Suomi voitti vaihtelevassa kamppailussa Kanadan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Huono toinen erä oli koitua Suomen kohtaloksi Kanadaa vastaan käydyssä Sweden Hockey Gamesin turnausottelussa. Kanada käänsi kolmella ylivoimamaalillaan pelin toisessa erässä 3-2 johdokseen, mutta päätöserässä Suomi ryhdistäytyi ja nousi Antti Miettisen ja Kalle Sahlstedtin osumilla 4-3 voittoon.

Suomi vie Kanadaa avauserässä

Suomen alku oli todella vahva eikä Kanada pysynyt ensimmäisten minuuttien ainana lainkaan leijonien vauhdissa mukana. David Cooperin ottama rangaistus päästi Suomen ylivoimalle ja hyvä myllytys toikin lopulta tulosta. Petteri Nummelin peippasi siniviivan tuntumassa kahta kanadalaispelaajaa ja lähetti sen jälkeen oivan syötön viivaa pitkin Jani Hassiselle. Hassinen löysi tyhjää tilaa Tom Draperin längistä ja Suomi siirtyi 1-0 johtoon.

Suomi kehitti heti seuraavassa vaihdossa uuden painostusjakson Kanadan alueelle ja kiekko saatiin lopulta toimitettua jo toisen kerran Draperin selän taakse.Veli-Pekka Laitinen pääsi kävelemään maalin edustalle saakka ja nosti kumilaatan komeasti oikeaan ylänurkkaan.

Suomi hallitsi jatkossakin varsin selvästi avauserän pelitapahtumia, mutta Kanada välttyi uusilta takaiskuilta.

Kanada herää peliin mukaan

Jos oli Kanada nukuksissa avauserässä niin toisessa erässä palikat olivat puolestaan hukassa leijonilta. Kanada sai kavennusmaalin ylivoimalla ajassa 25.36. Pasi Petriläinen hukkasi aloituksen jälkeen käsittämättömällä tavalla miehensä ja Todd Hlushko sai Dave Tomlinsonin syötön jälkeen hääriä aivan vapaasti maalin edessä. Hlushko laittoi limpun Ari Sulanderin längistä maalin perukoille ja tilanne oli 2-1.

Kanada sai aivan uutta puhtia kavennusmaalista ja myllytti seuraavat vaihdot mielin määrin Suomen puolustusalueella. Pari avopaikkaakaan ei kuitenkaan tuonut maalilukemia tasoihin. Kesken Kanadan vahvan jakson Petteri Nummelinin loistava avaus vapautti Vesa Viitakosken läpiajoon. Viitakoski onnistui jo harhauttamaan Tom Draperin kyljelleen, mutta kiekko jäi ratkaisevalla hetkellä luistimiin ja Suomen kolmas osuma jäi vain roikkumaan ilmaan.

Veli-Pekka Laitinen sai 2+2 minuuttia korkeasta mailasta ajassa 35.50 ja kanukit käyttivät tarjotut ylivoimat todella tylysti hyödykseen. Laitisen ensimmäinen kakkonen ehti kulua ainoastaan 6 sekuntia, kun punavalo jo paloi Sulanderin selän takana. Tällä kertaa oli Ari Vallinin vuoro haahuilla puolustuspään hävityn aloituksen jälkeen aivan väärään paikkaan ja Jan Alston sai Mike Stapletonin syötön jälkeen nostaa rauhassa kiekon etukulmasta sisään.

Kanadan ylivoima jatkui 2-2 tasoituksen jälkeenkin ja edelleen yhtä murhaavana, sillä Dave McLiwain ohjasi minuuttia myöhemmin Micki Dupontin rannelaukauksen verkkoon. Näin Kanada oli kääntänyt 0-2 tappioaseman 3-2 johdokseen.

Suomi oli täysin hukassa seuraavat minuutit ja Kanada pyöritti ankarasti hyökkäyksiä kohti Sulanderin vartioimaa maalia. Suomi selvisi kuitenkin kuin ihmeen kaupalla ilman takaiskumaaleja ja erän viimeisellä minuutilla Ville Peltonen oli jopa tasoittaa ottelun. Peltonen pääsi nokikkain Tom Draperin kanssa, mutta ei epäonnekseen saanut hyvän harhautuksen jälkeen siirrettyä kiekkoa rystyltä tyhjään maaliin, vaan ainoastaan sivuverkkoon.

Frank Banham ehti vielä päästä läpiajoon ennen erän päättymistä, mutta kiekko karkasi Jokereiden maalitykin lavasta ja Suomi pääsi pälkähästä. Kanada vei toisen erän nimiinsä puhtaasti 3-0.

Suomi kääntää ottelun edukseen

Kolmannessa erässä joukkueiden peliesitykset muuttuivat taas peilikuvaksi edellisestä erästä. Kanada oli nyt vuorostaan pihalla kuin lumiukko ja erän ensimmäinen puolisko pelattiin lähes yhtä maalia. Leijonat onnistuivat tasoittamaan pelin jo erän toisella peliminuutilla. Jani Hassisen laukaus kimposi kanadalaispelaajan luistimesta onnekkaasti suoraan Antti Miettiselle, joka tykitti lätkän Tom Draperin längistä verkkoon.

Seuraavassa vaihdossa Sebastian Sulku pääsi pyssyttämään poikittaissyötöstä, mutta Draper venytti polkkeensa alanurkkaan kiekon tielle. Pitkäksi aikaa tämä ei Kanadaa pelastanut, sillä puolisen minuuttia myöhemmin Draper joutui antautumaan. Kimmo Rintanen levitti pelin Ari Vallinille, jonka oikea-aikainen lätty tavoitti puolestaan Kalle Sahlstedtin. Killeri laittoi pienen harhautuksen jälkeen kiekon pömpeliin ja siirsi uran ensimmäisellä maajoukkueosumallaan Suomen 4-3 johtoon.

Suomi vei johtomaalin jälkeen Kanadaa kuin litran mittaa, mutta vapauttavaa viidettä osumaa ei saatu aikaiseksi. Kanadakin sai sitten pari maalitilannetta erän puolivälin tienoilla. Paras tasoituspaikka siunaantui Mike Manelukille, mutta Ari Sulander venytti polkkeensa hienosti alakulmaan eikä Maneluk saanut nostettua kiekkoa patjojen yli.

Viimeiset 10 minuuttia mentiin vauhdilla päästä päähän, mutta kovin hyviä maalipaikkoja ei kumpikaan joukkue enää saanut luotua. Näin Suomi nappasi Kanadasta 4-3 voiton ja säilytti pienet mahdollisuudet jopa turnausvoittoon.

Puolustukset tuuliajolla

Molempien joukkueiden puolustukset viettivät tänään avoimien ovien päivää. Vaikka molempien joukkueiden hyökkäyspeli olikin terävää, aukesi puolustukset luvattoman helposti kerta toisensa jälkeen. Suomi nukkui toisen erän ajan ja Kanada pääsi tehokkaan ylivoimapelin myötä otteluun mukaan, mutta leijonat ansaitsivat kuitenkin voittonsa ensimmäisen ja kolmannen erän vahvojen otteidensa ansiosta.

Jani Hassinen oli kamppailussa erittäin pirteällä pelipäällä samoin kuin myös Petteri Nummelin.
Muita onnistujia olivat ainakin Antti Miettinen, V-P Laitinen ja Kimmo Rintanen. Raimo Helmisen johtama ykkösketju pelasi edelleen vaisusti.

Huomenna Suomi kohtaa turnauksen päätösottelussa Ruotsin.