Älä usko hehkutusta – Data osoittaa, että Sebastian Aho ei ole toistaiseksi onnistunut sentterinä

NHL / Artikkeli
Sebastian Aho ja Micheal Ferland ovat aloittaneet kauden tehokkaasti.
Kuva © Getty Images
Sekä Sebastian Aho että Carolina Hurricanes ovat aloittaneet kautensa tehokkaasti. Aho ei kuitenkaan ole keskushyökkääjänä onnistunut sillä tasolla, mitä tehopisteet antavat ymmärtää.

Sebastian Aho on aloittanut kolmannen NHL-kautensa tehokkaasti. Carolina Hurricanesin ykköshyökkääjä on päässyt jokaisessa pelissä pisteille − seitsemän pelin jälkeen tehot ovat 4+8. Tulokaskaudellaan Aho pelasi 13 ensimmäistä peliä ilman maalia, viime kaudella avausmaali syntyi 16. ottelussa. Tällä kaudella maaleja on syntynyt jo kolmessa pelissä, viimeksi ratkaisumaali jatkoajalla Minnesota Wildia vastaan.

Ahon laukauksista 19 prosenttia on mennyt maaliin, mikä on kova parannus aiempiin kausiin verrattuna.

Tulokaskaudellaan 2016–2017 Aho keräsi tehopisteet 24+25 ja oli tulokaspörssin viides, edellään Patrik Laine sekä Maple Leafsin supernuoret Matthews, William Nylander ja Mitch Marner. Maalipörssissä Aho oli kolmas Matthewsin ja Laineen jälkeen. Hurricanesin sisäisessä pistepörssissä tulokashyökkääjä oli toisena Jeff Skinnerin jälkeen.

Kausi TOI/GP EV TOI/GP PP TOI/GP
2016-17 16:47 14:21 2:13
2017-18 17:55 15:12 2:41
2018-19 19:27 15:47 3:23

TOI/GP = ottelukohtainen kokonaispeliaika, EV TOI/GP = ottelukohtainen peliaika tasakentällisin, PP TOI/GP = ottelukohtainen peliaika ylivoimalla

Toisella kaudellaan Aho nousi jo Hurricanesin parhaaksi pistemieheksi ja maalintekijäksi. Skinnerin kauppaaminen, Derek Ryanin lähtö vapaana agenttina ja Victor Raskin loukkaantuminen nostivat tälle kaudelle suomalaisen entistä tärkeämmäksi hyökkääjäksi.

Hurricanes pääsi kauden viidessä ensimmäisessä pelissään pisteille ja voitti neljä peräkkäistä ottelua. Vastustajat eivät kuitenkaan olleet sarjan kärkeä. Kaksi viimeisintä peliään joukkue on hävinnyt, kun vastassa on ollut Winnipeg Jets ja Tampa Bay Lightning.

Jetsiä vastaan Aho kohtasi yhden NHL:n parhaista senttereistä, Mark Scheifelen, ja joutui toteamaan Jetsin ykkösketjun paremmaksi. Bryan Littlen johtamaa kakkosketjua vastaan Aho loi enemmän maaliodottamaa, muta Little laukoi kuitenkin voittomaalin ottelun viimeisillä minuuteilla.

Aloitukset ovat olleet Aholle hankala osa-alue.
Kuva © Getty Images

Lightningia vastaan Hurricanes kompastui Tyler Johnsoniin. Aho pelasi ketjuineen paljon juuri Johnsonin ketjua vastaan ja loi selvästi enemmän maaliodottamaa, mutta Johnsonin hattutemppu ratkaisi voiton Lightningille.

Tämän kuun aikana Hurricanesia vastaan asettuu vielä NHL:n huippusenttereitä Nathan MacKinnonin ja Patrice Bergeronin johdolla. Samassa divisioonassa pelaa muun muassa Sidney Crosbyn ja Nicklas Bäckströmin kaltaisia supertähtiä, joten Aholla on vielä paljon parannettavaa sentteripelissään.

Hurricanesin keskushyökkääjät ovat tällä hetkellä Jordan Staal, viime kaudella sentteriksi siirretty Aho, 26 NHL-peliä urallaan pelannut Lucas Wallmark ja juuri farmista nostettu  Clark Bishop. Tulokassentteri Martin Necasin peliaika jäi vähiin, ja kesän 2017 ykköskierroksen varaus lähetettiinkin farmiin.

Hurricanes on Ahon NHL-uran aikana ollut liigan kärkeä laukaisuhallinnalla mitattuna. Aho itse on ollut samassa tilastossa joukkueensa kärkeä, paitsi tällä kaudella. Tosin Ahon johtama ketju laidoillaan Teuvo Teräväinen ja Micheal Ferland on suhteessa aloittanut vaihtojaan puolustusalueelta selvästi muita ketjuja enemmän. 

Kausi P/60 ixGF/60 iCF/60 Rel xGF/60 Rel CF/60
2016-17 1,41 0,92 14,87 0,12 0,1
2017-18 2,38 0,76 14,45 0,1 -0,17
2018-19 3,65 0,68 14,58 -0,06 -1,39

P/60 = 60 minuutin peliaikaan suhteutettu tehopistemäärä, ixGF/60 =henkilökohtainen maaliodottama 60 minuuttia kohden, iCF/60 = henkilökohtaiset laukaisuyritykset 60 minuuttia kohden, Rel xGF/60  = On ice xGF - off ice xGF 60 peliminuuttia kohden, Rel CF/60 = On ice Corsi - off ice Corsi 60 peliminuuttia kohden. Corsi tarkoittaa laukaisumäärää, joihin on laskettu mukaan myös blokatut ja ohi maalista lauotut laukaukset. 

Aho on kauden alettua lyönyt tiskiin kovat tehot, mutta muilta osin suoritustaso ei ole sellainen, jota joukkue tarvitsee.

Tehokkaamman viimeistelyn vastapainoksi hyökkäyspelin tuottavuus on kuitenkin laskenut. Ahon peliaika on joukkueensa kärkeä, mutta esimerkiksi nelosketjun laitahyökkääjät Andrei Svetšnikov ja Jordan Martinook ovat luoneet peliaikaan suhteutettuna selvästi enemmän maaliodottamaa.

Aho, Teräväinen ja Ferland ovat Hurricanesin pistekärkiä. Ferland on myös luonut eniten henkilökohtaista maaliodottamaa peliaikaan suhteutettuna, mutta Wallmarkin ja Staalin johtamat ketjut ovat kuitenkin olleet hyökkäyssuuntaan Ahoa ja Teräväistä vaarallisempia. Aho, Teräväinen ja Ferland ovat myös vastanneet 80 prosentista Hurricanesin ylivoimatehoista.

Pelaaja P/60 S% Rel CF/60 Rel xGF/60
Sebastian Aho 3,65 19 -1,39 -0,06
Teuvo Teräväinen 2,53 6,3 -6,38 -0,26
Micheal Ferland 4,01 15,4 1,74 0,21
Jordan Staal 3,35 17,4 10,48 0,35
Justin Williams 3,22 5,5 17,13 0,69
Warren Foegele 3,22 14,3 14,37 0,35

P/60 = 60 minuutin peliaikaan suhteutettu tehopistemäärä, S% = maaliin menneiden laukausten prosenttiosuus kaikista pelaajan laukauksista, Rel CF/60 = On ice Corsi - off ice Corsi 60 peliminuuttia kohden, Rel xGF/60 = On ice xGF - off ice xGF 60 peliminuuttia kohden. Corsi tarkoittaa laukaisumäärää, joihin on laskettu mukaan myös blokatut ja ohi maalista lauotut laukaukset.

Tasaviisikoin Ahon johtama hyökkäyskolmikko on muuhun Hurricanes-miehistöön verrattuna pärjännyt hyökkäyssuuntaan selvästi huonommin. Staalin johtama ketju laidoillaan kapteeni Justin Williams ja tulokashyökkääjä Warren Foegele on ollut kokonaisuutena joukkueen toimivin yksikkö.

Aho on kyllä viimeistellyt tehokkaasti, mutta ei ole muilta osin ollut sellainen hyökkäyspään dynamo kuin seurajohto on toivonut. Erityisesti Skinnerin puuttuminen Hurricanesin kokoonpanosta näkyy Ahon tulosvastuuna, eikä suomalainen ole toistaiseksi pystynyt vastaamaan huutoon nimenomaan kokonaisvaltaisen sentteripelin osalta.

Necasin johtaman ketjun toimimattomuus on ollut iso osa Hurricanesin hyökkäyspelin ongelmaa, mihin seurajohto haki ratkaisua kokoamalla yhteen farmista tutun kolmikon Bishop−Brock McGinnValentin Zykov.

Hurricanes on laukonut eniten ottelua kohden kaikista NHL-joukkueista ja luonut peliaikaan suhteutettuna kolmanneksi eniten maaliodottamaa. Viimeistelyssä joukkue on NHL:n yhdeksänneksi paras. Ahon laukauksista 19 prosenttia on mennyt maaliin, mikä on kova parannus aiempiin kausiin verrattuna.

Viimeistelyprosentti kuitenkin todennäköisesti laskee kauden aikana. Esimerkiksi 2000-luvun − kenties kaikkien aikojen − paras maalintekijä Aleksandr Ovetškin on pitkällä urallaan viimeistellyt 12-13 prosentilla laukauksistaan.

Kuva © HockeyViz

Ahon ollessa jäällä Hurricanesin laukaukset parhaalta maalintekosektorilta ovat jääneet vähemmälle.
Ahon ollessa jäällä Hurricanesin laukaukset parhaalta maalintekosektorilta ovat jääneet vähemmälle.
Kuva © HockeyViz

Myös puolustussuuntaan Aho on tällä kaudella pärjännyt aiempaa heikommin. Seitsemän ottelun otoskoko on pieni, mutta ero aiempaan on iso.

Kuva © HockeyViz
Hurricanesin puolustuspelaaminen on toiminut paremmin Ahon ollessa pois jäältä.
Hurricanesin puolustuspelaaminen on toiminut paremmin Ahon ollessa pois jäältä.
Kuva © HockeyViz

Ahon − ja koko Hurricanesin − laukaisuhallintatilastot ovat edelleen vakuuttavia, mutta kahdessa viime pelissään joukkue on kangerrellut viimeistelyssään vastustajien kakkosmaalivahteja vastaan.

Vahvasti farmissa pelanneen Bishopin nosto voi vahvistaa Hurricanesin viisikkopeliä, mutta viimeistelytehokkuuden suhteen 22-vuotiaasta viitoskierroksen varauksesta tuskin on apua.

Aloitukset on yksi osa-alue, jossa Aholla olisi runsaasti petrattavaa. Ainoastaan keskialueella Aho on voittanut yli puolet aloituksista. Puolustusalueella voittoprosentti on vain 41,9 ja kaikkien aloitusten kohdalla lukema on 47,1 prosenttia. Ero Hurricanesin parhaaseen aloittajaan Staaliin on noin kymmenen prosenttiyksikköä, vaikka kanadalaisella on kaksi kertaa enemmän aloituksia takanaan.

Ahon pärjääminen sentterinä herätti epäilyksiä jo harjoituspeleissä. Aho on kauden alettua lyönyt tiskiin kovat tehot, mutta muilta osin nuoren suomalaisen suoritustaso ei ole sellainen, jota pudotuspelipaikkaa tavoitteleva joukkue tarvitsee.

Tilastot: NHL.com ja Corsica

Otsikkoa muutettua 20.10.2018 kello 12:55: Alkuperäinen otsikko oli "Tehopisteet ovat vain osa totuutta – Sebastian Aho ei ole toistaiseksi onnistunut sentterinä".

Juttua päivitetty 20.10.2018 kello 19:02: Lisätty taulukoissa käytettyjen lyhenteiden selitykset.

» Lähetä palautetta toimitukselle