Upeasti taistellut Kärpät jäi hopealle Pietarissa

LIIGA / Artikkeli
Moskovan Dinamo ja Oulun Kärpät tarjosivat erinomaista kiekkoviihdettä Pietarissa pelatun ECC-turnauksen loppuottelussa. Todelliseksi trilleriksi muodostuneen kamppailun voittajaksi nousi lopulta Dinamo, joka oli maalin verran parempi rangaistuslaukauskilpailussa. Samalla moskovalaiset kruunattiin seurajoukkueiden Euroopan mestariksi.

Vuosi sitten Kärpät taisteli Euroopan seurajoukkueiden mestaruusturnauksen finaalissa kauden 2004 Venäjän mestaria Avangard Omskia vastaan. Tuolloin oululaiset olivat Ilkka Mikkolan maalilla pitkään kiinni voitossa, mutta Aleksei Kaljuzhny nosti Omskin tasoihin yhdeksän minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, ja Jaromir Jagr niittasi ratkaisumaalin jatkoajalla Maksim Sushinskyn syötöstä.

Samainen Sushinsky oli Kärppien kiusana myös tällä kertaa, sillä kauden 2005 Venäjän mestari Moskovan Dinamon hyökkäystrio Aleksandr Haritonov – Sushinsky – Mihail Grabovski aiheutti lähes jokaisessa vaihdossaan harmaita hiuksia oululaispuolustukselle.

Kärpät näytti kuitenkin pedon luonteensa ja taisteli loppuun saakka suurella sydämellä. Vasta aina ristiriitaisia tunteita herättävä rangaistuslaukauskilpailu oli lopulta se, joka kaatoi oululaisten unelman EM-kullasta. Kärppien ainoa onnistuja rankkarikisassa oli Kalle Sahlstedt, kun puolestaan Dinamon Vadim Shahraitshuk ja Igor Mirnov iskivät kiekon verkkoon.

Näin Kärpät jäi katkerasti EM-hopealle. Toisen kerran peräkkäin.

Vauhdikas ja tapahtumarikas avauserä

Finaalissa iskivät yhteen kiistatta turnauksen kaksi parasta joukkuetta, sillä molemmat ryhmät selvittivät alkulohkonsa puhtaalla pelillä. Dinamo jätti jalkoihinsa Slovan Bratislavan ja HC Pardubicen yhteismaalein 8-2. Kärpät puolestaan kaatoi Davosin ja Frölundan yhteislukemin 6-1.

Heti ottelun ensimmäinen erä näytti, että molemmat joukkueet pystyvät kovatempoiseen ja taistelevaan peliin. Kärpille tarjottiin välittömästi aloituskiekon pudottamisen jälkeen mahdollisuutta todelliseen unelma-alkuun, kun Sergei Vyshedkevitsh ja Vadim Shahraitshuk joutuivat jäähyaitioon ensimmäisen puolentoista minuutin aikana.

Kärpät sai pelata yli minuutin kahden miehen ylivoimalla, mutta tällä kertaa pakkopeli ei toiminut toivotulla tavalla. Ainoan jonkinlaisen tekopaikan sai keskisektorilta laukomaan päässyt Petr Tenkrat, mutta kuti sujahti maalin ohi.

Jäähyjen jälkeen Dinamo pääsi vauhtiin mukaan ja koetteli muutamaan otteeseen oululaisten puolustusta. Pienen paineen seurauksena joutui Viktor Ujcik lopulta estämään jäähyn arvoisesti. Heti ensimmäisen ylivoimansa aikana Sushinskyn johtama Dinamon ykköstrio väläytteli vaarallisuuttaan myllyttämällä Kärppien päädyssä.

Juuri kyseisen kentällisen laituri Haritonov olikin lopulta finaalin avausmaalin tekijä. Erän puolivälin jälkeen Kärpille tuli selkeä merkkausvirhe, jonka seurauksena Igor Mirnov pääsi purjehtimaan laidalta Kärppien alueella. Lopulta Mirnov toimitti maalin takaa kiekon maalin eteen yksin unohdetulle Haritonoville, joka laukoi kiekon ohi Niklas Bäckströmin.

Maalinsa jälkeen Dinamo jatkoi hyvää vaihettaan ja loi painetta Bäckströmin maalille. Joukkue sai hyvän mahdollisuuden toisen maalin iskemiseen, kun Jari Viuhkola komennettiin helpohkosti jäähyaitioon. Ylivoiman aikana Sushinskin kentällinen pyöritti lähes täydet kaksi minuuttia ja Haritonov sai eteensä lähes tyhjän maalin, mutta verkon perukoille saakka kiekko ei mennyt.

Avauserän jälkimmäisellä puoliskolla oululaisten parhaaseen tekopaikkaan pääsi kohtuulliselta paikalta laukomaan murtautunut Mika Pyörälä, mutta viime kevään MM-kisoissa Venäjää edustanut maalivahti Sergei Zvjagin pysäytti kiekon.

Kahdesti rinnalle toisessa erässä

Ottelun toiseen erään Kärpät otti avauserän tapaan vauhdikkaan lähdön, ja Dinamon puolustaja Jevgeni Korolev joutui ottamaan koukkaamisjäähyn jo reilun minuutin pelin jälkeen. Kärppien ensimmäinen ylivoimapeli toisessa erässä ei vielä tulosta tuonut, mutta toisella yrityksellä verkko heilui.

Toista erää oli pelattu vajaat seitsemän minuuttia, kun ylivoimapelin ensimmäisessä aloituksessa Kalle Sahlstedt väänsi kiekon viivalle Ari Vallinille. Vallin laukoi viivalta maalille, jossa Sahlstedt oli mailoineen välissä: tilanne tasan 1-1.

Kärppien tasoituksen jälkeen Dinamolla oli muutaman minuutin vahva vaihe, jonka aikana muun muassa Dmitri Kazjonov esitteli taitojaan, mutta maaliin asti joukkue ei kiekkoa saanut.

Erän puolivälin jälkeen Kärpät pääsi toistamiseen yrittämään osumaa kahden miehen ylivoimalla, kun ottelun päätuomari Christer Lärking komensi Grabovskin ja Denis Kuljashin istunnolle puolen minuutin sisällä. Ylivoiman aikana hyviin laukaisupaikkoihin pääsivät puolustajat Mikko Lehtonen, Jouni Loponen ja Lasse Kukkonen, mutta maali antoi odottaa itseään.

Kahden miehen ylivoimaa tarjottiin toisessa erässä myös Dinamolle yli puolentoista minuutin ajan, kun oululaisten ykköskentän Viuhkola ja Tenkrat lähtivät jäähyaitioon. Kärppien kolmikot taistelivat erittäin uhrautuvasti, mutta lopulta kiekko sujahti maaliin juuri, kun Tenkrat vapautui aitiosta. Sushinsky jatkoi Bäckströmin torjuman paluukiekon sisään ja siirsi Dinamon 2-1-johtoon.

Kärpät tuli kuitenkin toisen kerran rinnalle aivan toisen erän viimeisillä sekunneilla. Ilkka Mikkola teki loistavan esityön, syötti kiekon maalin takaa viivalle Jouni Loposelle, jonka laukauksen Juha-Pekka Haataja ohjasi maalin edestä verkkoon.

Näin päätöserään lähdettiin kutkuttavasta 2-2-tilanteesta.

Dinamo karkaa, mutta Kärpät ei luovuta

Päätöserän ensimmäisellä puoliskolla näytti siltä, että Dinamo karkaa vastustamattomasti voittoon. Kärpät kesti erän alussa Tenkratin jäähyn, mutta viidennellä minuutilla kiekko pomppi oululaisittain epäonnekkaasti. Aleksandr Haritonovin laukaus muutti Topi Jaakolan takapuolesta suuntaa ja ohjautui suoraan kohti Bäckströmiä. Bäckströmin torjumaan paluukiekkoon ehti ensimmäisenä Mihail Grabovski, joka niittasi kiekon maaliin.

Vain pari minuuttia eteenpäin ja kiekko oli jälleen Kärppien maalissa. Grabovski nousi laidalta, jätti Sushinskylle ja toisesta aallosta mukaan tullut puolustaja Leonid Kanareikin laukoi laatan sisään.

Reilut kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen otti aikalisän ja loi ryhmäänsä uskoa. Uskoa myös löytyi, sillä petolauma nousi upeasti kahden maalin takaa tasoihin. Sergei Vyshedkevitsh ehti istua jäähyaitiossa vain seitsemän sekuntia, kun Pyörälä taisteli Viuhkolan aloitusväännön jälkeen kiekon itselleen ja sujautti sen ohi Zvjaginin. Tuossa vaiheessa pelikello näytti aikaa 56.18.

Tasoitusmaali syntyi ajassa 57.35, kun Viktor Ujcik ohjasi Mikkolan viivalta tulleen laukauksen verkkoon. Näin Kärpät oli noussut hetkessä uudelleen mukaan kultataisteluun.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Ujcik pääsi vielä hyvään laukaisupaikkaan, mutta ottelu venyi hermoja raastavalle jatkoajalle.

Dinamon juhlat

Kymmenen minuutin jatkoajalla hermoja koeteltiin puolin ja toisin, mutta kylmähermoisimmat miehet löytyivät tolppien välistä. Niin Dinamon Zvjagin kuin Kärppien Bäckström selvittivät ne tilanteet, jotka syntyivät lähinnä molempien joukkueiden yhden ylivoiman aikana.

Seurajoukkueiden Euroopan mestaruus ratkaistiin lopulta rangaistuslaukauskilpailussa. Dinamon kolme ensimmäistä laukojaa Kharitonov, Sushinsky ja Albert Vishnjakov epäonnistuivat – samoin kuin myös Kärppien tshekit Tenkrat, Ujcik ja Michal Bros.

Neljännet yrittäjät onnistuivat molemmista joukkueista, kun Shahraitshuk ja Sahlstedt iskivät suorilla laukauksilla kiekot maaliin. Näin ratkaisu jäi viimeisten miesten varaan.

Igor Mirnov niittasi tarkalla kudilla kiekon sisään, kun puolestaan Jari Viuhkolan laukaus sujahti ohi maalin.

Moskovan Dinamo otti harteilleen Euroopan mestaruusviitan. Kärpät joutui toisen kerran peräkkäin Pietarista kotimatkalle karvas tappio niskassaan. Erinomaisesta taistelusta huolimatta.

Vaikka finaalissa tappio tulikin, voi Kärpät palata Suomeen ylpeällä mielellä. Joukkueen esitys turnauksessa oli jälleen loistavaa pr:ää suomalaiselle kiekkoilulle. Dinamoa vastaan Kärpät pystyi täysin vastaamaan taitavien venäläisten liikkeeseen sekä fyysisyyteen. Tälläkin kertaa kaikki oli erittäin pienestä kiinni. Joka tapauksessa turnauksen kakkossija toi Kärpille 113 000 euron palkintorahan. Dinamo korjasi voitollaan 203 000 euron potin.

ECC-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Dinamon Maksim Sushinsky. Paras maalivahti oli itseoikeutetusti Kärppien Niklas Bäckström, paras puolustaja oli HC Davosin Brett Hauer ja paras hyökkääjä tehoin 4+4 pistepörssin voittanut Dinamon Mihail Grabovski.