Top 5 -keskushyökkääjät 2017-18: JYPin sentterien ylivoimaa

LIIGA / Artikkeli
Immonen palaa kahdeksan vuoden ulkomaan kiertueeltaan suoraan Liigan ykkössentteriksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta keskushyökkääjää. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista

1. Jarkko Immonen, JYP

Iilomo: Kahdeksan vuotta sitten Immonen paukutteli JYPissä 65 pistettä ja sijoittui pistepörssin kakkoseksi. Niistä ajoista putki on jo hidastunut, mutta mies ei ole ikinä elänyt luistelustaan. Koko Liigan kokonaisvaltaisin keskushyökkääjä, jota on mahdoton lokeroida tiettyyn pelaajaprofiiliin. Pystyy rakentamaan ja rytmittämään peliä, viimeistelemään ja pitää viisikkonsa tiiviinä. 

Joutui tyytymään viime vuonna Sveitsin EV Zugissa aiempaa pienempään rooliin, mutta pystyy Liigassa pelaamaan vielä tarvittaessa suuria minuutteja. 

2. Ilari Filppula, TPS

Virtanen: Yli keskialueen, pieni lämäriharhautus, ujutus Marko Tuulolan jalkojen välistä ja kiekko pömpeliin. Turussa ei ole unohdettu kevään 2010 finaalisarjan kauneinta maalia, jonka Filppula veivasi. Nyt hän palaa mustavalkoisiin, ja turkulaiset odottavat taas ykkössentteriltään ihmetekoja. Ruotsissa viime kaudella pelanneella Filppulalla on erinomainen pelikäsitys ja kyky viljellä namupasseja.

3. Juha-Pekka Hytönen, JYP

Iilomo: Toinen JYPin sentteri kolmen kärjessä, joku voisi päätellä keskustan olevan Jyväskylässä kunnossa. Kahden suunnan pelaamisessa Hytönen on ehdotonta eliittiä. Alivoiman raataja pelasi viime kaudella Liigan hyökkääjistä toiseksi eniten alivoimaminuutteja, mutta jaksoi silti nakutella lähes 40 tehopistettä. 

4. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Virtanen: Ensimmäinen kausi Kärpissä oli todella heikko. Ruohomaa pelasi 21 peliä ja teki tehot 1+5, vaikka hänellä on edellytyksiä paljon parempaan. Kaksi kautta sitten Ruohomaa oli aivan briljantti KalPassa pelatessaan, kun alastarolainen tehtaili komeat 43 pistettä. Jos ja kun hän pääsee takaisin toissa kauden tasolleen, on Ruohomaa ilman muuta yksi Liigan dominoivimmista senttereistä.

5. Juhani Tyrväinen, HIFK

Iilomo: Tyrväinen on asennepelaaja, joka pystyy sytyttämään koko viisikkonsa omalla taistelullaan. Pyyteettömästi kahteen suuntaan raatava pelaaja, joka käyttää kaikki keinot. Viime kaudella Tyrväinen löysi peliinsä uuden kiekollisen vaihteen ja paranteli aiempaa piste-ennätystään peräti 18 pisteellä ja raivasi tiensä pistepörssin kärkikymmenikköön. 

Laitahyökkääjänäkin pelannut Tyrväinen viihtyy myös aloitusympyrässä. Viime kaudella mies voitti 54,9 prosentia aloituksistaan. Aivan Corey Elkinsin jättämää aukkoa Tyrväinen ei pysty korvaamaan, mutta silti tärkeä palanen HIFK:n hyökkäystä

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Virtanen: Muihin pelipaikkoihin nähden keskushyökkääjistä puuttuu Liigassa tähtiloistoa. Sellainen olo tuli, vaikka pelipaikan kärkimiehet ovatkin nimekkäitä. Puolustajiin ja laitahyökkääjiin teki mieli valita useita pelaajia, mutta senttereiden suhteen en jäänyt parkumaan oikeastaan yhdenkään nimen perään.

Iilomo: Listaa rakentaessa muisti taas, kuinka kova keskusta JYPillä on. Kaksi miestä kolmen kärjessä ja esimerkiksi kymmenen parhaan listalle olisi mahtunut vielä todennäköisesti Antti Suomela mukaan. Kun JYPillä on vielä reservissä pitkään loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva Miika Lahti, voi huoletta sanoa jyväskyläläisten keskustan olevan kunnossa.

Listalle ei mahtunut yhtään nimeä suurimmasta ennakkosuosikista Tapparasta. Jarno Kärki on keskellä pelatessaan lähellä paikkaa, mutta vielä lähemmäs pääsi Matti Järvinen. Järvinen oli viime kauden umpisurkean SaiPan harvoja valopilkkuja, eikä isokokoisen ja korkean työmoraalin hyökkääjän soveltumista Tapparan kalustoon tarvitse kyseenalaistaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle