Taitava Venäjä voitti nuoret leijonat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Lauantain ottelussa Suomi ei pystynyt toistamaan perjantaisen Tsekki-ottelun. Venäjä meni toisessa erässä kolmen maalin johtoon ja säilytti eron kolmessa pelin loppuun asti. Suomen ainokainen merkittiin Janne Jalasvaaralle.

Ainoat muutokset, mitkä Hannu Aravirta ja Risto Dufva tekivät Varkaudessa tsekeille hävinneeseen kokoonpanoon oli Miika Wiikmanin laittaminen maaliin ja Joni Töykkälän ja Teemu Nurmen pelipaikkojen vaihtaminen. Varkaudessa laidassa pelannut Töykkälä siirrettiin nyt keskelle ja Nurmi pistettiin laitaan. Hyökkäysketjuja oli käytössä samat neljä kuin Varkaudessa: Antti Pihlström – Valtteri Filppula – Petteri Nokelainen, Teemu Nurmi – Joni Töykkälä – Joni Lappalainen, Jyri Junnila – Petri Kontiola – Tommi Oksa ja Arsi Piispanen – Lennart Petrell – Lauri Tukonen. Puolustuksessa pyöritettiin kaikkia seitsemää pelaajaa.

Venäjä aloitti samalla tavalla kuin edellisenä iltana Ruotsia vastaan. Peliä ei ehtinyt kulua kuin 24 sekuntia, kun Nikolai Zherdev kiersi "vanhanaikasesti" Suomen maalin ja veti kiekon ohi polvilleen vajonneen Wiikmanin. Maalista sai miinusmerkinnän Jokerien pakkipari Sami Lepistö – Mikko Kalteva.

- Onneton alku. Noin vahvaa joukkuetta kuin Venäjää vastaan heti 1-0, niin kyllä se iskee särmän ilmeeseen, Hannu Aravirta myönsi ottelun jälkeen.

Saatuaan johtomaalin venäläiset antoivat ohjat Suomen haltuun. Niin, tai siis Suomi otti ne. Vaikka suomalaiset painoivatkin peliä kohden Venäjän päätyä, niin mitään todella hyviä tekopaikkoja suomalaiset eivät kuitenkaan onnistuneet luomaaan. Välillä Suomi pääsi pelaamaan ylivoimallakin, kun Dmitri Vorobiev koukki liukkaasti luistelevan Jyri Junnilan nurin. Mutta puolentoista minuutin ylivoiman jälken Ville Varakas joutui koukkimaan läpiajoon pyrkineen Ilja Krikunovin jään pintaan. Venäjä ei saanut ylivoimalla laukauksia aikaan, mutta Joni Töykkälä toi alivoimalla kiekon hyökkäysalueelle ja lakaisi lätkän kohti maalivahti Konstantin Barulinia. Barulin kuitenkin torjui kiekon eleettömästi.

Erän loppu pelailtiin tuomarin merkeissä, sillä kahdesti hän antoi aiheellisen nahkatuomion. Ensin Piispanen esti käsin Ilja Krikunovin etenemistä, mutta venäläinen tehosti tilannetta heittäytymällä turhan näyttävästi jään pintaan. Igor Mirnovin ja Mikko Kaltevan saamat väkivaltaisuus-kakkoset olivat hyväksyttävissä, koska ne olivat päätuomari Aleksi Rantalan tiukan linjan mukaiset, vaikkei pelaajien pieni toisensa tökkinen sinänsä ollut kovinkaan väkivaltainen tapahtuma.

Venäjä ratkaisee pelin

Toiseen erään venäläiset lähtivät ripaskan tahdilla ja ensimmäisen kahden minuutin ajan peli pyöri Suomen päädyssä. Erän alkurynnistyksestä selvittyään suomalaiset pääsivät hyvin peliin mukaan ja nelisen minuuttia erän alusta Filppulan kentällinen sai aikaan hyvän pyörityksen Venäjän maalille. Selviytyäkseen tukalasta tilanteesta Andrei Spiridonov joutui kaatamaan Petteri Nokelaisen maalin kulmalla. Kaatamisesta seuranneen ylivoiman aikana sekä Jyri Junnilalla että Kevin Kanteella oli hyvät maalintekoyritykset, mutta Barulin hoiti oman hommansa varmasti.

Neljän maan turnaus

Häkkipäät tsekkien ratkaisijoina
[lue lisää]

Suomen hyvä jakso päätyi Mikko Kaltevan hyökkäysalueella ottamaan kampitusjäähyyn. Kun Janne Jalasvaara otti vain parikymmentä sekuntia Kaltevan jäähyn alkamisesta huitomisjäähyn, niin hetken aikaa tilanne näytti todella huolestuttavalta. Suomalaisten onneksi tuomari Rantala tasoitti hieman puntteja antamalla venäläisille kahden minuutin jäähyn pelin viivyttämisestä. Näin venäläisten yli puolentoista minuutin kahden miehen ylivoima vaihtui puolentoista yhden miehen ylivoimaksi, minkä suomalaiset onnistuivat selvittämään kunnialla

Petteri Nokelaisen saatu korkesta mailasta kakkosen venäläiset pääsivät jälleen kokeilemaan ylivoimansa tehoa. Alkuun näytti että saipalainen selviää rikkomuksestaan pelkällä säikähdyksellä, sillä Venäjällä oli vaikeuksia jopa kiekon hyökkäysalueelle tuonnissa. Jäähyn lopussa kuitenkin napsahti kohdalle. Tommi Oksa ei onnistunut purkamaan kiekkoa pois hyökkäysalueelta ja lopulta lätkä ajautui maalin taakse venäläishyökkääjälle. Tämä antoi nopean syötön maalin edessä majailleelle Evgeny Malkinille. Wiikman torjui Malkinin ensimmäisen laukauksen, mutta pitkä sentteri heittäytyi omaan reboundiinsa ja onnistui iskemään kiekon maaliin.

Kahden maalin johto ei hidastanut Venäjää vaan jatkoivat ottelun hallintaa - vaikkakin vain lievästi, mutta kuitenkin. Erän toinen maali tuli hieman nololla tavalla. Avausmaalin tekijä Nikolai Zherdev pyörähti aloitusympyrän ulkokaaren tienoilla ja sutaisi kiekon kohti maalia. Lätkä leijui Suomen maalin oikeaan ylänurkkaan ohi hämmentyneen Wiikmanin. Halpa maali, mutta kaikki lasketaan.

Jotakin jännitettävää

Kolmannen erän suurin jännityksen aihe oli rikkoutuuko Barulinin nollapeli ja onnistuvatko suomalaiset kuumentamaan Venäjän kapteenin ilmiliekkeihin. Ensimmäiseen kohtaan vastaus kyllä ja toiseen ei. Mutta ennen kuin suomalaiset saivat rikottua kuparisensa, niin venäläiset tekivät neljäntensä. Yhden ylivoimamaalin ja kahden tasakentällismaalin joukkoon venäläiset lisäsivät alivoimamaalin. Rohkeaa kiekollista peliä pelaava Anssi Salmela menetti kiekon hyökkäyssinisellä ulottuvalle Igor Mirnoville. Hyvän ottelun pelannut Mirnov polki Suomen alueelle, suojasi kiekkoa suomalaisten estelyiltä ja lakaisi kiekon rystyltä jäätä myöten ohi Wiikmanin.

Suomalaisten ainokainen tuli ylivoimalla. Maalin tekijäksi merkittiin Janne Jalasvaara, sillä espoolaisen siniviivalaukaus kimposi suomalaisen maskimiehen kanssa vääntäneen Maxim Semenovin jalasta ohi Barulinin. Mutta kuten aiemmin kirjoitin, kaikki lasketaan.

Suomella oli kolmannessa erässä mahdollisuus lisäkavennuksiinkin, mutta suomalaisilla ei riittänyt taitoa ja päättäväisyyttä rankaista jäähyilemään innostuneita venäläisiä.

- Omat mahdollisuudet oli meilläkin. Kun ajatellaan laukauksia, niin tänäänkin säästeltiin laukauksia - aijai, aijai… . Mutta kun se ei ole valitettavasti suomalaisten selkäytimessä. Tänäänkin meillä oli – ei nyt kymmentä mutta puolenkymmentä - sellaista kuljetusta viivasta keskeltä sisään, missä haastetaan pakki yksykkösessä vielä melkein b-piste tasolla, kun siitä räväkkä ranne pakin jaloista on siinä loistava vaihtoehto. Maalivahti ei voi varmasti nähdä sataprosenttisesti kiekkoa ja aina on reboundin mahdollisuus. Mutta me yritettiin veivata siinä…, totesikin päävalmentaja Aravirta hyökkääjiensä ratkaisuyrityksistä ottelussa.

Hetken aikaa kolmannessa erässä ottelu näytti kääntyvän rumaan suuntaan, mutta onneksi mitään pahempaa ei tapahtunut. Molemmilla joukkueilla on kuitenkin vielä sunnuntaina ottelut pelattavana. Venäjä kohtaa turnausvoittajan ratkaisevassa pelissä Tsekit Pieksämäellä ja Suomi jumbofinaalissa Ruotsin Mikkelissä.

Venäjän Tähdet ja Suomen tähdet

Ottelun ratkaisu oli Venäjän taitavien yksilöiden itsekäs halu ratkaista pelit. Tällä kertaa yksilöiden halu erottua tavallisesta joukkuepelaajasta koitui joukkueen eduksi. Kirkkaimpana tuikki kaksi maalia iskenyt Venäjän kapteeni Nikolai Zherdev. Edukseen erottuivat myös voittomaalin tekijä Jevgeni Malkin ja venäläisten kolmaskin maalintekijä Igor Mirnov. Maalissa Konstantin Barulin oli hyvä, vaikkeivät suomalaiset panneet häntä todella kovaan testiin.

Suomalaisista on vaikeampi nostaa esiin suuria onnistujia. Janne Jalasvaara ”teki” maalin ja Lennart Petrellin kova yritys erottui. Pienemmässä mitassa onnistujia on isompi liuta. Valtteri Filppula, edellisestä illasta huomattavasti parantanut Joni Lappalainen, tehotilaston miinuksista huolimatta Ilkka Heikkinen ja näyttävästi – vaikkakin hieman tehottomasti - kiekkoa kuskaava Jyri Junnila.