Tammikuun nuorisokatsaus: Isoja piiristä pihalla ja kolme kappaletta karkumatkalaisia

Muut Sarjat / Artikkeli
HPK voitti Nuorten alkusarjan.
Kuva © Lauri Meriläinen
Nuorten ylempi jatkosarja alkaa ensi viikolla. Kolme joukkuetta olivat alkusarjassa kovalla karkumatkalla, mutta taustalla riittää tiukkaa taistoa.

Ylemmästä jatkosarjasta hieman yllättäenkin jäi ulos perinteikkäitä suurseuroja muun muassa Ilveksen, Jokerien ja TPS:n muodossa. Pudotus on kova, kun Ilves juhli mestaruutta 2016 ja TPS 2015. Turkulaisten kohtalo oli näistä dramaattisin, sillä Lukko nousi päätöskierroksella ohi maalieron turvin. 

Ilves pelasi vielä viime kaudella nuorten SM-sarjan välieriä, mutta esimerkiksi Joona Koppasen poistuminen joukkueen vahvuudesta oli iso isku menestyshaaveille. Tästä huolimatta kolme mitalia 2010-luvulla napanneille tupsukorville ulosjääminen ylemmästä jatkosarjasta on kova pettymys. Tamperelaiset tekivätkin alkusarjassa vähiten maaleja, kun Salzburg jätetään pois laskuista.

Jokerit koki täksi kaudeksi suurta vaihtuvuutta, kun valtaosa joukkueesta on vielä B-ikäisiä. Lukuisat yhden maalin tappiot heikensivät joukkueen asetelmia, kun kunnollisia vastuunkantajia ei riittänyt.

Pahnanpohjimmaiseksi jäi Sport. Pistepörssin kymmenenneksi sijoittunut Miro Lehtimäki ei saanut riittävää tulitukea millään osa-alueella, mikä jättikin vaasalaiset yhdeksi sarjan heittopusseista. Erityisesti alakerrassa esitys oli kehno, kun päästettyjä maaleja kertyi 22 enemmän kuin toiseksi heikoimmalle Jukureille.

Kyttäys taustalla tuotti tulosta

Kärkipaikan alkusarjassa nappasi lopulta HPK, joka kyttäsi kärjen tuntumassa koko syksyn. Erityisesti puolustus- ja maalivahtipelaaminen kuuluivat joukkueen vahvuuksiin, kun päästettyjä maaleja kertyi melko selvästikin vähiten.

Toki hyökkäyspelinkään toimivuutta ei sovi vähitellä, sillä hämeenlinnalaiskaksikko Jaakko Kuusisto-Erkka Seppälä nappasi pistepörssissä kaksoisvoiton. Maalipörssi meni lopulta alkusarjan viimeiset kierrokset aikuisten puolella pelanneen Mikko Juusolan nimiin 23 osumalla.

Kärkikolmikon täydensivät JYP ja Kärpät. Jatkuvat ongelmat puolustuspelin kanssa jättävät jyväskyläläisleirin ylle tummia pilviä, mutta kyvykkyys maalintekoon tuli syksyn aikana kaikille selväksi. Useiden runkopelaajien kokemus miesten peleistä voikin olla suuressa arvossa, kun ratkaisupelit polkaistaan käyntiin.

Selvän kärjen takana paras oli kestomenestyjä Blues, joka paransi peliään alkukaudesta selvästi. Vielä syyskuun jälkeen espoolaisten sijoitus oli sarjataulukossa kymmenes. Joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Aarne Talvitie kuuluu koko sarjan mielenkiintoisimpiin yksilöihin. Ensi kaudeksi yliopistosarjaan suuntava hyökkääjä haluaakin varmasti päättää junioriuransa mitaliin.

Taustalla myös Nuorten SM-sarjan kestomenestyjiin kuuluville Ässillä on vielä lunastamatonta potentiaali. Seitsemäs sija alkusarjassa tuli pienen hiipumisen vuoksi. Viime vuoden pudotuspeleissä ykkösmaalivahdin paikan napannut Kasperi Kotkaniemi torjui joukkueensa hopealle, ja on täten varteenotettava kantaja porilaisten toiveille mitalitaistossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle