Kausiennakko: Uhanalaiset saukot joutuvat keksimään menestykseen uuden keinon

MESTIS / Artikkeli
Tulevalla kaudella pelaajat pääsevät tuulettamaan uudistuneella Kiekkobussi Areenalla.
Kuva © Jarno Hietanen
Lempäälän Kisa aloittaa kahdennentoista kautensa valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tasolla, jossa asiat ovat muuttuneet lempääläisten kannalta aiempaa vaikeammaksi. Mestiksen sääntömuutokset eivät ole ainoa vaikeutta tuottava asia, kun omat pelaajat tulevat kantamaan kärkiroolit eivätkä lainapelaajat.

Lempäälän Kisa palasi kaudella 2017-2018 Mestiksen pudotuspeleihin, mutta matka katkesi lyhyeen, kun tuleva mestari KeuPa HT käveli saukkopaitojen yli otteluvoitoin 4−1. Pudotuspelisarjan otteluiden maalilukemat pysyivät lapsiystävällisinä lähinnä Christian Heljangon ansiosta. Heljanko kantaa tällä kaudella Tampereen Tapparan ykkösvahdin paikkaa.

LeKi pelasi viime kaudella paikoitellen erittäin viihdyttävää kiekkoa ja joukkue kamppailikin kotiedusta hyvin pitkään ennen valahtamista pudotuspeliviivan tuntumaan. Vaihtuvuus oli jälleen suurta, mutta pitkäaikainen LeKi-valmentaja Miika Kuusela päätti lempääläisten onneksi jatkaa raskaan kauden jälkeen seurassa ainakin yhden kauden.

Tulevalle kaudelle joukkue muuttuu radikaalisti, kun avainpelaajista Anton Levtchi, Toni Utunen ja Jimi Jalonen vaihtavat Liigaan, Jere-Matias Alanen ja Jere Rouhiainen muihin Mestis-seuroihin, Ukko-Pekka Luukkonen matkaa Ontario Hockey Leagueen sekä Antti Kangasniemi päättää uransa.

Tulevalle kaudelle LeKin joukkue on edelleen hyvin vajaamiehitetty, kun hyökkääjiä löytyy yhdeksän, puolustajia kuusi ja maalivahdiksi on kiinnitetty vain Arttu Kulmala. Luultavasti LeKi ei tule omilla sopimuspelaajillaan juuri enää vahvistumaan, vaan odottaa Tapparan ja HPK:n antamia lainapelaajia.

Laatua löytyy joukkueesta kuitenkin rutkasti, kun hyökkäyksessä on kaksi potentiaalista pistepörssin voittajaehdokasta, Santeri Vuoti sekä LeKin osaomistaja Niclas Lucenius. Puolustuksesta johtohahmoina löytyvät neljä viimeistä kautta Liigassa vaikuttanut Aleksi Mäkelä ja paluun Lempäälään tehnyt Matias Haaranen.

LeKin hyökkäyksellä pystyy ärsyttämään isompia hyvinkin pitkään, etenkin jos laina-avut onnistuvat yhtä hyvin kuin viime kaudella. Puolustus ja maalivahtiosasto ovat ehdottomia heikkouksia, kun puolustukseen ei luultavasti ole tulossa Jere Rouhiaisen tai Toni Utusen kaltaisia vahvistuksia, tai maalivahtiosastolle Ukko-Pekka Luukkosta tai Christian Heljankoa.

LeKin ainut maalivahti Arttu Kulmala on todellinen kysymysmerkki. Kulmala on pelannut viimeiset kaudet vaatimattomilla tilastoilla, eikä niiden pohjalta siirtyminen suoraan Mestikseen ole välttämättä helpoin ratkaisu. Kulmalan kirittäjäksi luultavasti tulee Tapparan Kimmo Rautiainen, joka tarjoaa erinomaisen kilpailutilanteen LeKin maalin suulle.

LeKin menestys on pohjautunut laina-apujen onnistumisiin, eivätkä laina-apuja ole välttämättä olleet vain kärkikenttien miehet vaan myös täytepelaajat. Mestiksen kokoonpanosääntöihin tuli muutos, että yhdessä joukkueessa voi olla kerrallaan vain viisi kenttäpelaajaa lainalla samanaikaisesti ja eri pelaajia aikavälillä syyskuu-joulukuu yhteensä 15.

LeKille tämä muutos on suurin kaikista Mestis-joukkueista, kun kautta ei voi pelata läpi lainapelaajilla. Kysymys kuuluu, puuttuuko LeKin joukkueesta laatu ilman useampaa lainapelaajaa vai näkyykö aiempaa pienempi vaihtuvuus positiivisesti saukkopaitojen pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle