Tappara−Ilves: Käveleekö mestari tupsukorvien yli hekumallisessa pudotuspelisarjassa?

LIIGA / Artikkeli
Tunnelma Hakametsässä kohoaa puolivälierissä kenties jopa paremmaksi kuin joulukuussa Sorsapuistossa.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Eniten suomenmestaruuksia. Maan ensimmäinen jäähalli. Pitkät perinteet. Pitkä lista kansainvälisen tason huippupelaajia.

Tamperetta voi hyvällä syyllä kutsua suomalaisen pääsarjakiekkoilun kehdoksi.

Kaupungin maine maan kiekkopääkaupunkina on viime vuosina kärsinyt etenkin Ilveksen ongelmien seurauksena, mutta nyt jos koskaan Tampere elää ja hengittää jälleen jääkiekkoa.

Tappara ja Ilves ovat vuosien saatossa kohdanneet viidesti pudotuspeleissä. Herkku on niin harvinaista, että neljä ensimmäistä ja toistaiseksi tiedossa olevaa ottelua on jo käytännössä myyty loppuun.

Tappara on levännyt, Ilves taistellut

Joukkueet lähtevät sarjaan varsin erilaisista lähtökohdista.

Runkosarjan voittanut Tappara on valmistautunut pudotuspeleihin oikeastaan jo useamman viikon ajan, sillä sarjan piikkipaikka varmistui jo hyvissä ajoin.

Tilanne on joukkueelle samalla sekä uhka että mahdollisuus.

Ylimääräinen lepo tuli raskaan runkosarjan jäljiltä varmasti tarpeeseen, mutta pelituntuma ei varmastikaan ole tauosta ja pelien panoksettomuudesta johtuen paras mahdollinen.

Liigan pistepörssin voittanut Henrik Haapala myönsikin runkosarjan päättäneen SaiPa-ottelun jälkeen jo odottaneensa tosipelien alkamista.

− On hienoa päästä mittaamaan joukkuetta kunnon peleissä. Tosi innokkaat fiilikset. Kyllähän tässä on jo pari viikkoa pudotuspelejä odoteltu, pörssikärki totesi.

Sillä välin kun Tappara on hionut peliään kuntoon kevättä kohden, Ilves on tehnyt täyden päivätyön selviytyäkseen pisteeseen, jossa se nyt on.

Ilveksen sensaatiomainen nousu pudotuspeleihin ja eteneminen ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon on temppu, jollaista moni ei olisi vielä jokunen viikko sitten uskonut näkevänsä.

Ilves kuitenkin näpäytti epäilijöitä ansaitsemalla paikkansa puolivälierissä puhtaasti omilla ansioillaan. Samalla palasivat myös seuran uskottavuus ja kannattajien ylpeys.

Voittaako henki materian?

Vanhan tamperelaisen viisauden mukaan paikallisotteluissa on perinteisesti ollut tapana heittää ennakkoasetelmat romukoppaan ja ratkaista ottelut pelaamalla.

Jatkoajan Tampereen-toimittajat Eveliina Laine ja Kirsi Teiskonlahti esittävät kuitenkin seuraavassa omat näkemyksensä siitä, miten sarjassa käy.

Paikallisjoukkueiden pudotuspelitaistossa nähtäneen maalien lisäksi nujakointeja.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Laine: Pelin henki on selvä. Ilveksellä on sarjassa vain voitettavaa, Tapparalla vain hävittävää.

Henkinen lähtöasetelma on kiistatta Ilveksen puolella, mutta siihen joukkueen välieräpaikkaa puoltavat argumentit sitten loppuvatkin.

Paikallispelisarjan ollessa kyseessä kaikki on toki mahdollista, mutta laittaakseen Tapparalle kampoihin Ilveksen on kyettävä absoluuttiselle huipputasolleen heti alusta alkaen.

Kolme peliä vaatinut Ässät-sarja ja runkosarjan lopun tiukka rutistus eivät kuitenkaan voi olla näkymättä Ilveksen otteissa kivikovaa vastustajaa vastaan.

Kovemmasta rasituksesta huolimatta henkinen hurmostila voi sarjan alussa tuoda tupsukorville yksi tai kaksi kiinnitystä jatkopaikkaan, mutta mitä pidemmälle sarja etenee, sen vahvemmin vaakakuppi kallistuu Tapparan ylivertaisen materiaalin puolelle.

Myöskään Antti Lehtosen jumalmoodi ei enää riitä tuomaan Ilvekselle jatkopaikkaa, sillä Liigan tehokkaimmat pyssyt löytävät kyllä keinot Lehtosen ohittamiseen.

Teiskonlahti: Tapparan ylikävelyä sarjasta on turha odottaa. Ilveksen ja Tapparan väliset runkosarjaottelut olivat suhteellisen tiukkoja vääntöjä, eikä rökäletappioita suuntaan tai toiseen nähty. Toki pudotuspelit ovat asia erikseen.

Tappara on valmistautunut koko kauden vain ja ainoastaan tähän hetkeen. Hakametsässä zambonin vasemmalla puolella tavoite on syksystä asti ollut mestaruuden uusiminen. Ilves lähti kauteen tavoitteenaan saavuttaa paikka kahdeksan parhaan joukossa.

Tupsukorvien tavoite täyttyi Ässät-sarjan voitolla, mutta vatsa ei ole vielä läheskään täysi. Monen vuoden rämpimisen jälkeen myös kaukalossa näkyy kevätauringon valoa käytäväverhojen takaa. Ilveksellä on paineeton tila lähteä Tappara-sarjaan, sillä se on selvä altavastaaja. 

Vaikka ensimmäinen pudotuspelikierros varmasti rasittaa Ilvestä jonkin verran, kivut ja säryt unohtuvat, kun pudotuspeleissä pääsee kamppailemaan paikallisvastustajan kanssa täpötäydessä Hakametsässä.

Ilves-pelaajille lisäenergiaa tuo todennäköisesti takaraivoissa jyskyttävä unelma siitä, että pääsee viimein saavuttamaan jotain suurta seurassa. Ilveksellä on myös kalavelkoja maksettavaksi runkosarjan viimeisestä kohtaamisesta, kun Tappara tuli tasoihin ilman, että kiekko kävi maalissa. 

Sarjassa suurin mielenkiinto kohdistuu maalivahteihin, sillä molempia veräjiä vartioivat suhteellisen kokemattomat maalivahdit, kun puhutaan Liigan pudotuspeleistä. Sarja voi ratketa juuri maalivahtien vuoksi yllättäväänkin suuntaan.

Uskon, että Ilves pystyy pistämään Tapparalle kampoihin ja nappaa sarjasta kaksi voittoa. Tappara kuitenkin painelee välieriin, koska ero pelaajamateriaalissa on niin suuri. Toki seiskapeli tässä sarjassa olisi jokaisen kiekkojännärin märkä uni ja sarjan venyminen tekisi seurojen talouksillekin hyvää.

» Lähetä palautetta toimitukselle