Top 5 -maalivahdit 2018-19: "Edessä oleva puolustuskaan ei pysty viemään huippuvahdin viittaa"

LIIGA / Artikkeli
Kärpistä peräti kaksi vahtia venytti tiensä parhaiden maalivahtien listalle.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat vuorotellen viisi mielestään sarjan parasta maalivahtia. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista.

1. Veini Vehviläinen, Kärpät

Lajunen: Osa odotti koko viime kauden Veini Vehviläisen romahdusta. Toiset olivat sitä mieltä, että hyvin sujuneen runkosarjan jälkeen romahdus tapahtuu pudotuspeleissä, mutta toisin kävi. Vehviläinen pelasi itsensä tukevasti Liigan tähtikartalle ollen yksi Kärppien mestaruuden takuumiehistä.

Vehviläinen tunnettiin Jyväskylässä romahduksistaan, mutta Oulun ihmemies Ari Hilli taikoi vain kaudessa esiin Vehviläisen itseluottamuksen ja Vehviläinen pääsi lunastamaan potentiaalinsa. Hillin käsistä on lähtenyt vuosien saatossa moni veräjän vartija kohti rahakkaampia kaukaloita. Saa nähdä, kuinka käy Vehviläisen kohdalla, ennusmerkit ovat ainakin hyvät.

2. Frans Tuohimaa, SaiPa

Iilomo: Kuinka korkealle SaiPa olisi viime kaudella yltänyt ilman Tuohimaata? Tuskin ainakaan runkosarjan seitsemänneksi. Jos Tero Lehterä toi viime kaudella raikkaan tuulahduksen lappeenrantalaisten valmennukseen, Tuohimaa sinetöi kokonaisuuden tilkitsemällä puolustuksen virheitä. 

Vaikka jo viime kausi oli Tuohimaalta loistokas, otteita rajoitti yltiöpäinen pelimäärä. Jussi Markkasen loukkaantumisen vuoksi Tuohimaa joutui pelaamaan pitkän putken ilman lepoa ja esitykset eivät pysyneet korkeimmalla tasolla. Tällä kaudella myös taustalla on enemmän tukea, joten edessä on vielä yksi askel kohti uusia seikkailuja.

3. Atte Engren, HIFK

Lajunen: Engrenin viime kauden aloitus oli suorastaan loistava ja raumalainen piti HIFK:ta välillä päällään seisten pystyssä. Engren ei kuitenkaan päässyt enää alkukauden tasolleen loukkaantumisten jälkeen ja hänen peliaikansa jäi pieneksi, kun Kevin Lankinen tilkitsi maalin suun.

Tänä vuonna Engrenillä on näytönpaikka, jos hän haluaa saada uransa uuteen nousuun. Jan Lundellin maalivahtikoulusta on usein lähdetty parempana kuin tultu.

4. Emil Larmi, HPK

Iilomo: HPK:n viime kausi ei hurraa-huutoja herättänyt, mutta Larmi teki veräjällä loistavaa työtä suurien otsikoiden ulkopuolella. Kova uurastus palkittiin aikuisten maajoukkuedebyytillä. 

Tuleva kausi saattaa hyvinkin jäädä toistaiseksi viimeiseksi liigassa. HPK:ta ei ole lähtökohtaisesti sijoitettu kärkitaistoon, joten nousu suurempiin ympyröihin on haastavampaa, mutta Larmi on niin lahjakas, ettei edessä oleva joukkuekaan pysty viemään huippumaalivahdin viittaa Larmin harteilta. 

5. Jussi Rynnäs, Kärpät

Lajunen: Rynnäs jäi viime kauden lopussa Vehviläisen varjoon, joka kimalteli Liigan kirkkaimpana tähtenä. Lähes kaikissa muissa Liiga-seuroissa Rynnäs olisi ykkösvahti. Taistelee Vehviläisen kanssa ykköstorjujan asemasta ja tarjoaa hyvää taustatukea mikäli kiekko alkaa pomppimaan Vehviläisen hanskassa.

Rynnäs on isokokoinen maalivahti, joka peittää hyvin, eikä anna paljon irtokiekkoja vastustajille.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Ei ole sattumaa, että listalle nousivat Kärppien kaksikko sekä kolme kiistatonta ykkösvahtia. Moni joukkue lähtee kauteen kahdella paljon pelaavalla maalivahdilla, joten selviä supertähtiä ei listan ulkopuolelta löydy. Toki kauden aikana saattaa löytyä yllättäjiä, mutta lähtökohtaisesti listan rakentaminen oli suht helppoa.  

Lajunen: Kaksi Kärppä-vahtia samalla listalla on aika paradoksaalista. Toisaalta Rynnäs olisi monessa poppoossa ykkösvahti, joten mielestäni ehdottomasti kuuluu listalle. Päteviä ukkoja jäi hänen taaksensakin kuten Kalevan Pallon rysän vartija Denis Godla

Veini Vehviläinen on mielestäni yksinoikeutettu ykkönen. Tulevaisuuden kaveri, joka löysi oman pelinsä Oulussa ja viime kaudesta voidaan puhua jopa tuhkimotarinana, joka vaikeuksien kautta päättyi lopulta onnellisesti. 

» Lähetä palautetta toimitukselle