Suomi voitti, Summanen moitti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi avasi Euro Hockey Touriin kuuluvan Karjala-turnauksen ottamalla 3-2 -voiton isosta ja ilkeästä Venäjästä. Ottelun suomalaishahmo oli kaksi maalia tykittänyt Ilveksen jokerikasvatti Toni Dahlman. Voitosta huolimatta ensimmäistä kauttaan maajoukkueen peräsimessä huhkiva Raimo Summanen ei löytänyt Leijonien esityksestä juuri kehuttavaa.

Vähintään yhtä arvokas kuin Dahlman, oli Leijonille illan pelissä maalivahti Fredrik Norrena. Linköpingiä Ruotsin Elitserienissä edustavan Norrenan torjuntatyöskentely oli eleetöntä ja varmaa. Hän ehti mukaan useampaankin suoraan poikittaissyötöstä ammuttuun Venäjän ‘varmaan’ maalitilanteeseen, kun fyysisesti ylivoimainen vastustaja sai ajoittain huseerata hyökkäyspäässään kuinka halusi.

Suomen puolustajista oli Norrenalle apua lähinnä Marko Tuulolasta. Keskenkuntoinen Jere Karalahti jakeli muutamia näyttäviä taklauksia, mutta oli muutoin melko näkymätön. Karalahti voi lisäksi ottaa niskoilleen Venäjän tasoitusmaalin kahteen kahteen ottelun kolmannessa erässä. Leijonapuolustaja Antti-Jussi Niemi puolestaan loukkasi olkapäänsä jo ottelun ensimmäisessä erässä, ja hänet kiidätettiin kuvauksiin sairaalaan. Niemen turnaus on todennäköisesti ohi.

Legendat Areenalla

-Pidin pelistä. Se oli nopea, pelasimme hyvällä asenteella ja teimme paljon töitä.

Päävalmentaja Summanen kertoi ensin ‘hyvät uutiset’.

-Teimme kuitenkin paljon henkilökohtaisia virheitä. Joukkue ei toiminut kokonaisuutena. Emme nähneet tänään jäällä paljonkaan niitä suomalaisia elementtejä joita olemme painottaneet ja pyrkineet tuomaan kauden aikana esiin. Emme myöskään löytäneet ketjuihin tasapainoa, eikä meidän ylivoimastamme voida juuri puhua.

-Voitimme hyvällä onnella, we were lucky, Summanen summasi.

Illan suomalaisista lähimpänä legendan asemaa lienee vuoden 1995 Globenin sankari ja MM-finaalien kolmen maalin mies, Ville Peltonen. Venäjällä oli kuitenkin pistää peliin todellinen elävä legenda: Neuvostoliiton maajoukkuetta jo hamalla 70-luvulla luotsannut Victor Tikhonov nähdään jälleen vuonna 2003 puku päällä punakoneen vaihtoaitiossa päävalmentajan ominaisuudessa. Vanhan pokerinaaman olemukseen on iän myötä tullut ripaus hymyä ja rentoutta.

Karjala-turnaus ei ole lähtenyt valmentajalegendan suojateilta käyntiin mitenkään ruusuisesti. Ongelmat alkoivat jo joukkuetta kasatessa, eikä avausottelun tuomarityöskentelykään ollut mieleen.

-Suomi voitti tänään Venäjän saamien jäähyjen ja tuomaritoiminnan vuoksi, Tikhonov kuittasi koko ottelun yhdellä lauseella.

-Emme saaneet kasaan toivomaamme joukkuetta. Menetimme kymmenen miestä kaavaillusta joukkueesta vain muutamia päiviä ennen turnauksen alkua.

Maajoukkueesta poisjäännin syy ei kaikkien pelaajien kohdalla kerro välttämättä kovin suuresta sitoutumisesta.

-Osa pelaajista lähti Pohjois-Amerikkaan tapaamaan perheitään. Osalla pelaajista taas perhe saapui Pohjois-Amerikasta Venäjälle, eivätkä he halunneet lähteä. Loput poisjäänneistä johtuivat loukkaantumisista.

Suomi latoi kaksi maalia avauserässä, Dahlman ottelussa

Jukka Hentusta ei kentällä välttämättä juuri erottanut, ainakaan odotuksiin nähden, riittävän selkeästi. Oikeaan aikaan oikeassa paikassa Savon Sarvipää oli joka tapauksessa ottelun kolmannella minuutilla kun hän tinttasi komean suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi kiekon Venäjän maalin. Syöttöpisteet merkkasivat tililleen Turun takatukka, Sveitsin Klotenia edustava, puolustaja Marko Kiprusoff sekä Tampereen Ilveksen paitaan SM-liigassa pukeutuva Erkki Rajamäki.

Ottelun lopuista suomalaismaaleista vastasikin sitten Helsinki-Tampere-Ottawa-Tampere-akselilla viime vuosina liikkunut Toni Dahlman. Ensimmäisen kerran Toni nähtiin pahanteossa vastustajan maalilla ensimmäisen erän neljänneksi viimeisellä minuutilla, kun hän ohjasi kauden maajoukkuekomeetan, JYP:n Jarkko Immosen, maalin takaa tulleen syötön maalin perukoille.

Dahlman sai myös kunnian viimeistellä Suomen voittomaalin, kun hän jatkoi puolustaja Petteri Nummelinin, heittäytyneestä puolustajasta kimmonneen, laukauksen komeasti siihen kuuluisaan ylämummoon ottelun kolmanneksi viimeisellä minuutilla. Kaksi maalia turnauksen avausottelussa ei ole mitenkään huono saavutus kaverilta, joka alkaa loukkaantumisen jälkeen vasta pikku hiljaa löytää pelivirettään.

Illan venäläisistä kunnostautuivat maalinteossa Ak Bars Kazania edustava puolustaja Vitali Proshkin, joka tasoitti pelin yhteen yhteen ajassa 06:21. Aleksander Boykov toi vieraat puolestaan 2-2 tasalukemiin kolmannessa erässä ajassa 48:26 suomalaispakkien sekoillessa ja sheikkaillessa urakalla omalla siniviivallaan.

Eloranta Suomen väkevin

Vaikka TPS:n Mikko Eloranta ei esiinnykään historian kirjoissa illan ottelussa muussa kuin jäähytilastossa, on hänet syytä nostaa esiin. Väkevästi ja hyvällä asenteella läpi ottelun pelannut Elo sai osakseen niin vastustajien rumia otteita kuin tuomarin törttöilystä johtuneita jäähytuomioitakin. Ruman ja vaarallisen näköisen polvitaklauksen sekä samat kriteerit täyttävän niskaan kohdistuneen poikittaisen mailan vastaanottanut laitahyökkääjä passitettiin kolhujen jälkeen rikkeen suorittajien kanssa samaan aikaan jäähyaitioon, ilmeisesti koska hän ei heti lähettänyt rikkojilleen isänpäiväkortteja kukkapuskien kera.

Muutoinkin Eloranta jäi palkitsematta uurastuksestaan. Hänen joukkueelleen hankkimansa rangaistuslaukauksen kävi tuhrimassa kapteeni Ville Peltonen. Peltonen oli mukana myös tapahtumissa, joissa Suomelta, ja Elorannalta, hylättiin mahdollinen maali. Kapteenin oivaltava syöttö maalin takaa tavoitti Elorannan maalin edustalta, minkä jälkeen kiekko löysi tiensä maaliin epäselvien vaiheiden jälkeen.

Illan päätuomari Milar Minar vietti tilanteen jälkeen pitkän tovin ‘puhelinkopissa’. Mieleen hiipi puhelun päättymistä odotellessa epäilys sopivan puhelinrahan puuttumisesta, kännykän kentän katoamisesta tai yrityksestä soittaa kotiin Suomen Jääkiekkoliiton laskuun. Puhelinleikkien jälkeen Minar ‘neuvotteli’ hetken suomalaisten linjatuomareiden kanssa, minkä jälkeen maali hylättiin.

Maalin hylkäämiseen vaikutti ottelun jälkeen kuullun selityksen mukaan päätuomarin olematon englannin taito sekä se, ettei videolta voitu varmuudella nähdä kuinka kiekko maaliin joutui.

Rami mietteliäänä

Kun Leijonien päävalmentajalta oikein tiukkasi positiivisia puolia Suomen esityksestä, löysi hän asenteen lisäksi yhden:

-Norrena torjui hyvin.

-Meillä on ketjumuutoksia edessä. Tänään emme löytäneet minkään ketjun osalta tasapainoa peliin. Meillä oli tarkoitus ampua paljon ja luoda sitä kautta painetta vastustajalle, näin ei tapahtunut. Hyvästä asenteesta huolimatta töitä ei tehty yhdessä järkevästi.

Summasen itseruoskintaan on helppo yhtyä. Sen verran sekavaa peli enimmäkseen oli. Sekavuuden lisäksi huomiota herätti Venäjän fyysinen ylivoima. Vikkelillä Kiekko-Leijonilla kävi tänään kuitenkin tuuri. Myöskään maalivahti Norrenan panosta ei voi liikaa korostaa.

Euro Hockey Touria johtava Suomi kohtaa lauantaina Tsekin sekä turnauksen perinteisessä isänpäivän päätösottelussa Ruotsin.