Tšekki: Kovia yksilöitä NHL:stä ja KHL:stä, toimiiko yhteispeli?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekin ykköstähti Pastrnak oli mukana jo syksyn World Cupissa.
Kuva © Getty Images
Tšekki on edellisen kerran päässyt MM-mitaleille vuonna 2012, kun tuloksena oli pronssi. Kaksi vuotta sitten kotikisoissaan Tšekki hävisi pronssiottelun. Tänäkin vuonna Tšekki saa kisoihin kokeneen ja laadukkaan miehistön, ja kokeneen valmentajan taustajoukoissa on entisiä tšekkiläisiä huippupelaajia.

Uhka: Jos viisikkopeli ei toimi, maalivahdit eivät ole turnauksen kärkeä

Detroit Red Wingsissä pelaavalla Petr Mrazekilla on alla heikko kausi NHL:ssä. MM-kisoihin valmistavat ottelut eivät ole sujuneet yhtään paremmin. Tšekin kaksi muuta maalivahtia − Dominik Furch ja Pavel Francouz − pelasivat hyvät kaudet KHL:ssä, mutta jos Tšekki mielii mitalipeleihin, pitää torjuntatyöskentelyn olla maailmanluokkaa.

Puolustukseen Tšekki saa NHL:stä kolme vahvistusta. Radko Gudas, Michal Kempny ja Jakub Kindl edustavat peruspakki-osastoa, joten kiekollisessa pelissä katseet kohdistuvat erinomaisen KHL-kauden pelanneeseen Jakub Jerabekiin.

KHL-puolustajia Tšekillä on pari muutakin, mutta kokonaisuutena puolustus jää tasapaksuksi. B-lohkon pikkumaiden kanssa ei ole varaa haparoida. Sveitsi ja kisaisäntä Ranska vaanivat valmiina iskemään, jos Tšekki ei saa peliään kuntoon tai lähtee löysäillen esimerkiksi Sloveniaa tai Valko-Venäjää vastaan.

Mahdollisuus: Taitavat hyökkääjät pystyvät ohittamaan minkä tahansa puolustuksen

Myös hyökkäykseen Tšekki sai kolme vahvistusta. David Pastrnak oli NHL:n pistepörssin 18., ja Jakub Voracek Philadelphia Flyersin paras pistemies. 34-vuotias Tomas Plekanec ei pisteillä mitattuna ole enää parhaiden vuosiensa tasolla, mutta johtohahmona ja kahden suunnan keskushyökkääjänä konkari on äärimmäisen arvokas.

Tehokkaita hyökkääjiä Tšekki saa myös Euroopan huippusarjoista. Esimerkiksi Jan Kovar oli KHL:n pistepörssin kahdeksas, ja Roman Cervenka NLA:n pistepörssin kolmas. Tšekin Extraliigasta maajoukkueeseen tulee enää vähemmistö pelaajista.

Tšekin etu on myös helpohko lohko. Kanada on B-lohkon ylivoimainen ykkönen, mutta Suomen kanssa Tšekki on parhaimmillaan tasaväkinen. Haastajamailla ei ole Tšekkiä vastaan mahdollisuuksia, jos joukkue pelaa omalla tasollaan.

Ennuste: Helposti puolivälieriin, mutta siellä tulee raja vastaan

Tšekki on arvokisoissa usein vaikeasti ennustettava joukkue. Jos joukkue hitsautuu yhteen, ja pelaajat hyödyntävät vahvuuksiaan, on Tšekkiä todella vaikea voittaa. Jos huipputaitavat pelaajat sortuvat sooloiluun ja unohtavat viisikkopelin, tekee Tšekki voittamisesta itselleen todella hankalaa.

Ensimmäistä kauttaan Tšekin päävalmentajana toimivalla Josef Jandacilla on kova työ pitää joukkueensa yhtenäisenä. Apunaan päävalmentajalla on kuitenkin entiset tšekkipelaajat Vaclav Prospal ja Jaroslav Spacek.

Tšekillä on kaukalossa hyvässä suhteessa kokemusta ja nuoria lupauksia, myös valmennus on tasapainoinen kokonaisuus. Alkulohkosta Tšekki selvittää tiensä jatkoon B-lohkon kolmantena, mutta mitalipeleihin taso ei riitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle