Taistelu Art Ross Trophysta - viekö Crosby jälleen pistepörssin?

NHL / Artikkeli
Riittääkö Sidney Crosbylla potku uusia pistepörssin voitto?
Kuva © Getty Images
NHL:n runkosarjan ratkaisuhetket ovat käsillä. Taisto viimeisistä pudotuspelipaikoista käy kiivaana, kuten myös pistepörssin voitosta.

Pitkä runkosarja tulee päätökseen Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä. Tällöin ratkeavat ensimmäisten kolmen pelaajapalkintojen voittajat, kun maali- sekä pistepörssin voittajat ja vähiten maaleja päästänyt joukkue saadaan selville.

Maalipörssin voitto on ratkennut jo hyvissä ajoin Capitalsin venäläistähden Aleksandr Ovetškinin hyväksi. Ovechkin voittaa kesästä 1999 jaetun maalipörssin voittajapalkinnon, Maurice Richard Trophyn, jo viidennen kerran urallaan, mikä on useimmin kaikista palkinnon voittaneista. Hänellä on koossa 52 maalia ennen runkosarjan kahta viimeistä otteluaan. Toisena maalipörssissä olevat Rick Nash ja Steven Stamkos ovat jääneet kymmenen maalin päähän, joten Ovechkinin voitto on selvä.

Crosby on tällä hetkellä vahvin ehdokas Art Ross Trophyn saajaksi.

Pistepörssin voitosta käydään sen sijaan vielä kovaa taistelua. Käytännössä viisi pelaajaa on vielä vahvasti taistossa mukana. Pistepörssin voitto ollaan saavuttamassa tällä kaudella alle 90 tehopisteellä, ensi kertaa täydellä runkosarjalla sitten kauden 1967–68 ja Stan Mikitan.

1. Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins, 27+54 = 81

Hallitseva pistepörssin voittaja Crosby on tällä hetkellä vahvin ehdokas Art Ross Trophyn saajaksi. Penguinsin kapteeni ja yleisesti maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi tituleerattu kanadalaissentteri antaa pörssissä tasoitusta pelimääränsä vuoksi. Crosbylla on jäänyt viisi ottelua väliin vammojen vuoksi ja ilman näitä huileja pörssivoitto voisi olla jo ratkennut. Art Ross Trophy olisi miehelle uran kolmas.

Crosbyn Penguinsilla on kautta jäljellä vielä kolme ottelua. Heikossa vireessä ja kolmen ottelun tappioputkessa tarpova Penguins on vaipunut kotietusijoitukselta alas viimeisille pudotuspelipaikoille. Avainpelaajien loukkaantumisista kärsivä pingviinilauma joutuu taistelemaan vielä kynsin hampain pitääkseen haastajat takanaan ja päästäkseen pudotuspeleihin. Edellisen kerran joukkueen kausi on päättynyt runkosarjaan keväällä 2006.

Joukkueen heikosta vireestä huolimatta Crosby on pelannut viime aikoina tehokkaasti. Viimeisen viiden ottelun saldona on kolme maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöpistettä.

Voittaako Aleksandr Ovetškin sekä maali- että pistepörssin?
Voittaako Aleksandr Ovetškin sekä maali- että pistepörssin?
Kuva © Getty Images

Ovetškinin etuna on hänen hurja maalimääränsä ja tasapisteissä hän on sen myötä edellä ketä tahansa kilpailijaa vastaan.

2. Aleksandr Ovetškin, Washington Capitals, 52+28 = 80

Maalipörssin voittava Ovetškin metsästää uransa toista pistepörssin voittoaan. Venäläislaituri on uudistuneen valmennuksen kanssa saanut kokonaisvaltaisen pelinsä jälleen uomiinsa, mikä näkyy tehotilaston ohella myös joukkueen menestyksessä ja Ovetškinin pistesaldossa.

Capitals on jo varmistanut paikkansa pudotuspeleissä ja taistelee nyt kotiedusta. Joukkue on juuri nyt divisioonassaan toisena, mutta heillä on pelejä jäljellä kaksi kappaletta ja kovimmalla haastajalla Islandersilla kolme. Pelimäärä tuottaa hankaluuksia myös Ovetškinille itselleen, kun toisilla pörssivoitosta haaveilevilla on enemmän pelejä jäljellä. Toisaalta Ovetškinin etuna on hänen hurja maalimääränsä ja tasapisteissä hän on sen myötä edellä ketä tahansa kilpailijaa vastaan.

Ovetškinin tutkapari Nicklas Bäckström on pistepörssissä seitsemäntenä 75 tehopisteellä. Alkuvuodesta Bäckströmin oletettiin taistelevan tiukasti pörssivoitosta, mutta nyt asetelma Capitalsin sisällä on siirtynyt tutumpaan muottiin. Viimeisessä viidessä ottelussa Ovetškin on iskenyt viisi maalia ja kerännyt päälle kaksi syöttöpistettä.

3. John Tavares, New York Islanders, 35+45 = 80

Ensi kertaa urallaan näin korkealla pörssissä oleva Tavares on yllättäjäjoukkue Islandersin tukipilari ja suuri johtaja. Viime kaudella Islanders oli vielä NHL:n pohjasakkaa, mutta Tavaresin pistetahti oli tällöinkin liigan kovimpia. Loukkaantuminen olympialaisissa vain pilasi Tavaresin mahdollisuudet pistepörssin kärkisijoille.

Islanders on käytännössä varma pudotuspelijoukkue ja kuten ylempänä mainitaan, se taistelee Capitalsin kanssa Metropolitan-divisioonan toisesta kotietupaikasta. Joukkue on taapertanut viime vuodet liigan pohjalla, vaikka pääsikin toissakaudella viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin. Edellisestä pudotuspelisarjan voitosta Islandersilla on kulunut aikaa jo yli 20 vuotta.

Tavaresilla on Crosbyn tavoin kolme ottelua runkosarjaa jäljellä. Islandersin kanadalaissentterillä on etunaan maalimäärä Crosbyyn nähden, eikä eroa ole pisteissä kuin yksi piste. Tavares on kolmen ottelun pisteputkessa, joissa on syntynyt yksi maali ja viisi syöttöpistettä.

Auttaako Tyler Seguin Jamie Bennin pistepörssin voittajaksi?
Auttaako Tyler Seguin Jamie Bennin pistepörssin voittajaksi?
Kuva © Getty Images

4. Jamie Benn, Dallas Stars, 32+48 = 80

Benn on ollut viimeisimmän viiden ottelun otannalla kärkipelaajista kovimmassa vireessä.

Hieman varkain pörssin kärkisijoille on saapunut Starsin kanadalaishyökkääjä Benn. Kolmen yllä mainitun tavoin joukkueensa kapteenina toimiva Benn on parin viime vuoden aikana kehittynyt huimasti ja on nyt NHL:n johtavia pelaajia. Monipuolinen Benn nousi viime kaudella kivenkovan Kanadan olympiaryhmään ja iski ensi kertaa yli 70 tehopistettä NHL:ssä.

Hänen joukkueensa Starsin kausi päättyy runkosarjaan. Isoja muutoksia tehneellä sekä kovin odotuksin kauteen lähteneellä Starsilla ei ole sujunut odotetunlaisesti ja vaikka viime viikkoina pelit ovat sujuneet varsin mallikkaasti, ei pudotuspelejä Teksasissa tänä keväänä nähdä.

Bennillä on apunaan tutkaparinsa Tyler Seguin, joka löytyy juuri nyt kuudennelta sijalta pistepörssistä 76 tehopisteellään. Kaksikon yhteispeli on huimalla tasolla ja heitä voidaankiin pitää NHL:n kovimpana tutkaparina. Seguin oli vankasi kiinni niin maali- kuin pistepörssin voittotaistossa, kunnes loukkaantuminen pilasi hänen kautensa. Seguinin piste per peli -tahti on Crosbyn jälkeen liigan toiseksi kovin.

Benn on ollut viimeisimmän viiden ottelun otannalla kärkipelaajista kovimmassa vireessä. Benn on merkkauttanut näissä komeat viisi maalia ja neljä syöttöä. Hänen tiedettiin olevan hyvillä sijoilla pistepörssissä, mutta vasta aivan viime hetkillä hän on ilmoittanut pistepörssin voittotaisteluun mukaan. Toisaalta Starsilla on kautta jäljellä kahden ottelun verran, mutta Benn voi silti nykyvireellään pörssin hoitaa kotiin.

5. Jakub Voracek, Philadelphia Flyers, 22+57 = 79

Kärkimiehistä suurin yllättäjä tällä kaudella on ollut Flyersin tšekkilaituri Voracek. Uransa piste-ennätyksen hyvissä ajoin rikkonut Voracek hallitsi alkukaudesta pistepörssiä mielin määrin, mutta hänen tahtinsa on hiipunut kauden edetessä. Silti, hän on yhä vahva ehdokas pistepörssin voittajaksi.

Flyersin kausi on mennyt penkin alle. Huoletta rahaa polttava ja menestystä hakeva Flyers on läpi kauden roikkunut tasaisen kaukana viimeisistä pudotuspelipaikoista. Nyt onkin jo varmistunut, että Flyersin kausi päättyy runkosarjaan.

Huolimatta Flyersin esityksistä joukkueena, Voracekin kausi on ollut menestys ja hän on nostanut arvoaan huimasti. Flyersin kautta on jäljellä vielä kolmen ottelun verran ja vaikka joukkueen rooli on enää kiusata muita, Voracek voi vielä porhaltaa edellä olevan nelikon ohi pistepörssin kärkeen asti. Voracekin ongelmana on vain hänen maalimääränsä ja siksi Voracek häviää muille tasapisteissä. Hänellä on koossa yksi maali ja viisi maaliin johtanutta syöttöä viimeiseen viiteen otteluun.

Onko tämä kausi Carey Pricelle yhtä palkintosadetta?
Onko tämä kausi Carey Pricelle yhtä palkintosadetta?
Kuva © Getty Images

Myös maalivahtien palkinnosta, William M. Jennings Trophysta, taistetellaan yhä

Jos Rangers päästää vähiten maaleja, palkinto jaetaan Lundqvistin ja Talbotin kesken.

Maali- ja pistepörssin voittopalkintojen ohella runkosarjan tilastojen perusteella jaetaan William M. Jennings Trophy. Se annetaan sen joukkueen vähintään 25 ottelua pelanneille maalivahdeille, joka on päästänyt vähiten maaleja runkosarjassa.

Juuri nyt pystissä on kiinni Chicago Blackhawksin Corey Crawford. Blackhawks on päästänyt tähän mennessä 182 maalia, mutta heidän runkosarjaansa on jäljellä vielä kolmen ottelun verran. Crawfordille pysti olisi uran toinen, mutta ensimmäinen henkilökohtainen.

Toisena tulee pelin enemmän pelanneen Montreal Canadiensin Carey Price. Koko kauden parhaaksi pelaajaksi monissa piireissä nostettu Price on vahvoilla tämänkin palkinnon suhteen, sillä Canadiens on päästänyt vain yhden maalin Blackhawksia enemmän ja Blackhawks joutuu pelaamaan yhden ottelun enemmän loppukaudesta. Canadiens on siis päästäynyt tähän mennessä yhteensä 183 maalia.

Kolmas mahdollinen palkinnon voittava joukkue on New York Rangers. Toistaiseksi 185 maalia päästänyt Rangers on matkaamassa koko NHL:n runkosarjavoittoon ja Presidents' Trophyyn. Rangersilla on Blackhawksin tavoin vielä kolme ottelua pelaamatta. Jos Rangers päästää vähiten maaleja, palkinto jaetaan Henrik Lundqvistin ja Cam Talbotin kesken, sillä molempien pelimäärä ylittää tuon 25 ottelun rajan.

Muut joukkueet ovat jääneet yli kymmenen maalin päähän ja palkinnon päätyminen yllä mainittujen ulkopuolelle vaatii suurta ihmettä. Sama koskee myös maali- ja pistepörssiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle