästä nopeasti turnaukseen kiinni, mutten tiedä menikö tällä kertaa ylilatauksen puolelle. Osa pelaajista ei ollut valmiina Venäjän tempotasoon ja alku oli meille todella vaikeaa. Toiseen erään päästiin peliin mukaan ja saatiin tulosta, mutta kolmannen erän maali annettiin liian helposti.

- Olemme samassa tilanteessa kuin monesti aiemminkin. Nyt työstetään näitä asioita ja valmistaudutaan seuraavaan peliin. Positiivista oli, että hyökkäyspäässä alkoi löytyä vastuunkantajia, mm. Tomi Kallio, joka sai mukaan Pirneksen ja Hahlin. Jani Hurme pelasi hyvän pelin.

Westerlund oli käärmeissään Jari Viuhkolan loukkaantumisesta, joka saattaa vaarantaa kärppäsentterin loppukauden.

- Viuhkolan taklaus on todella valitettava. Ennusteet on todella vakavat ja voi olla, että Viuhkola on poissa pitkän aikaa. Minusta myös taklaajan olisi oltava yhtä kauan poissa pelistä.

Westerlundin mukaan uusi pelaaja Viuhkolan tilalle on haussa ja Jari Kurri sekä Risto Dufva ovat yhteydessä seuroihin aiheen tiimoilta. Turnaus jatkuu Suomen osalta lauantaina, kun Leijonat kohtaavat Tsekin.