Valmentaja ja GM vaihtoon, kärkipelaajat kaupan − Tom Dundon ravistaa Hurricanes-organisaatiota sisältäpäin

NHL / Artikkeli
Tom Dundon on laittanut tuulemaan otettuaan Hurricanesissa ohjat.
Kuva © Getty Images
Tom Dundonin tultua Carolina Hurricanesin omistajaksi joukkue ei ole ollut entisensä. Päävalmentaja ja GM ovat vaihtuneet, kauppahuhut liikkuvat villeinä. Hurricanes-organisaatioon on odotettu muutoksia, mutta Dundonin tuomat muutokset eivät välttämättä ole positiivisia.

Kesä on vasta alussa, mutta alkuvuosi on ollut poikkeuksellisen vilkas Carolina Hurricanesin toimistolla. Jo yhdeksännen kerran peräkkäin joukkueen kausi päättyi runkosarjaan, ja tammikuussa Hurricanesin uudeksi enemmistöomistajaksi tullut Tom Dundon on laittanut tuulemaan.

Runkosarjan lopulla GM Ron Francis siirrettiin muihin tehtäviin, ja vappuaattona seuralegendan sopimus purettiin. Aiemmin huhtikuussa monivuotinen päävalmentaja Bill Peters ilmoitti jättävänsä seuran. Peters valmentaa ensi kaudella Calgary Flamesia.

Molempiin vakansseihin otettiin tekijä organisaation sisältä. Seuran monivuotinen puheenjohtaja Don Waddell nimettiin ensin väliaikaiseksi GM:ksi, ja lopulta kokenut amerikkalainen otti kaksoisroolin vakituisesti. Seitsemän vuotta apuvalmentajana toiminut Rod BrindAmour puolestaan nostettiin ykkösvalmentajaksi.

Muutos on ilman muuta perusteltua, kun joukkue on jämähtänyt sarjan häntäpäähän. Muutokset ovat kuitenkin herättäneet myös kritiikkiä. Esimerkiksi Hartford Whalersissa NHL-uransa aloittanut hyökkääjä Jeff ONeill ilmoitti, että häntä hävettää olla Hurricanes-alumni.

Pitkäaikainen apuvalmentaja Rod Brind'Amour ottaa alkavalla kaudella päävalmentajan vastuun.
Kuva © Getty Images

Uusi kausi, uudet kujeet

Francisin aikana Hurricanes opittiin tuntemaan maltillisena organisaationa. Joukkuetta rakennettiin varausten ja tarkkaan harkittujen hankintojen kautta. Tänä kesänä tilanne on toinen.

Hurricanesilla on toista kertaa historiassaan varaustilaisuuden toinen varausvuoro, jolla joukkueen ennakoidaan valitsevan Andrei Svetšnikovin. Keskusteluja on kuitenkin käyty myös vuoron kauppaamisesta. Kauppahuhuja leijuu Hurricanesin ympärillä villimmin kuin koskaan, ja uuden omistajan myötä on helpompi uskoa ainakin joidenkin kauppojen myös toteutuvan.

Kauden päätyttyä Dundon ilmoitti vain suomalaishyökkääjä Sebastian Ahon ja viime kesänä ensimmäisellä kierroksella varatun Martin Necasin olevan turvassa − kaikki muut pelaajat ovat potentiaalisesti myynnissä. On turvallista olettaa, että Dundon halusi kommentillaan ensisijaisesti ravistella joukkuetta − pysähtyneisyyden aika on ohi.

menestyminen vaatii jokaisen palasen lähes täydellistä onnistumista. Ei kuulosta todennäköiseltä.

Jos seuraikoni Francis oli näin helposti vaihdettavissa, miksi pelaajat olisivat eri asemassa?

Eniten huhujen kohteena ovat olleet viime kaudella alisuorittaneet laitahyökkääjä Jeff Skinner ja puolustaja Justin Faulk. Myös läpimurtokautensa pelannut nuori puolustaja Noah Hanifin on herättänyt kiinnostusta.

The Athletic -toimittaja Pierre LeBrunin mukaan ainakin San Jose Sharks ja Los Angeles Kings ovat kiinnostuneita sekä Ilja Kovaltšukista että Skinneristä, ja Hurricanes-laiturin kauppaaminen saattaa siirtyä siihen asti, että Kovaltšuk on tehnyt ratkaisunsa.

Athletic-toimittaja Scott Powers puolestaan raportoi Chicago Blackhawksin neuvotelleen Faulkista, erään lähteen mukaan keskustelua on käyty myös Blackhawksin entisestä maalivahdista Scott Darlingista. Toistaiseksi Hurricanesin hintapyynnöt ovat kuitenkin olleet liian korkeita.

Hanifinista ovat olleet kiinnostuneita ainakin Vancouver Canucks ja Boston Bruins. Canucksin kerrotaan tarjonneen tulevan varaustilaisuuden seitsemättä vuoroa, mutta tämä ei Hurricanesille riittänyt. Bruinsin kohdalla Athletic-toimittaja Fluto Shinzawa spekuloi Hurricanesin haluavan Jake DeBruskin ja lisäksi varausoikeuksia tai nuoria lupauksia.

Maalivahtia ja ykkössentteriä metsästämässä

Darlingin piti olla päättyneellä kaudella Hurricanesin ykkösmaalivahti, mutta isokokoinen amerikkalainen epäonnistui totaalisesti. Vuoden 2006 Stanley Cupin takuumies Cam Ward puolestaan pelasi vahvan kauden. Konkarivahdin sopimus on katkolla, ja viimeisimpien tietojen mukaan Ward ei saisi uutta tarjousta.

Darlingin reilun neljän miljoonan dollarin sopimusta on vielä kolme kautta jäljellä, eikä halukkaita kauppakumppaneita ole viime kauden näyttöjen perusteella jonoksi asti. Niinpä Darling saanee vielä uuden mahdollisuuden, ja Hurricanes etsii uutta aisaparia, jonka pitäisi tarvittaessa pystyä hoitamaan myös ykkösmaalivahdin tontti.

LeBrun spekuloi Hurricanesin olevan kiinnostunut Washington Capitalsin Philipp Grubauerista, joka on jäämässä rajoitetuksi vapaaksi agentiksi. Toinen vaihtoehto on rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi jäävä Carter Hutton, joka pelasi vakuuttavan kauden St. Louis Bluesissa.

Neljä vuotta sitten toisella kierroksella varattu Alex Nedeljkovic odottaa farmissa tilaisuuttaan nousta isoihin valoihin. Toistaiseksi lupaava amerikkalainen on kuitenkin Hurricanesin maalivahti-rankingissa kolmantena.

Jos seuraikoni Francis oli näin helposti vaihdettavissa, miksi pelaajat olisivat eri asemassa?

Maalivahdin lisäksi Hurricanesin hankintalistan kärkipäässä on − vuodesta toiseen − ykkössentteri. Sopimuksenalaisia senttereitä ensi kaudelle on vain kaksi, Jordan Staal ja Victor Rask.

Ahon siirtämisestä keskelle on spekuloitu jo pidempään, ja nuori hyökkääjä pelasikin Leijonien MM-miehistössä sentterinä. Aho oli jo viime kaudella Hurricanesin paras pelaaja, ja odotusarvo on nousussa.

19-vuotias tšekkisentteri Necas pääsee todennäköisesti syksyllä kokeilemaan taitojaan NHL-kaukaloissa. Takana on vahva kausi Tšekin Extraliigassa ja ennen kaikkea maajoukkueessa sekä alle 20-vuotiaiden että aikuisten MM-kisoissa.

John Tavares on vapaiden agenttien markkinoiden tavoitelluin nimi ja juuri sitä, mitä Hurricanes kaipaisi. Todennäköisemmin omistaja Dundon ja GM Waddell kuitenkin yrittävät hankkia sentteriä pelaajakaupalla.

Andrei Svetšnikovin ennustetaan olevan Hurricanesin valinta varaustilaisuuden toisena pelaajana.
Kuva © Getty Images

Nuorille jatkosopimuksia ja näyttöpaikkoja

Tuore GM Waddell on varaustilaisuuden ja mahdollisten pelaajakauppojen lisäksi työllistetty myös sopimusneuvotteluissa. Puolustajista Hanifinilla ja Trevor van Riemsdykilla on sopimukset katkolla. Hyökkääjistä Elias Lindholm, Joakim Nordström ja Phil Di Giuseppe ovat jäämässä rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi.

Derek Ryan ja Lee Stempniak puolestaan jäävät rajoittamattomiksi vapaiksi agenteiksi eivätkä todennäköisesti saa uutta sopimustarjousta. Hurricanesilla onkin palkkakatossaan runsaasti tilaa sekä jatkosopimusneuvotteluihin että vapaiden agenttien markkinoille.

Necasin lisäksi näyttöpaikkoja saattaa olla tarjolla muillekin nuorille lupauksille.

Puolustaja Haydn Fleury pelasi jo päättyneellä kaudella 67 peliä, ja neljän vuoden takainen ykköskierroksen varaus taistelee pelipaikasta myös alkavalla kaudella.

Roland McKeown pääsi viime kaudella kokeilemaan kymmenessä NHL-pelissä ja kamppailee Fleuryn kanssa kolmosparin peliminuuteista. Vuonna 2016 numerolla 13 varattu Jake Bean siirtyy neljän WHL-kauden jälkeen AHL-tasolle, ja NHL-paikkaa tuskin on luvassa ilman loukkaantumisia.

Hurricanes teki 15.6. tulokassopimuksen sveitsiläispuolustaja Michael Foran kanssa. Isokokoinen Fora oli keväällä mukana Sveitsin MM-miehistössä, joka selviytyi Ruotsia vastaan hopealle asti. Seurajoukkueessan Ambri-Piottassa 22-vuotias puolustaja toimi kapteenina. Riskitön syvyyshankinta pelannee farmissa ja voi päästä kokeilemaan kolmosparissa.

Hurricanesilla olisi mahdollisuus hankkia toinenkin tuore MM-hopeamitalisti. Joukkue varasi hyökkääjä Gregory Hoffmanin vuonna 2011 neljännellä kierroksella, mutta sveitsiläinen ei ole toistaiseksi poistunut kotimaansa sarjasta. Kevään MM-kisoissa 25-vuotias hyökkääjä teki kymmenessä pelissä tehot 4+3. NLA:ssa Hoffman oli maalipörssin jaetulla kolmannella sijalla.

Hyökkääjistä Valentin Zykov kyttää sekä jatkosopimusta että paikkaa NHL-kokoonpanossa. Kahtena viime keväänä panoksettomiin peleihin farmista nostettu venäläinen on 12 pelissä kerännyt yhteensä kahdeksan tehopistettä. Päättyneellä kaudella Zykov oli AHL:n paras maalintekijä.

Beanin kanssa samana vuonna ensimmäisellä kierroksella varattu laitahyökkääjä Julien Gauthier ei vakuuttanut ensimmäisellä AHL-kaudellaan, mutta isokokoinen kanadalainen on potentiaalinen maalintekijä. Voimahyökkääjä joutunee kuitenkin tyytymään alempien ketjujen rooliin, jos kutsu NHL-kokoonpanoon tulee.

Suomalaisuus on Hurricanesissa hyvällä tasolla, kun kärkihyökkääjien Ahon ja Teuvo Teräväisen lisäksi sopimuspelaajia ovat Aleksi Saarela, Janne Kuokkanen ja Saku Mäenalanen.

Saarela ei toistaiseksi ole päässyt farmista ylös, ja Kuokkanen pääsi viime kauden aluksi kokeilemaan neljässä pelissä. Mäenalasen Hurricanes hankki toukokuussa vahvan liigakauden päätteeksi. Todennäköisesti suomalaiskolmikko ainakin aloittaa kauden farmissa.

Jos Hurricanes päätyy spekulaatioiden mukaisesti varaamaan venäläishyökkääjä Svetšnikovin, tälle todennäköisesti tarjotaan paikka NHL-kokoonpanossa heti ensi syksynä.

Dundon ilmoitti vain Ahon ja Necasin olevan turvassa − kaikki muut ovat potentiaalisesti myynnissä.

Tulevaisuus on suuri tuntematon

Toistaiseksi Hurricanesin pelaajamuutokset ovat olleet vähäisiä − Marcus Krügerin vaihto Jordan Martinookiin ja Foran sekä Mäenalasen kaltaiset syvyyshankinnat − mutta ilmapiiri enteilee isompiakin muutoksia.

Lisäksi joukkue lähtee neljän vuoden tauon jälkeen uuteen kauteen ilman Francisiä ja Petersiä. Brind’Amour on päävalmentajana kokematon. Waddell on ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä GM:n tehtävissä. Brind’Amour on varmasti pelaajien keskuudessa arvostettu, ja Waddellillakin on vuosikymmenten kokemus.

Hurricanes-omistaja Dundon on lyhyessä ajassa osoittautunut määrätietoiseksi ja kärsimättömäksi, joka ei epäröi potkia seuralegendaa pihalle, jos homma ei toimi. Brind’Amourin pitää saada tuloksia nopeasti. Hyvä suhde pelaajiin tai kova työmoraali eivät riitä.

Myös Waddellin on onnistuttava siirroissaan. Edeltäjänsä kaltaisiin huteihin − Darlingin hankinta ja Raskin ylihintainen jatkosopimus − ei uudella seurajohtajalla ole varaa.

Francisin edeltäjänä Hurricanes-GM:nä oli nykyinen Pittsburgh Penguinsin GM Jim Rutherford, joka Hurricanesin peräsimessä epäonnistui monessa varauksessaan, mutta oli pelaajahankinnoissa selvästi Francisia etevämpi. Esimerkiksi vapaina agentteina hankitut Cory Stillman ja Ray Whitney sekä kesken kauden hankittu Doug Weight olivat isossa roolissa joukkueen Stanley Cup -voitossa vuonna 2006.

Francis puolestaan on varaamalla rakentanut Hurricanesille tukevaa perustusta, mutta hankintapolitiikkaa on leimannut turha varovaisuus. Francis on siirtorajoilla rohkeasti vaihtanut konkaripelaajia Eric Staalista lähtien varausoikeuksiin ja nuoriin lupauksiin, mutta kahdella viime kaudella joukkueen vahvistaminen jäi piippuun.

Waddell ei Atlanta Thrashersissa vakuuttanut sen paremmin varaamisessa kuin pelaajahankinnoissakaan. 11 kauden saldo oli yksi pudotuspelipaikka, tuolloinkin matka katkesi suoraan neljässä pelissä vahvasta runkosarjasta huolimatta.

Hurricanes on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle yhdeksän kertaa peräkkäin. Johto ja valmennus ovat muuttuneet, ja pelaajamuutoksia on suurella todennäköisyydellä tulossa. Fanien lisäksi uusi omistaja vaatii tuloksia eikä epäröi käyttää valtaansa, mikä tekee ilmapiiristä painostavan.

Yhdistelmä on todella haastava, ja menestyminen vaatii jokaisen palasen lähes täydellistä onnistumista. Ei kuulosta todennäköiseltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle