Tyler Seguin sitoutui Starsiin pitkäksi aikaa − nyt organisaation on oltava Seguinin arvoinen

NHL / Artikkeli
Tyler Seguin jatkaa Dallas Starsin paidassa seuraavat yhdeksän vuotta.
Kuva © Getty Images
Dallas Stars ja Tyler Seguin solmivat uuden, kahdeksanvuotisen sopimuksen, jonka kokonaisarvo on 78,8 miljoonaa. Nyt Starsin on todistettava, että Seguinin kannatti sitoutua joukkueeseen.

Dallas Stars on saanut maineen − tai enemmänkin sen GM Jim Nill on saanut − joukkueena, joka tekee jokaisena kesänä jotakin suurta. Vaikka organisaatio ei onnistunut siinä tänä kesänä, yrityksen puutteesta Starsia ei voi syyttää. Joukkue yhdistettiin moneen kertaan esimerkiksi John Tavaresiin tai Erik Karlssoniin. Samalla moni faneista mietti, miten Stars tulisi toimimaan oman tähtensä, Tyler Seguinin, kanssa.

Ajoissa solmittu sopimus eliminoi häiriöt joukkueen ympärillä

Tavares siirtyi heinäkuussa Toronto Maple Leafsiin ja Karlsson 13. syyskuuta San Jose Sharksiin. Hieman ennen uutista Karlssonista Twitter muuttui kuitenkin hetkeksi vihreäksi. Dallas Stars julkaisi Super Mario Bros. -tyylisen videon ja sen lopussa viestin uudesta kahdeksan vuoden sopimuksesta. Heti tämän jälkeen Seguin itse hehkutti sosiaalisessa mediassa uutta sopimustaan, ja hetki ennen Karlssonin kauppaamista Starsin vihreät paidat näkyivät kaikkialla sosiaalisessa mediassa.

Seguinin uusi sopimus on kaikesta huolimatta Starsille koko kauden tärkein asia, vaikka ensimmäistäkään ottelua ei olla vielä edes pelattu. Muissa liigoissa kuten NBA:ssa tähtien siirtyminen ei ole tavatonta, mutta NHL:ssä suuret tähdet liikkuvat harvemmin. Tämän vuoksi sopimuksensa viimeistä kautta pelaava tähti on medialle automaattisesti spekulaation kohde. Kuten Tavares tai aiemmin Steven Stamkos osoittivat, media ei hellitä ennen kuin pelaajan kohtalo on selvillä.

Malliesimerkki tästä oli Seguinin alkusyksystä antama haastattelu, jossa hän oli selvästi pettynyt neuvottelujen hitaudesta. Seguinin leiri ja Stars eivät olleet juurikaan jutelleet kesäkuun varaustilaisuuden jälkeen. Oli kyseessä sitten harkittu strategia tai vain pelaajan suusta päässyt sammakko, se toimi. Nyt joukkue sai tähtihyökkääjänsä kahdeksaksi vuodeksi. Seguinin keskimääräisen kausipalkan ollessa 9,85 miljoonaa dollaria Stars sai selvän alennuksen ja voi jatkossa operoida helpommin palkkakaton alla.

On oleellista muistaa, että kaikki oli aina kiinni Seguinista. Viisi kautta Starsissa pelannut keskushyökkääjä on tehnyt jokaisella kaudella vähintään 70 pistettä ja on joukkueen kiistatta paras keskushyökkääjä. 

Starsilla on nyt tilaa palkkakaton alla, mutta oleellista on, kuinka joukkue sen lopulta käyttää

Seguin pelaa vielä yhden kauden vanhalla sopimuksellaan, minkä jälkeen hänen keskimääräinen palkkansa kohoaa 4,1 miljoonalla dollarilla. Starsilla ei silti pitäisi olla suurta hätää, sillä ensi kauden jälkeen Jason Spezzan keskimäärin 7,5 miljoonaa dollaria kaudessa maksava sopimus poistuu joukkueesta. Samaan aikaan Spezzan lisäksi vain Marc Methot ja Roman Polák ovat täysin vapaita ensi kauden jälkeen, kaikki muut tärkeistä pelaajista ovat vasta rajoitettuja vapaita agentteja.

Suurempi kysymys onkin, mitä nyt? Jo vuosia todella ailahtelevasti varannut Stars on jo pidemmän aikaa toiminut kuin joukkue KHL:ssä. Sen sijaan, että se olisi luottanut omiin lupauksiinsa, se on hankkinut jatkuvasti veteraaneja omien lupauksiensa tielle. Se kielii siitä, ettei Stars luota omaan nuorisoonsa. Tämä vuorostaan viestii siitä, ettei Stars osaa tällä hetkellä kehittää heitä oikealla tavalla.

Stars on sitonut Seguinin lisäksi suurimman osan rahoistaan kapteeni Jamie Benniin (9,5 miljoonaa dollaria kaudessa), Aleksandr Raduloviin (6,25 miljoonaa kaudessa) ja Ben Bishopiin (4,916 miljoonaa kaudessa). Runko on siis kasassa vielä vuosia. John Klingberg pelaa vielä kauteen 2022 saakka rikollisen halvalla sopimuksellaan (4,25 miljoonaa kaudessa). Kun tähän lisätään lupaavia pelaajia, kuten Radek Faksa, Mattias Janmark, Julius Honka ja Miro Heiskanen, Starsilla on kasassa lupaava runko.

Faksan kaltaiset pelaajat eivät silti pelaa ikuisesti halvoilla sopimuksilla, ja Starsin on löydettävä uusia lupauksia tähtiensä rinnalle. Jatkuva valmentajien vaihtaminen tuskin auttaa yhtään sen enempää. Kivenkova Keskinen divisioona ei tällä hetkellä anna pahemmin armoa ja Starsin on voitettava nyt.

Parhaimmillaan sopimus on voitto sekä Starsille että Seguinille

Moni veikkasi Seguinin havittelevan hyvin samanlaista sopimusta kuin Tavares hieman aiemmin. 11 miljoonaa dollaria vuodessa olisi ollut myös helposti saatavilla oleva summa. Jos Stars ei olisi sitä maksanut, vuoden päästä jokin muu organisaatio olisi.

Seguin sai toki nytkin reilun palkankorotuksen, mutta Stars sai samalla selvästi luultua enemmän tilaa palkkakattonsa alle. Kyse onkin nyt siitä, miten kaksikko askeleensa astuu tästä eteenpäin. Keskinen divisioona kulkee ensi kaudella Nashville Predatorsin, Winnipeg Jetsin ja St. Louis Bluesin tahtiin, muut tulevat vasta sen jälkeen. Starsin pahimmat kilpailijat ovatkin kauden alkaessa Minnesota Wild ja − jälleen kerran − uuden opettelu.

Dallasin tähdet haluavat menestyä.
Kuva © Getty Images

Starsille suurin voitto sopimuksen kannalta on sen ajankohta. Starsin uusi päävalmentaja Jim Montgomery on toistaiseksi sanonut kaikki oikeat sanat ja saattaa hyvinkin olla raikkainta, mitä joukkueelle on tapahtunut sitten Dave Tippettin. Coloradosta saapunut yliopistovalmentaja uskoo kiekonhallintaan ja on selvästi pelaajien valmentaja. Hän esimerkiksi kävi kesällä Suomessa ja Ruotsissa tapaamassa henkilökohtaisesti pelaajia. Nippu raikkaita ajatuksia, hyvät välit pelaajiin ja mediaan voivatkin olla Starsille lupaus paremmista ajoista.

Kauden alkaessa ei ole silti mitään takuita siitä, että Stars tulee menestymään. Se voi kuulua jouluun mennessä yllättäjien tai yhtä hyvin suurimpien pettymyksien joukkoon. Juuri tämän vuoksi joukkue tarvitsee työrauhan. Se ei halua olla Seguinin vuoksi otsikoissa, elleivät tapahtumat liity kentälle.

On myös oleellista huomioida, ettei Seguinin halua voittaa pudotuspeleissä ole vielä todistettu kentällä. Boston Bruinsissa hän oli vasta oppimassa ja Starsissa mahdollisuuksia on ollut vähän. Terveenä Seguin ei myöskään ole ollut itse varsinaisesti ratkaisija Starsille pudotuspeleissä.

Stars ei halua Chicago Blackhawksin kohtaloa, ja sielläkin joukkueen ongelmat palkkakaton kanssa kärsittiin toden teolla vasta kolmen mestaruuden jälkeen.

Seguin on kaikesta huolimatta äärimmäisen nälkäinen, ja se lupaa Starsille hyvää. Mikäli uusi valmennus ja Starsin farmi saavat edeltäjiään enemmän irti nuorisosta, on joukkueella mahdollisuus pudotuspeleihin. Tällä on merkitys, sillä Starsilla on kiire. Se on tuhlannut jo Bennin parhaat vuodet ja ensi kauden jälkeen Seguinista tulee myös kalliimpi. GM Nillin on oltava jatkossa tarkempi palasiensa kanssa. Stars ei halua Chicago Blackhawksin kohtaloa, ja sielläkin joukkueen ongelmat palkkakaton kanssa kärsittiin toden teolla vasta kolmen mestaruuden jälkeen.

Starsilla ei sen sijaan 2000-luvulla mestaruuksia ole. Joukkueen on päästävä pudotuspeleihin ja alettava vakavasti miettiä, miten se voisi myös edetä siellä. Vaikka supermariomainen video Seguinin sopimuksesta olikin raikkainta hetkeen, Seguin ja kumppanit eivät halua joka kauden lopussa kuulla sanoja: "Kiitos Stars, mutta Stanley Cup on toisessa linnassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle