KÄR - HPK
WSH - CAR 2.00

Veli-Pekka Ketola − 70-vuotias jääkiekkolegenda

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Veli-Pekka Ketola on edelleen tuttu näky jäähallilla.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Veli-Pekka Ketola täyttää 70 vuotta 28.3.2018. Lempinimellä "Iso Musta" tunnetun Ketolan saavutukset ovat merkittävät, mutta vielä tärkeämpää on hänen aktiivisuutensa lajin nykypäivässäkin.

Päivämäärä 24.4.2013 muistetaan muustakin kuin Porin Ässien viimeisimmästä jääkiekon Suomen mestaruudesta.

Veli-Pekka Ketola ojentamassa mestaruuspokaalia Ville Uusitalolle symboloi enemmän kuin juuri päättynyttä finaalisarjaa. Kyseisen hetki oli Ketolalle paluu Isonmäen jäähalliin Ässien peliin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Menneet saivat jäädä, ja käännettiin kuin uusi sivu kirjasta.

Tuon hetken jälkeen Ketola ei olekaan enää kovin kauas lähtenyt jäähallin liepeiltä, vaan yksi legendaarisimmista porilaiskiekkoilijoista on monille jo arkinen näky lajiin liittyvistä tapahtumista. Oikeaan aikaan arkipäivisin Ketolan saattaa myös havaita luistelevan Isonmäen kaukalossa, sillä muutaman alumniottelun lisäksi höntsyvuorot ovat kuuluneet hänen säännölliseen arkiohjelmaansa.

Eikä niiden perusteella heti uskoisi, että 28.3.2018 Ketola saavuttaa 70 vuoden rajapyykin. Vanha kunnon puumaila pysyy näppärästi käsissä, eikä kiekkokaan juuri karkaile hallusta. Pelimies on edelleen pelimies.

Ketolan aktiivinen osallistuminen on ollut tarpeellinen lisä koko porilaiselle jääkiekkoilulle. Edellä mainitun mestaruuden ratkettua silloinen Ässien päävalmentaja Karri Kivi ei nostanut kovin montaa ihmistä erikseen esille, sillä Kivi uskoo vahvasti kaikkien yhteiseen panokseen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

"−Kello on jo yksitoista. Eihän kukaan koskaan soita minulle näin myöhään, Kivi miettii. Luurin päässä on Vellu Ketola. Porin Iso Musta on tukenut Kiveä elämän karikoissa ja tuulissa, mutta nyt hän haluaa kuulostella ystävänsä tunnelmia suuren voiton jälkeen. Vartin kestäneen puhelun jälkeen Kivi tuntee tarvitsevansa happea." (lainaus Harri Laiho, Juha Luotola, Tapio Neva: Kiven kovat)

Veli-Pekka Ketolan kerrottiin uskoneen aina siihen, että Kivi vielä joskus nostaa mestaruuspokaalin ilmaan. Pitkään oli todennäköisempää, että Kiven projekti ei kestä edes kauden 2012-13 loppuun asti, mutta Ketola näki ystävässään mahdollisuuden kehittyä hyväksi valmentajaksi. Tätä ystävyys on, välillä on vain oltava vierellä ja rohkaistava yrittämään ilman mitään varmuutta onnistumisesta.

Aitoa ystävyyttä ei määrittelekään lopputulos. Se on vierellä kulkemista olosuhteista riippumatta, ei pelkkää voiton hetkellä riemuitsemista. Voiton riemu on aidompaa, jos on yhdessä koettu myös laaksokohdat elämästä.

Jääkiekkoilija kaipaa aina lajitovereitaan, joten Ketola on ottanut Porissa roolia tälläkin osa-alueella. Keskustassa sijaitsevan kahvilan pöydän ympärillä saattaa oikealla hetkellä nähdä useamman palasen lajihistoriaa kokoontuneena yhteen. Vanhojen pelikavereiden viikottaisessa palaverissa on aistittavissa lämmin yhteishenki, jonka ansiosta kukin saa jälleen kokea sen, mikä on yksi jääkiekon perusasioista edelleen, yhteenkuuluvaisuuden oman joukkueen kanssa.

Elegantisti ikääntyneiden herrasmiesten vuosista pelikentillä alkaa olla aikaa, mutta joku yhteys on edelleen olemassa.

"Vellu on fantastinen kapteeni, joka saa joukkueen taistelemaan niin kuin sen kyvyt edellyttävät ja tajuamaan mitä peli on." − Pekka Rautakallio Helsingin Sanomien haastattelussa (lainaus Matti Majasaari: Pitkä laukaus porilaisen jääkiekkoilun historia)

Ässät tarvitsee Ketolan kokemusta seuran toiminnassa, mutta paluu pyöräytti rattaita liikkeelle laajemminkin. Alkuvuodesta 2016 MM-kultaa voittaneet nuoret jääkiekkoilijat saivat opastusta ja vinkkejä yhdeltä takavuosien kovimmista suomalaispelaajista, kun Ketolasta tuli heidän joukkueenjohtajansa. Maailma on muuttunut Ketolan peliajoista, samoin jääkiekko lajina. Peruselementit ovat toki ennallaan, mutta täysin samalla kaavalla ei pärjää enää nykykiekossa.

Silti huiman kasvutarinan kokeneessa joukkueessa ei liene ollut yhtäkään pelaajaa, jolle Ketolan kaltaisen taustahahmon läsnäololla ei olisi ollut merkitystä.

Jääkiekko koostuu valtavan hienoista tarinoista. Ketolan peliuran saavutukset ovat merkittävät, mutta eivät sittenkään tarinan keskeisin osa. On jollain tasolla viehättävää, kuinka valtava merkitys tässä kaikessa on ollut Ketolan rakkaimmilla ihmisillä. Jälkiviisaus on jossittelua, mutta on perusteltua kysyä, kuinka paljon "Iso Musta" saa kiittää kuluvan vuosikymmenen huippuhetkistään lajin parissa sitä, että Marita-vaimo ylipuhui hänet astelemaan keskiviikkona 24.4.2013 kohti niin tuttua Porin jäähallia. Paikkaa, josta ei aina ollut niin väliä kuullakaan vuosikausiin.

Jälkeenpäin ajateltuna kyseinen taivuttelu on lajikulttuurisesti merkittävä teko.

» Lähetä palautetta toimitukselle